Jyllands-Posten

Efter haesblaese­nde stigning: Danske aktier, hvad nu?

Pas nu på med at blive revet med og laegge alle aeg i én aktiekurv.

- RUNE WAGENITZ SØRENSEN adm. direktør, Miranova Fondsmaegl­erselskab

Jeg talte forleden med en af mine kunder om, hvilke aktiemarke­der han vil investere i. Han er isaer glad for danske aktier.

»Jeg tror simpelt hen, at vi er dygtigere heroppe,« var vel essensen af det, han sagde. Han uddybede det med, at den danske samfundsmo­del har vaeret en succes:

At her er stabilitet, vi er dygtige til at forhandle og indgå aftaler, vi stoler på hinanden, vi leverer hvad vi lover. Alt i alt er vi dygtige til at drive virksomhed­er, forstod jeg på ham.

Vi er faktisk et af verdens rigeste lande, alt efter hvordan vi gør det op; vores bruttonati­onalproduk­t per indbygger er et af de højeste i verden, og det har det vaeret i over 100 år. Danske aktier har også gjort det godt. Hvis man eksempelvi­s holder danske aktier op mod globale aktier, har der vaeret ekstra afkast selv over flere årtier.

Så min kunde har – eller får – måske ret? Det ville jeg vaere forsigtig med at handle på. Det ligger i den forrige saetning, hvor ordene ”har der vaeret ekstra afkast” beskriver fortiden. Det interessan­te som investor er chancerne for, at de ekstra afkast fortsaette­r. Det er et noget svaerere spørgsmål at besvare, end hvor afkastet har vaeret godt.

Det er ikke uden risiko at satse hårdt på enkelte aktiemarke­der, isaer ikke mindre markeder som det danske, der i høj grad er centreret om en enkelt sektor.

Sundhed fylder naesten halvdelen af det danske aktiemarke­d. Det skal ses i forhold til et globalt indeks, hvor sundhed fylder 12 pct.

Afkastet kan blive slattent, hvis den sektor ikke er er så profitabel de naeste årtier. Det kan selvfølgel­ig også blive fantastisk.

Men hvis nu det faktisk var sådan, at vi bare er meget dygtigere i Danmark end i andre lande, så skulle vi vel blive ved med at klare os bedre end andre.

År for år skulle det gå os bedre, og vi skulle have højere vaekst.

Det afspejler bruttonati­onalproduk­tet ikke nødvendigv­is. Nok har det per indbygger i mange år har vaeret et af de højeste i verden. Men vi taber terraen.

Kigger vi på udviklinge­n i bruttonati­onalproduk­t per indbygger for Danmark og verden siden 1991, er vaeksten i Danmark i perioden 39 pct. og 66 pct. i verden.

Afkast på aktiemarke­det er naturligvi­s mere komplekst.

Der er ikke taet sammenhaen­g mellem bruttonati­onalproduk­tet og afkastet på et lands aktiemarke­d. Og selv hvis jeg antager, at vi danskere fremover er verdensmes­tre i at drive forretning, nytter det ikke meget i forhold til fremtidens afkast, hvis de brancher, vi satser stort på, har fremtiden bag sig.

Det er fint at investere i danske aktier, det gør vi i Miranova.

Men det er svaert ikke at lade sig forføre til at laegge for mange aeg i den danske aktiekurv efter årtiers fine afkast ud fra troen om, at det fortsaette­r.

Ansvarsfra­skrivelsen, der ses på alle finansiell­e produkter, om at historiske afkast ikke er en indikator for fremtidige afkast, er fornuftig. Ikke mindst efter et sensatione­lt år 2020, hvor danske aktier i form af C25indekse­t gav 35 pct. i afkast. Ja, 35 pct. Jeg taler sikkert for et døvt øre eller to, men jeg siger det alligevel højt: Spred risikoen!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark