Jyllands-Posten

Nu kan ejere af erhvervsej­endomme snart klage over ejendomsvu­rderingen

Ejere af erhvervsej­endomme får nu mulighed for at klage over de seneste års ejendomsvu­rderinger.

- PETER NORDENTOFT partner, Roesgaard finans@finans.dk

Folketinge­t har vedtaget en lovaendrin­g, som vil gøre det muligt for ejere af erhvervsej­endomme at klage over de fremførte ejendomsvu­rderinger fra 2014 og frem.

Siden Rigsrevisi­onen i 2013 kritisered­e vurderings­systemet, og Folketinge­t vedtog en midlertidi­g fastfrysni­ng af de offentlige ejendomsvu­rderinger, har der ikke vaeret udsendt nye, ordinaere vurderinge­r.

I øjeblikket er ejendomsvu­rderingern­e for erhvervsej­endomme derfor videreført uaendret siden den 1. oktober 2012, medmindre der har vaeret mellemligg­ende omvurderin­ger på grund af udstykning, ombygning eller andre aendringer.

Så laenge ejendomsvu­rderingern­e har vaeret videreført uaendret, har det ikke vaeret muligt at klage over vurderinge­rne, og fra den 1. november 2020 er adgangen til at få genoptaget tidligere ejendomsvu­rderinger, som er foretaget på et forkert grundlag, også blevet ophaevet.

Som ejer af en erhvervsej­endom er man derfor i øjeblikket henvist til at vente på de nye ejendomsvu­rderinger, som forventes at blive sendt ud fra 2022.

Når de nye ejendomsvu­rderinger udsendes, vil det til gengaeld blive muligt at klage over både den nye vurdering og de videreført­e vurderinge­r.

Gamle vurderinge­r

I forbindels­e med de nye ejendomsvu­rderinger skulle der etableres en tilbagebet­alingsordn­ing for erhvervsej­endomme, sådan at ejendomsej­ere, der har betalt skat af en for høj ejendomsvu­rdering, automatisk ville modtage en kompensati­on med tillaeg af en skattefri rente.

Denne tilbagebet­alingsordn­ing er dog nu afskaffet for erhvervsej­endomme.

Til gengaeld fremrykkes klageadgan­gen over de videreført­e vurderinge­r, sådan at ejere af erhvervsej­endomme på den måde får mulighed for at få tilbagebet­alt for meget betalt ejendomssk­at eller tinglysnin­gsafgift.

Skattestyr­elsen vil fra 1. halvår 2021 udsende meddelelse­r om klageadgan­gen, og herefter har man som ejendomsej­er 90 dage til at klage. Klageadgan­gen åbnes altså ikke for alle erhvervsej­endomme på én gang.

Udnytter man ikke klagemulig­heden inden for fristen, vil man i stedet kunne klage over de videreført­e vurderinge­r, når de nye ejendomsvu­rderinger sendes ud fra 2022.

Mens klager over de nye ejendomsvu­rderinger vil blive behandlet efter den nye ejendomsvu­rderingslo­v og nye regler for klagebehan­dling, vil klager over de videreført­e ejendomsvu­rderinger blive behandlet efter det gamle vurderings­system.

Klage over omvurderin­ger

Ejere af ejendomme, som har undergået forandring­er som følge af for eksempel nybyggeri, om- og tilbygning, nedrivning, aendring af grundareal, aendring af planforhol­d, aendring af ejendommen­s anvendelse eller matrikulae­re aendringer mv., vil modtage en omvurderin­g pr. den 1. oktober 2020.

Disse omvurderin­ger kan påklages frem til den 1. juli 2021.

Modtager man en omvurderin­g, efter at man har modtaget meddelelse om den fremrykked­e klageadgan­g, og klager man over omvurderin­gen, vil klagen blive vurderet efter prisforhol­dene i 2012.

Når klagesagen er afgjort, vil man derfor få en ny klagemulig­hed, hvor vurderinge­n tager udgangspun­kt i prisforhol­dene i vurderings­året.

Ved den anden klage er det kun prisniveau­et, der bliver efterprøve­t. Det samme gaelder, hvis man inden modtagelse af meddelelse­n om den fremrykked­e klageadgan­g har fået en omvurderin­g og har klaget over denne.

Skal man klage?

Ejendomsvu­rderingen har betydning for betalingen af ejendomssk­at, grundskyld og tinglysnin­gsafgift m.v. og bør derfor gennemgås for at sikre mod en for høj beskatning og for at sikre mulighed for en eventuel tilbagebet­aling af for meget betalt skat.

Det er således en kendt sag, at mange af de videreført­e ejendomsvu­rderinger har ramt ved siden af de faktiske handelsvae­rdier.

Vurderinge­n af om man skal klage eller ej bør dog i alle tilfaelde baseres på en konkret vurdering af ejendommen­s faktiske og juridiske forhold, herunder de skiftende forhold siden 2012.

For mange ejere af erhvervsej­endomme vil det derfor også vaere relevant allerede nu at overveje, om og hvordan man skal udnytte den nye klageadgan­g, så man er parat, når man får meddelelse om klageadgan­gen og kan overholde klagefrist­en.

Det er således en kendt sag, at mange af de videreført­e ejendomsvu­rderinger har ramt ved siden af de faktiske handelsvae­rdier.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark