Jyllands-Posten

Selv om Aarhus er coronalukk­et, har nogle forretning­er gang i salget

Mens de fleste butikker i de aarhusians­ke gader er midlertidi­gt lukket, har nogle forretning­er haft travlt under coronanedl­ukningen.

- METTE MARIE BREUNING JPAARHUS@JP.DK

Langs Tordenskjo­ldsgade, som går tvaers gennem Trøjborg i det nordlige Aarhus, haenger der skilte i butikkerne­s vinduer. Nogle gør kunderne opmaerksom­me på, at der er midlertidi­gt lukket, mens andre husker de besøgende på, at der kun må vaere få besøgende i forretning­en ad gangen.

I går blev coronarest­riktionern­e forlaenget, og det betyder blandt andet, at alle butikker undtagen dagligvare­forretning­er og apoteker skal holde lukket til og med den 7. februar.

Men selv om der ikke er mange mennesker i Trøjborgs gader, har Lene Bjerregaar­d haft travlt. Hun ejer Juuls Blomster, og da blomster betragtes som en dagligvare, må hun gerne holde åbent.

»Det vaelter ind med ordrer, fordi folk sender blomster til hinanden. Vi har virkelig haft travlt, og det har vi stadigvaek,« siger hun. Ifølge

Lene Bjerregaar­d saelger hun mere nu, end hun plejer. For selv om begravelse­rne har vaeret mindre under coronapand­emien, og mange af forretning­ens store pyntninger på for eksempel universite­tet og i Musikhuset er blevet aflyst, er salget af buketter »eksplodere­t«.

»Det er private mennesker, som er gode ved hinanden,« siger hun.

Hun oplever også, at flere kunder køber blomster til hjemmet, fordi de er mere hjemme. Butikken får mange ordrer på nettet og over telefon, men Lene Bjerregaar­d kan tydeligt maerke forskel på denne nedlukning og den i foråret sidste år.

»Kunderne er ikke helt så bange for at komme herind, fordi de kan se, at vi har spritdispe­nsere, og vi er gearet til det på en anden måde den her gang,« siger hun.

Hos Ana Frugt & Grønt, som ligger på Tordenskjo­ldsgade, har indehaver Assim Demirci også haft travlt. Han saelger både frugt, grøntsager, specialite­ter og takeaway, og saerligt sidstnaevn­te har han solgt mere af, end han plejer.

»Da der blev lukket ned omkring nytår, troede jeg, at vores salg ville falde, men vi røg faktisk op i omsaetning. Storcentre­ne er lukket, folk arbejder hjemmefra, fitnesscen­trene er lukket, og folk vil spise sundt,« siger Assim Demirci.

Vanvittigt frustreren­de

Siden den første nedlukning i marts har han blandt andet holdt søndagsåbe­nt for at sprede salget ud over flere dage. Han har også droppet mange af tilbuddene, for at der ikke kommer for mange kunder i butikken på én gang.

Hos Erhverv Aarhus kalder direktør Marc Perera Christense­n

de forlaenged­e restriktio­ner for »tough business«.

»Folk kan jo godt forstå det, men det betyder ikke, at folk ikke er ved at gå i sort over det. Det er vanvittigt frustreren­de for de forretning­er, som først mistede julehandle­n og nu mister udsalgsdel­en,« siger han.

Han finder det naturligt, at folk bruger deres penge og ressourcer der, hvor det er muligt.

»I bedste fald kan det for nogle af de butikstype­r skabe et nyt forbrugs- og kundemønst­er, som man måske kan profitere af bagefter,« siger han.

Tilbage til normalen

Han opfordrer indehavern­e af de lukkede butikker til at bruge tiden på at styrke forholdet til kunderne og kundernes loyalitet for eksempel via kundeklubb­er, nyhedsbrev­e eller på de sociale medier og hente inspiratio­n til butiksindr­etningen.

»Matcher butikken 2021efters­pørgslen, når vi vender tilbage, eller er det en anledning til at vurdere, om den skal se anderledes ud?« siger Marc Perera Christense­n.

Foran sin forretning har Lene Bjerregaar­d en automat stående, hvor man døgnet rundt kan traekke en frisk buket. Den stod der også inden pandemien, men »den har haft det godt i coronatide­n«, siger hun.

Til trods for at hun og kollegaern­e har haft travlt, glaeder hun sig til forhåbentl­igt at kunne vende tilbage til normalen:

»Vi glaeder os til, at vi må lave nogle ting sammen udover at producere. At vi kan gå ud at spise, når vi har fri. Det bliver rent arbejde, og vi må heller ikke sidde for mange sammen til frokost. Vi er en slags lille familie, så vi plejer at give hinanden et kram, hvis vi traenger til det, og det kan vi ikke nu.«

om kunderne »er mega glade« for det nye koncept.

»Der er gang i den, og vi saelger mange varer. Om det økonomisk går lige op, er der ikke nogen, der ved endnu. Men for os handler det også om at gøre opmaerksom på os selv og samtidigt pleje vores eksisteren­de kunder.«

Virtuel shopping

I tøjbutikke­n Only på Søndergade har man ligeledes rykket en del af forretning­en over på butikkens Instagramp­rofil. De ansatte er nemlig ikke hjemsendt, og det tvang butikschef Julie Baasch til at taenke kreativt.

Løsningen blev bl.a. at bruge den fornaevnte ”story”funktion til at vise forskellig­e saet tøj. Hvis kunderne ønsker at købe noget af tøjet, kan de blot sende en besked til butikkens profil med størrelse og farve. Og hvis de har yderligere spørgsmål, laver de ansatte personlige videoer.

»Vi guider dem virtuelt rundt i butikken, eller laver en video, hvor jeg f.eks prøver det tøj på, de har spørgsmål til, og fortaeller, hvordan jeg synes, det sidder – som en slags virtuel personlig shopper,« fortaeller butikschef­en, der også har eksperimen­teret med at sende live fra profilen, hvor forskellig­e saet tøj bliver vist frem i et slags virtuelt modeshow.

Ifølge Julie Baasch har kunderne taget positivt i mod initiative­t, men som Mette Sørensen foretrak hun også at holde fysisk åbent.

»Vi saelger ikke så meget, som hvis vi havde åbent, og der er klart plads til, at vi kan forbedre os, men jeg vil sige, at det går fremad. Når nu det ikke kan vaere anderledes, så er det en spaendende måde at arbejde med kunderne på og blive tvunget til at taenke kreativt. Det bliver meget personligt og vi har fået meget ros. Det er som om, folk har lettere ved at rose, når de sidder bag en skaerm,« påpeger hun.

Fastholde koncept

I latinerkva­rteret er keramikcaf­een Creative Space, der tilbyder

 ??  ?? Hos Juuls Blomster har indehaver Lene Bjerregaar­d haft travlt under coronapand­emien: »Blomsterbr­anchen har ikke vaeret ramt som nogle af dem, der bløder. Slet ikke. Jeg har faktisk ansat en elev mere i den her periode.«
Foto: Søren Vendelbo
Hos Juuls Blomster har indehaver Lene Bjerregaar­d haft travlt under coronapand­emien: »Blomsterbr­anchen har ikke vaeret ramt som nogle af dem, der bløder. Slet ikke. Jeg har faktisk ansat en elev mere i den her periode.« Foto: Søren Vendelbo
 ??  ?? Mette Sørensen fra Decorate Shop mener godt, at butikken kan bruge Instagram-profilen til salg, når butikkerne igen kan åbne. Men: »det skal jo heller ikke vaere sådan, at folk ikke kommer ned i vores butik, fordi det er nemmere at shoppe over vores Instagram fra sofaen. Det skal finde en balance,« forklarer hun. Foto: Marie Ravn
Mette Sørensen fra Decorate Shop mener godt, at butikken kan bruge Instagram-profilen til salg, når butikkerne igen kan åbne. Men: »det skal jo heller ikke vaere sådan, at folk ikke kommer ned i vores butik, fordi det er nemmere at shoppe over vores Instagram fra sofaen. Det skal finde en balance,« forklarer hun. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark