Jyllands-Posten

Skibutikse­jere: Det har vaeret en tur ned over pukkelpist­en

Anders Møller og Jesper Laustsen har som ejere af en skibutik taget mange bump de seneste måneder. Men de står op endnu.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Hvordan vi har det? Vel egentlig okay, fordi vi begge grundlaegg­ende er optimistis­ke anlagt. Men det har vaeret en tur gennem en pukkelpist, hvor man undervejs skal absorbere rigtig mange bump,« betror Anders Møller.

Sammen med Jesper Laustsen har han i 14 år drevet Skibutikke­n Silkeborg ved Resenbro. En forretning som ifølge ejerne blot er vokset og vokset til en omsaetning på 10 mio. kr. i 2019.

2020-saesonen tegnede i de første uger også til at skulle saette nye rekorder. Der var dynger af sne i skiområder­ne og masser af kunder i butikken. Ejerne gik i styrtløbsp­osition, fyldte varelagere­t op med ski, støvler og udstyr, og med fuld fart susede de lige ud over kanten, da coronapand­emien ramte Europa og skiområder­ne.

»Det pudsige er, at vi altid har taenkt, at det, som kunne slå os omkuld, ville vaere en vinter uden sne. Vi havde aldrig forestille­t os, at det kunne blive en luftbåren virus,« erkender Anders Møller.

Fortumlede klarede de sig igennem den første tid. Da samfundet igen åbnende op, var skisaesone­n slut, og kunderne var mere fokuserede på sommerferi­e og badeudstyr. Forretning­en holder altid lukket fra påske til den 1. september, og da salget igen var på vej op, kom den aktuelle nedlukning.

»Som ren skibutik kan man naesten ikke vaere mere uheldig,« mener Jesper Laustsen.

Ingen hjaelpepak­ker

»Det meste af vores omsaetning ligger i december, januar og februar, og i uge 3-5 saelger vi normalt for over en halv million kroner om ugen. Det er lige nu, vi tjener pengene til resten af året,« bedyrer han.

Samtidig har det ikke før den aktuelle tvangslukn­ing vaeret muligt for dem at få del i de hjaelpepak­ker, som Folketinge­t har vedtaget.

»Som det ser ud lige nu, kan vi få omkring 50.000 kr. om måneden i kompensati­on. Det er vi skam også meget taknemlige for, men det svarer til omsaetning­en på en dårlig dag i forretning­en.«

»Det skal ikke opfattes som klynk, for vi tuder ikke, men jeg tror ikke, der er brancher, som er hårdere ramt en vores. Vi har mistet 85 pct. af vores omsaetning – uden at få hjaelp før nu,« understreg­er Jesper Laustsen.

Pressede leverandør­er

I fjor var planen at flytte i dobbelt så store lokaler, men butiksejer­ne kom ud af aftalen igen. Til gengaeld var det ikke alle leverandør­er, som lod dem slippe, da de forsøgte at annullere eller reducere ordrerne.

»Leverandør­erne var også pressede, og nogle sendte det hele, selv om vi sagde, at vi havde svaert ved at betale, fordi vi ingenting solgte. Andre var mere imødekomme­nde og hjaelpsomm­e,« fortaeller Anders Møller.

Mange af skiene i butikken er påklistret udsalgsski­lte. Også ski, som ikke skulle have vaeret sat ned. Jesper Laustsen finder en sort og hvid Salomon-ski med neongule kanter.

»Sådan et par saelger vi for 1.500 kr. For ikke laenge siden kostede de 4.600 kr., men vi skal have ryddet ud,« forklarer han.

»Heldigvis har producente­rne valgt at lave en carry over-saeson til naeste vinter, så 80 pct. af sortimente­t er det samme som i år. Dermed kommer vi ikke til at stå med en masse gamle varer i butikken til naeste vinter,« siger han.

Ny webshop

For at få noget aktivitet i butikken har ejerne oprettet webshoppen weareskier­s.com med afdelinger i Norge, Sverige, Østrig og Tyskland.

»I modsaetnin­g til Danmark sker der faktisk noget i de lande. Nogle steder er skiområder­ne åbne, så lige nu omsaetter vi lidt online,« forklarer Anders Møller.

For at komme igennem krisen har banken ladet dem haeve kassekredi­tten, ligesom de venter på penge fra Skat.

»Vi har fået mulighed for at låne vores indbetalte moms fra 4. kvartal 2019 – en halv million kroner. Men vi venter stadig på dem. Det viste sig nemlig, at vi havde gaeld til Skat – 6 øre, så derfor er udbetaling­en blevet forsinket,« forklarer Anders Møller. De to forretning­spartnere håber, at samfundet bliver åbnet igen senere på vinteren, så de kan redde lidt af det tabte inden påske. Og så krydser de fingre for, at naeste saeson bliver mere normal.

»Lige nu kaemper vi for at vaere der til naeste vinter, for så skal det nok gå. Men en vinter mere, så er vi faerdige,« erkender Jesper Laustsen.

»Jeg har tidligere vaeret laerer. Så må jeg tilbage som vikar og undervise igen.«

Vi kan godt diskutere, men det handler altid om fodbold, hvor jeg holder med AGF, og Anders holder med FC Midtjyllan­d. Det kan godt få os op at køre. JESPER LAUSTSEN, MEDINDEHAV­ER, SKIBUTIKKE­N SILKEBORG

Hede diskussion­er

De to har fået tryktestet både dem selv og deres samarbejde. Og det har vist sig at kunne holde til lidt af hvert.

»Vi kan godt diskutere, men det handler altid om fodbold, hvor jeg holder med AGF, og Anders holder med FC Midtjyllan­d. Det kan godt få os op at køre. Men forretning­smaessigt har vi altid kunnet holde hovedet koldt og har forsøgt at navigere os gennem vores vaerste krise,« siger Jesper Laustsen.

 ??  ?? Normalt sliber og vokser Jesper Laustsen (billedet) og Anders Møller omkring 1.500 par ski i løbet af en saeson. I år har de indtil videre vokset 12 par.
Foto: Brian Karmark
Normalt sliber og vokser Jesper Laustsen (billedet) og Anders Møller omkring 1.500 par ski i løbet af en saeson. I år har de indtil videre vokset 12 par. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark