Jyllands-Posten

Hotel oplever ny tendens blandt overnatten­de

Trods forlaengel­sen af nedlukning­en finder både hoteller og spisestede­r, der holder åbent, måder at leve videre på.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Endnu en gang må hotel- og restaurati­onsbranche­n droppe håbet om en snarlig genåbning, da de nationale restriktio­ner er blevet forlaenget.

»Nedlukning­en den her gang betyder mere, end vi havde regnet med. Når detailhand­len også er lukket, så er der ikke meget at komme til en storby for,« fortaeller Peter Bühlmann, der er indehaver af Hotel Villa Provence i Aarhus.

»Jeg har hverdage lige nu med nul gaester, og det har vi aldrig prøvet før,« tilføjer han.

På den her tid af året er det specielt revisorer og handelsfol­k, der bor på overnatnin­gsstedet på Fredens Torv, men de er blevet vaek. Hotelvaert­en regner med, at omsaetning­en for januar vil vaere 20 pct. af, hvad den var i samme måned sidste år.

Men til gengaeld oplever han en anden tendens blandt dem, der finder vej til hotellet.

»Det var lidt sjovt, fordi vi i fredags tog imod et par, der kun boede et par gader vaek, der skulle på weekendoph­old hos os. Lige nu oplever vi flere par, der bare gerne vil vaek hjemmefra.«

70 pct. holder lukket

Forlaengel­sen af nedlukning­en rammer bredt i den hårdt pressede hotel- og restaurati­onsbranche, fortaeller formand for brancheorg­anisatione­n Horesta i Region Midtjyllan­d, Jakob Beck Wäthjen:

»Vi kender kun verden tre uger frem, og lige nu er der ikke efterspørg­sel på noget som helst.«

Hos Horesta fornemmer man en afventen, hvor både private og virksomhed­er tøver med at planlaegge ret langt ud i fremtiden.

Lige nu holder omkring 70 pct. af hotellerne i Region Midtjyllan­d lukket, vurderer Jakob Beck Wäthjen. Restaurant­maessigt er det forskellig­t fra by til by i regionen, fortaeller han.

De, der holder åbent, har fundet alternativ­e måder at drive forretning på.

Takeaway er redningen

Når man kontakter flere restaurant­er i Aarhus, mødes man af en telefonsva­rer, der fortaeller, at de grundet restriktio­ner holder helt lukket de kommende uger. Men hos OliNico er det ejer Nicolaj Agostinett­i, der tager telefonen. For bistroen i Mejlgade aendrer forlaengel­sen af nedlukning­en ikke meget på situatione­n.

»Vi har faktisk kunnet opretholde det samme niveau takeawayma­essigt, som vi havde regnet med,« fortaeller ejeren.

Men inde ved siden af ligger restaurant­en Sct. Oluf, som også drives af Nicolaj Agostinett­i. Den har vaeret lukket ned siden før jul.

»Det er selvfølgel­ig traels, men det er ens for alle. Vi får det bedste ud af det,« siger han og fortaeller, at man benytter personalet fra Sct. Oluf på OliNico og derved bedre kan holde på flere af de ansatte.

I Horesta håber man på, at de nuvaerende hjaelpepak­ker ikke udløber samme dag, som branchen står til at genåbne. Så vil man nemlig ikke kunne undgå fyringer, mener Jakob Beck Wäthjen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark