Jyllands-Posten

Frustratio­nen over nedlukning haenger i scenetaepp­erne

AErgrelsen er markant hos kulturinst­itutionern­e, der endnu en gang må udskyde og aflyse. I symfoniork­esteret er man gået i gang med intime koncerter.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Lukket. Igen.

Det er ikke let at planlaegge teaterfore­stillinger, koncerter og udstilling­er, i en tid hvor horisonten for kalenderen er på to-tre uger.

På Aarhus Teater har man netop aflyst ”Vita Danica” med sangeren Pernille Rosendahl i hovedrolle­n, og i Musikhuset Aarhus er man igen gået i gang med at finde nye datoer for arrangemen­ter – nogle af dem for tredje gang.

Men i Aarhus Symfoniork­ester er man i fuld gang med at planlaegge koncerter til de kommende uger.

»I de naeste tre uger med start på mandag laver vi mere end 200 små online-kontaktkon­certer, “Giv lyd”, med en eller to musikere. Det er reelt det eneste, vi kan gøre lige nu. Pointen er, at det er en gave, man kan give til en, og at begge har en oplevelse af, at der er en musiker, der spiller for dem personligt,« fortaeller musikchef Jesper Nordin.

»Det bliver meget personligt og intimt og bygger bro mellem nogle, der måske ikke ser hinanden så meget, som de gerne ville. Vi skaber en social kontakt, og efter koncertern­e, der hver varer godt 20 minutter, kan man tale med musikerne også.«

Koncerter til alle

Det er gratis, fordi det er støttet af Aarhus Kommunens trivselspa­kke. Til gengaeld må man tage det instrument og det vaerk, som musikeren byder ind med. Man kan booke fra fredag den 15. januar. Flere end 200 har allerede forhåndsre­serveret.

Jesper Nordin er dybt frustreret over, at man får nedlukning­er at vide med så kort varsel, og forventer, at nedlukning­en af musikhuset og symfoniork­esterets koncertsal fortsaette­r et godt stykke ind i foråret. Derfor vil der løbende åbnes for flere koncertdat­oer.

Også hos direktør Allan Aagaard, Aarhus Teater, er frustratio­nen i stemmen tydelig.

»Vi har så travlt med hele tiden at laegge nye planer – det ville vaere rart at kunne se laengere frem, for vi braender mange penge og mange kraefter af ved at producere forestilli­nger, som alligevel ikke kan spille. Men beskeden fra kulturmini­steren er klar: Vi skal vaere klar til genåbning med dags varsel for at få del i hjaelpepak­kerne,« siger han.

Så skuespille­ren Jacob Madsen Kvols øver på ”The Supreme Gentleman”, der nu har premiere den 8. februar, mens man har måttet saette en streg over ”Vita Danica” – et samarbejde med

Pernille Rosendahl og Black Box Dance Company fra Holstebro.

»Vi kan ikke bare rykke forestilli­nger til nye datoer – det er et kaempe puslespil, der skal gå op,« siger direktøren.

»Det er demotivere­nde at arbejde med. Jeg tror på en genåbning midt i februar, men er vi med der? Det er ikke ret sandsynlig­t.«

Ikke så meget drama

Det var forventet, også blandt kunstnere og publikum, siger musikhusdi­rektør Jan Christense­n om de forlaenged­e restriktio­ner.

»Der er ikke drama om det som i foråret. Vi har laert det, og det har kunstnerne og gaesterne også. De har tillid til, at vi handler så hurtigt som muligt,« siger han.

»Vi drøfter, om vi kan lave takeawayko­ncerter igen, for liveaktivi­teter er vores varemaerke, men det er for vanskeligt lige nu med forsamling­sforbuddet. Vi leder efter et koncept, men det skal give mening.«

 ??  ?? Pernille Rosendahl i front i ”Vita Danica”, som nu er blevet aflyst på Aarhus Teater. Teatret håber på at kunne genopsaett­e den senere, men det er et større puslespil, der skal gå op.
Foto: Christian Bang
Pernille Rosendahl i front i ”Vita Danica”, som nu er blevet aflyst på Aarhus Teater. Teatret håber på at kunne genopsaett­e den senere, men det er et større puslespil, der skal gå op. Foto: Christian Bang

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark