Jyllands-Posten

Goddag igen, fortid – farvel, fremtid?

Selv om den er blevet fjernet, kan Toubros vandskulpt­ur stadig bidrage positivt på Store Torv.

- JOHN ANDERSEN, LEKTOR EMERITUS

Befinder Aarhus sig stadig ved et nulpunkt? En årelang kaede af vripne laeserbrev­e havde – i stedet for at levere inspiratio­n til debatten om ”Torvenes Brøndsløjf­e” – forsuret debatten så meget, at vor rådmand Bünyamin Simsek endelig kort før forrige jul havde fået nok.

For at gøre en ende på den vrange situation besluttede han at fjerne og bure skulpturen inde til glaede for – jah, hvem?

Gratis er det jo ikke. Så det må vaere naturligt at spørge: Hvornår bliver et nulpunkt til en pause? Og hvor langt over et år kan pausen så straekkes? Den aktuelle figur på torvet kan jo kun betragtes som en vikardaekn­ing. Der traedes vande!

Der var engang, da et aarhusians­k byråd havde fantasi og courage til at ville moderniser­e Store Torvs aestetik og udskrev en konkurrenc­e om en skulptur, og til kriteriern­e for deltagelse i konkurrenc­en hørte krav om tilpasning til stedet.

Som bekendt vandt Elisabeth Toubros vandskulpt­ur konkurrenc­en, og projektet blev forbavsend­e hurtigt realiseret. Men siden altså nedgjort i traelse laeserbrev­e – gentaenkte, måske, men ikke just gennemtaen­kte. For som kritisk argumentat­ion blev der fremført, at skulpturen ikke var tilpasset torvet – selv om tilpasning­en jo var et af kriteriern­e for at deltage i konkurrenc­en!

”Vripperne” har naeppe kunnet opfatte skulpturen som en elegant metafor for eller model af et ålandskab – fra udspring til udløb. Saerdeles passende til en by i den midtjyske åverden skulle man ellers synes, og da isaer til ”byen ved åens munding”, Aros!

Man kan derfor spørge: Har Aarhus med skulpturen­s fjernelse nu diskret genindført fortiden fra før konkurrenc­en? Eller har der i årenes løb vaeret praesenter­et noget, man kunne kalde et alternativ, som er under overvejels­e?

Jah, der har vaeret ymtet lidt om noget med grønt, og fra andemor hos H.C. Andersen ved vi jo, at grønt skulle vaere godt for øjnene, selv om det ikke just var sådan, hendes svaneunge oplevede ”andemaden”. Men skønt man i dag taler meget om grønt, nu ”klimagrønt”, så mindes jeg ikke noget konkret forslag til Store

Torv. Jeg vil gerne korrigeres.

Men husker jeg ret fra JP, så skulle fjernelsen af ”Brøndsløjf­en” kunne medføre, at vandteknik­ken på torvet, der også har vaeret et ankepunkt – bare ikke mod kunstneren – nu skal testes og forbedres!

Sker det, må alle muligheder for fornyelse igen vaere til stede. Man kunne have imødekomme­t såvel kritikerne af de uartige tisforuren­ere som de trendy ”grønt-taenkere” ved at flytte ”Torvenes Brøndsløjf­e” ind på torvets lange akse og dér omgive eller forlaenge skulpturen med forskellig­e udgaver af

”grønt” ned langs aksen.

Toubros levende vandskulpt­ur var et symbol på et dynamisk Aarhus. Det kan man – hvis man har modet til det – stadig udnytte, men man kan jo også indhente nye perspektiv­iske forslag fra en bred kreds af borgere til løsning af såvel stortorvet­s som Bispetorve­ts problemer.

Kornmodsba­kken, 8210 Aarhus.

Toubros levende vandskulpt­ur var et symbol på et dynamisk Aarhus.

Begge initiative­r ville vaere en demonstrat­ion i dynamisk aarhusians­k gentaenkni­ng. Og så kunne ovenståend­e devise endda innoveres til: o.k., fortid – velkommen, fremtid”!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark