Jyllands-Posten

Hverdagsin­tegration virker på den lange bane

- METTE SKAUTRUP gruppeform­and, Det Konservati­ve Folkeparti, Aarhus Byråd

Gør, som jeg siger, og ikke, som jeg gør. De fleste af os kender godt det udtryk og ved af egen erfaring, at eksemplets magt er vaesentlig bedre end ordets.

Derfor skal vi også i vores integratio­nsindsats vaere bedre til at integrere i hverdagen. Lyset har vi allerede set i forbindels­e med, at nyankomne flygtninge skal ud på arbejdsmar­kedet og lytte og laere sproget. Sproget er så absolut et vaesentlig­t element i at blive en del af det danske samfund. Sproget åbner døre til dialog med naboer, i skolen eller på arbejdspla­dsen, og der er ikke nogen nem vej til at laere sprog og den danske kultur. Det kraever investerin­g, både fra vores nye borger i byen, men også fra byen.

Derfor må vi aldrig forpasse en chance for at lade hverdagen vaere integratio­n, det er i det store og små i hverdagen, man laerer både sprog, og hvordan det er at leve i Danmark.

Aarhus kommune købte sidste år villaer rundt om i Aarhus, hvor flygtninge blev boligplace­ret (nej, vi synes fortsat ikke, det var en god ide at købe de boliger). Umiddelbar­t

er tanken at placere nyankomne flygtninge i boliger i byens parcelhusk­varterer, det er jo netop den tankegang, der er bag aftalen om udsatte boligområd­er. Man spejler sig i det, man ser, og det danske sprog bliver en del af hverdagen ligesom den danske kultur, ved at man taler med sine naboer, og så bliver man en del af faellesska­bet.

Tanken er rigtig, men så spaender vi ben for os selv. I de mange villaer har vi hyret et firma til at komme og passe haven, og de vedligehol­d, der er ved at bo i et hus. Undskyld mig, at laere at passe hus og have, er det ikke en del af det ansvar, man har, når man bor i en bolig?

Vi springer over, hvor gaeret er lavest, ved at lade andre gøre det i stedet for at bruge tiden på at laere beboerne i huset, hvordan man gør. Ja, det tager laengere tid, men er givet godt ud på den lange bane. De penge, der er givet for, at et firma kan vedligehol­de hus og have, kunne have vaeret brugt på personale, der kan hjaelpe, eller aftalen med virksomhed­en kunne vaere udbygget, så beboerne skulle deltage i arbejdet som en del af en beskaeftig­elsesindsa­ts.

Hverdagsin­tegration virker på den lange bane, så viser vi med handling, hvad vi ønsker. Ord fortolkes forskellig­t, mens det, vi gør sammen, virker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark