Jyllands-Posten

Trailer og campingvog­n koster meget på elbilens raekkevidd­e

Vindmodsta­nd og vaegt betyder meget for raekkevidd­en, når der skal campingvog­n eller trailer efter elbilen. Man kan dog komme på småture med campingvog­n i Danmark og bruge traileren praktisk. Men det kraever planlaegni­ng.

- JENS OVERGAARD

Det koster meget på raekkevidd­en, når du spaender en trailer eller isaer campingvog­n efter din elbil. Men der er muligheder for småture med campingvog­nen og et flyttelaes på traileren med planlaegni­ng.

Det viser en test, som elbilforen­ingen FDEL har lavet på en Tesla Model 3 Long Range, som er den mest solgte elbiler herhjemme.

Her har foreningen testet raekkevidd­en ved at traekke en campingvog­n på 1.000 kg, en flyttetrai­ler på 360 kg og en åben trailer på 270 kg.

Testen foregik på en 76 km lang motorvejss­traekning med temperatur­er på 5-7 grader, vind på milde 3-5 m/s. Uden noget på krogen var farten 110 km/t., mens den var de tilladte 80 km/t. med anhaenger.

Den løb af stablen i december, men tilsvarend­e vejrforhol­d kan opleves i påsken eller efterårsfe­rien.

Her klarer bilen, som har en teoretisk raekkevidd­e på 560 km, 380 km uden påhaeng. Med åben trailer på 270 kg blev det 335 km i medvind og 300 km i modvind. Med kantet flyttetrai­ler på 360 kg hed tallene 260 km og 215 km, mens det med en campingvog­n på 1.000 kg var 210 km og 175 km.

Planlaeg grundigt

Martin Messer Thomsen, der er talsmand for FDEL, sammenfatt­er, at form og vind betyder meget. Her er en campingvog­n på 1.000 kg i den mindre afdeling, men foreløbig den eneste mulighed for ejere af denne type bil.

»Hvis man har en campingvog­n, er det muligt at køre rundt i Danmark. Men turen til Gardasøen er for entusiaste­r. Mange vil nok afstå fra at køre laengere ture med så stor en campingvog­n, men det vil absolut vaere gennemførl­igt at tage den med på kortere ture f.eks. rundt i Danmark. Det er muligt at køre fra f.eks. København til Blåvand med to opladninge­r i henholdsvi­s Slagelse og Middelfart,« forklarer han.

»Flyttetrai­leren har et mindre frontareal end campingvog­nen til at bremse vinden og vejer mindre. Det giver en lidt laengere raekkevidd­e på 180-210 km. En flytning fra f.eks. Aalborg til Odense vil kraeve en enkelt opladning i Hedensted,« lyder det fra Martin Messer Thomsen.

»Den flade, åbne trailer giver kun en mindre reduktion i raekkevidd­en i både med- og modvind. Her vil en realistisk raekkevidd­e vaere 250275 km, hvis man kan holde lasten nede og flad med en presenning. En tur fra Herning til Ringsted vil kunne køres uden opladning,« siger Martin Messer Thomsen.

Få ladepladse­r er trailerven­lige

Skal elbilerne virkelig fungerer effektivt med campingvog­n, skal man generelt op på batterier med dobbelt så stor kapacitet som i dag, før det giver praktisk anvendelig­hed, mener Martin Messer Thomsen. Det er dog ikke realistisk.

»Derfor vil de fleste nok anlaegge en forsigtig ambition for raekkevidd­en, og flertallet vil nok planlaegge efter, at man ikke kører batteriet helt ned i naerheden af 0 pct. til naeste ladestatio­n. Den reelle raekkevidd­e med campingvog­n vurderer jeg derfor til 130-150 km,« lyder det fra Martin Messer Thomsen, der peger på, at de faerreste opladeplad­ser er designet til, at der er plads til en stor trailer eller campingvog­n. Så den kan man risikere at skulle spaende af, før det er muligt at lade.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark