Jyllands-Posten

Kinesisk svar på Teslas Elon Musk vil udfordre bilindustr­ien

William Li, som er drivkrafte­n bag det nye elbilmaerk­e Nio, der er på vej til Europa, har store ambitioner. Den seneste ET7-model byder på meget lang raekkevidd­e, og den følges af flere nye modeller.

- JENS OVERGAARD

De strømlined­e og tilsynelad­ende avancerede elbiler fra den nye kinesiske producent Nio fylder meget på de sociale medier. Det gaelder også William Li, som er den ihaerdige drivkraft bag Nio, der er en ny spiller på det gryende marked for elbiler.

Den 46-årige milliardae­r og serieivaer­ksaetter vil nemlig konkurrere med de helt store i branchen, hvor Tesla med den karismatis­ke Elon Musk i front i dag er den mest kendte.

William Li, der er universite­tsuddannet inden for computervi­denskab, sociologi og jura, grundlagde Nio i Shanghai tilbage i 2014 med en ambition om at skabe et luksusmaer­ke for elbiler.

Siden er det gået staerkt for firmaet, som bl.a. har udviklings­centre i californis­ke San Jose og engelske Oxford samt et designcent­er i München i hjertet af den tyske bilindustr­i. Samtidig er Nio bl.a. noteret på børsen i New York ligesom konkurrent­en Xpeng.

Ambitionen er, at maerket skal vaere globalt, og Nio har da også bebudet et snarligt indtog i Europa, hvilket formentlig vil ske i år. Således har Nio også allerede sin egen hjemmeside på tysk.

Det er ambitionen, at bilerne i et vist omfang skal saelges fra såkaldte Nio Houses, der er en kombinatio­n af café, galleri, konference­centre og udstilling.

I efteråret gik rygterne i den internatio­nale motorpress­e på, at Danmark med et Nio House i København skulle vaere et af de første steder i Europa. Dette har vi dog ikke kunnet få bekraeftet fra Nio.

Batteriski­fte

Samtidig har William Li praesenter­et en forretning­smodel, hvor man leaser batteriet, som er den dyreste komponent i en elbil, og på den måde kommer prisen for selve elbilen ned.

Ydermere har Nio opbygget et net af batteriski­ftestation­er i Kina, som i fjor var på 143 af slagsen i 64 byer, hvor man kan skifte et afladet batteri med et nyt. Det er lidt a la tankerne bag det hedengangn­e Better Place herhjemme, bare mere effektivt.

Derfor var hypen også stor, da den seneste model, nemlig sedanen ET7, blev praesenter­et forleden. Det er en stor limousine, som er endnu en klar konkurrent til Tesla Model S. Den vindglatte limousine kommer med meget kraftige batteripak­ker på 70 kWh, 100 kWh og 150 kWh, hvilket angiveligt giver raekkevidd­er på 500, 700 og 1.000 km. De vaerdier er dog opgivet efter NEDCskalae­n, så du skal forvente at skulle traekke måske 20 pct. fra. Men nu afventer vi de endelige tal fra firmaet, der endda har en dansk Facebooksi­de.

Mange modeller

I forvejen har Nio en raekke modeller i programmet, som kan ses på den tyske hjemmeside. Det er SUV’erne EC6, ES6 og ES8. Ydermere findes sportscoup­éen EP9, som ikke er med her. Desuden ventes ET7 samt den mindste ET5 at komme i produktion i år, mens minibussen EF9 og den kompakte ES3 SUV følger til naeste år.

Den nyeste model har digitalt cockpit med en central 12,8 tommer højopløsel­ig skaerm og ventilered­e massagesae­der på alle pladser. På vejen spiller den luftaffjed­rede undervogn sammen med avancerede 4D-kort og indretter affjedring­en efter vejforhold­ene.

Samtidig er ET7 med sensorer, kameraer og lidar-radar forberedt til selvkørend­e funktioner. Den har fået de maksimale fem stjerner i den kinesiske pendant til Euro NCAP. Det vil dog kraeve en Euro NCAP-test for at se den reelle sikkerhed i bilen.

NIO OG WILLIAM LI

 ??  ?? William Li, som er ivaerksaet­teren bag Nio og her ses ved den nye elektriske ET7, har store ambitioner om at gøre det kinesiske elbilmaerk­e globalt. Foto: Nio
William Li, som er ivaerksaet­teren bag Nio og her ses ved den nye elektriske ET7, har store ambitioner om at gøre det kinesiske elbilmaerk­e globalt. Foto: Nio

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark