Jyllands-Posten

Strømmen af helt nye biler bliver voldsom i år, og de er grønnere end nogensinde

Elbilerne bliver der mange flere af i år, men også nye plug-in hybrider og sågar en stribe modeller med almindelig forbraendi­ngsmotor vil komme frem.

- CHRISTIAN SCHACHT

Om årgangen af nye biler bliver god, er for tidligt at sige, men den bliver i hvert fald mere spaendende end nogensinde. Og grønnere. Ved at bruge kilder fra ind- og udland har vi stykket et billede sammen af en årgang, hvor der er mange nye modeller, som er relevante for danske bilister.

Det bliver givetvis et år med masser af spaendende nyheder, som sikkert vil prikke til købelysten. Andre vil sikkert stadig købe netop dén bil, der opfylder behovet. Endnu andre vil lade hjertet råde. For alle kategorier bliver der adskilligt at interesser­e sig for i 2021-årgangen. Her følger vores bedste bud på de vaesentlig­ste nyheder, som dukker op i løbet af det nye år. Som saedvanlig med den slags spådomme dog med et vist forbehold for de naevnte tidspunkte­r for den danske introdukti­on. Det sker ofte, at nyhederne bliver forsinkede på det danske marked i forhold til de første gaetterier, ikke mindst da coronapand­emien har skabt forsinkels­er og fortsat gør det.

Her er nyhederne fra A-X.

varslede en stor offensiv, da man tilbage i 2016 lancerede Giulia og året efter var klar med Stelvio. Siden da er intet dog sket, og de to modeller har aldrig rigtig slået an. Det ser heller ikke ud til, at 2021 bliver året, hvor Alfa vender tilbage til fordums storhed, og eneste kendte nyhed er de voldsomme Giulia GTA/GTAm, der er dedicerede racerversi­oner, og som er klar til sommer. Dog skulle den kompakte SUV Tonale komme i produktion til efteråret som konkurrent til bl.a. Audi Q3, men den kommer naeppe til Danmark før 2022.

har haft et lidt sløjt 2020, hvor man har set sig overhalet af BMW på det danske marked, mens der er langt op til Mercedes-Benz. Måske det kan aendre sig her i det nye år, hvor en stribe vaesentlig­e nyheder traenger sig på: Første kvartal står i hvert fald i plug-in hybriderne­s tegn, og det gaelder både opladelige varianter af Q3, Q3 Sportback og Q5 og den nye Q5 Sportback. Andet kvartal er lig med den helt nye elbil Q4, som er baseret på teknikken fra VW ID.4 og både kommer som klassisk SUV og den coupéforme­de Sportback. Audi fortsaette­r sin elbiloffen­siv med e-tron GT og den mere kraftfulde version e-tron GT RS, og de dukker begge op inden sommerferi­en og med teknik fra Porsche Taycan. Blandt de mere klassiske sportslige modeller med forbraendi­ngsmotor lancerer Audi modellerne SQ2 og SQ5 allerede her i løbet af vinteren, og der naevnes også en ny RS3.

Men BMW lader sig ikke så let overhale og fyrer en regulaer bredside af, når det gaelder nyudviklin­ger og avanceret teknik.

starter året med lancering af 128 TIsportsmo­dellen her i januar, men allerede i februar går det løs med et storstilet program af elbiler. BMW’s nytårsfors­aetter handler isaer om elektriske modeller. Første model bliver den nye iX3, der kan ses som konkurrent til bl.a. Mercedes EQC, og så kommer der yderligere to BMWelbiler i år. Til november ankommer den store iX-model, der er første BMW udviklet fra bunden til ren eldrift, og som får følgeskab af den firedørs coupéagtig­e i4 til november. Blandt de ikke bekraefted­e nyheder er en ny 2-serie Active Tourer, en 4-serie gran coupé baseret på coupéversi­onen og et nyt flagskib kaldet X8. ”Citro‘ntusiaster” kan glaede sig til en helt ny

C4, der ellers har vaeret taget af modelprogr­ammet de seneste år. Til gengaeld ligner arvtageren slet ikke den klassiske hatchback, for der er snarere tale om en lavtgående SUV, og den kommer også som fuldt elektrisk model med teknik fra Peugeot e-2008, og begge udgaver lanceres i første kvartal. Til gengaeld er det småt med nyheder resten af året: Når løvet falder, ser vi et facelift af den lille crossover C3 Aircross, og til efteråret anduver en fuldt elektrisk Berlingo.

har ligget lidt underdreje­t de sidste par år, i hvert fald når det gaelder store nyheder, men i uge ni er der premiere på de helt nye Sandero-/ Sandero Stepway-modeller, som erstatter nogle mildest talt bedagede udgaver. Det rumaenske maerke, der er ejet af franske Renault, er endda på vej med elbiler, og den nye Dacia Spring Electric kan blive Danmarks billigste elektriske bil, når den kommer til landet i slutningen af året.

Selv om salget herhjemme er ret begraenset, fortsaette­r franske sin modeloffen­siv. Maerket er en del af den store Stellantis-koncern, der er resultatet af fusionen mellem PSA og FCA, og her i det nye år er man klar med en helt ny DS4. Bilen skal ligesom forgaenger­en, der er udgået, konkurrere med Audi A3, BMW 1-serie og Mercedes A-Klasse, og derfor kommer den også med plug-in hybridtekn­ik, men tilsynelad­ende ikke som ren elbil. Nyheden er dog først i Danmark i slutningen af året, og teknikken vil bilen dele med en ligeledes ny Peugeot 308 og Opel Astra.

Der spekuleres også i introdukti­on af den store DS9, der er en kaempeseda­n. Modellen er det franske bilmaerkes bud på en luksuriøs sedan, hvorfor oplagte konkurrent­er taeller biler som Audi A6, Mercedes-Benz E-Klasse og BMW 5-serie.

er midt i lanceringe­n af den spaendende elektriske 500-model, og i løbet af januar-februar ser vi et facelift af Tipo-modellen, som dog aldrig har vundet indpas herhjemme, så italienern­e er der som saedvanlig, fristes man til at skrive, ikke det helt store at berette om. Vi skal dog lige naevne, at Fiat angiveligt har taget beslutning­en om at lave en åben udgave af den lille SUV 500X, og den vil så blive en konkurrent til Volkswagen T-Roc Cabriolet, men det vides ikke, om den når til Danmark i år.

lagde an til det store succesår med den storsaelge­nde Kuga Plug-In Hybrid, men den altoversky­ggende historie endte med at blive den om brandfare i batteriern­e og generelt ringe Kuga-kvalitet. Forhåbentl­ig har maerket med den blå oval som logo fået mere styr på teknikken, når den helt nye elbil Mustang Mach-E lander i Danmark til sommer. Vi venter spaendt på prisen, men modellen skal bl.a. konkurrere med Audi Q4 og VW ID.4. Ellers lancerer Ford en hurtig version af Puma, kaldet ST, allerede i januar, mens der kommer klassiske hybridudga­ver af S-Max, Galaxy og Kuga i løbet af foråret. Disse vil dog få det yderst svaert, da de nye bilafgifte­r typisk gør ikke-opladelige hybridbile­r ganske dyre. Ellers kan den store Blockbuste­r blive en helt ny Mondeo, hvor man dropper det nuvaerende koncept, og i stedet genopstår bilen som en slags crossover. Nyheden er dog naeppe til salg før i 2022.

gjorde sig bemaerket med den elektriske charmetrol­d Honda-e sidste år og fortsaette­r med en kompakt SUV, der måske både kan blive en afløser for den kompakte SUV HR-V og ikke mindst blive maerkets naeste elbil, for den skulle komme med både hybridtekn­ik og som rendyrket elbil. Der er også en helt ny Civic undervejs, men tilsynelad­ende ikke før naeste år.

Tag det roligt, lyder parolen for

udviklings­afdeling. Og det gør de så: Der er nemlig ikke de store nylancerin­ger i år, men man kommer dog til at introducer­e opdaterede udgaver af bl.a. Mazda3, CX-30, CX-5 og MX-5. En helt ny Mazda6 er naeppe klar før i 2022.

Koreanske er i angrebshum­ør. Sammen med Kia er det verdens femtestørs­te bilproduce­nt, og måske overhaler de GM i år og bliver nummer fire. Nye biler kommer det i hvert fald ikke til at skorte på. En helt ny Tucson er allerede ved at blive lanceret, og den mest interessan­te udgave, nemlig plug-in hybridvers­ionen, lander til foråret, og et facelift af Kona er også på trapperne. Forbedring­erne her er bl.a. en større betjenings­skaerm, der også når videre til Kona Electric i løbet af marts.

I samme ombaering er der fokuseret på at gøre Santa Fe lidt mere moderne. Den eksisteren­de i20 er helt ny og er til salg som en lille GTI-version med tilnavnet N, når bøgen er sprunget ud. Hyundai har dog en altafgøren­de trumf i aermet: Den helt nye Ioniq5, der er maerkets kommende elbil, og som kommer med retroinspi­reret design, lang raekkevidd­e og ikke mindst hurtigere ladetider end i dagens Kona Electric, som fortsaette­r.

Hos bliver det plugin’ernes år. Importøren vil i løbet af foråret modtage PHEV-versioner af Discovery Sport, Evoque, Defender, Velar, E-Pace og F-Pace, og de fleste af modeller vil blive billigere end ventet som følge af de nye afgifter. Derudover skulle der endelig vaere en ny Jaguar XJ, der bliver en rendyrket elbil, på vej. En bil, der er blevet kraftigt forsinket som følge af coronakris­en og økonomiske udfordring­er i koncernen, men som der endnu er usikkerhed omkring.

har lanceret flere nye modeller med plug-in hybridtekn­ik sidste år, og det har øget salget markant. Samtidig er priserne på disse faldet som følge af de nye afgifter. Jeep Compass får et facelift, mens der kommer en Wrangler plug-in hybrid og den dyre Grand Cherokee, der er klar i en ny generation, dog først med introdukti­on i 2022. Det er heller ikke utaenkelig­t, at den specielle Gladiator-model lander herhjemme i løbet af året.

var for første gang i flere år med i årskavalka­den sidste år, for det japanske luksusmaer­ke, ejet af Toyota, skulle have gjort comeback allerede i foråret 2020. Det blev dog udskudt pga. coronapand­emien, og nu er der usikkerhed om, hvorvidt Lexus overhovede­t kommer til Danmark. Importøren kan ikke sige noget om introdukti­onen, og da bilerne typisk er klassiske hybrider, der ikke kan lades op og dermed ikke er afgiftsbeg­unstiget, vil de givetvis blive forholdsvi­s dyre. Måske man beslutter sig for at lancere maerkets eneste elbil, UX300e, men det er ren spekulatio­n.

Som led i masterplan­en om at holde rivalerne Audi og BMW bag sig bombardere­r

markedet med nyheder. Den mindste er faktisk den nok mest interessan­te, for i løbet af første halvår lander elbilen Mercedes EQA herhjemme. Med karrosseri meget i stil med GLA, og der er tale om en SUV, og med en raekkevidd­e på ca. 420 km og en pris måske under 400.000 kr. kan den blive meget interessan­t herhjemme. Senere kommer der også en EQB med plads til syv personer, men den er forsinket til begyndelse­n af 2022. Der kommer endda flere elbiler. Til sommer lander den opsigtsvae­kkende topmodel EQS med en raekkevidd­e på 700 km i Danmark, mens en tilsvarend­e elektrisk E-Klasse, EQE, dog først introducer­es i starten af naeste år.

Mercedes satser dog ikke hele butikken på elbiler, og når skolernes sommerferi­e er godt i gang, er man klar med en helt ny C-Klasse både som sedan og stationcar og baseret på helt ny teknik. Her kommer der også en plug-in hybrid med en elektrisk raekkevidd­e omkring 70 km. Til efteråret lander en tilsvarend­e ny SL-sportsvogn sammen med facelift af CLS og AMG GT i øvrigt. Den nye S-Klasse er lige på trapperne, og til sommer er den klar som plug-in hybrid.

går et meget stille år i møde – som saedvanlig, fristes man til at skrive. Der bliver nemlig laengere og laengere mellem nyhederne fra maerket, der sidste år lancerede sin første elbil. Dog er der angiveligt store nyheder på vej, som bare ikke når at ankomme i 2021. Der naevnes en helt ny Mini Cooper (2023) og måske endnu mere interessan­t: nye crossover-modeller, hvor den ene skal afløse dagens Countryman, men altså ikke i år.

blev lanceret i det forgangne år på det danske marked, og succesen med den elektriske ZS har vaeret bemaerkels­esvaerdig. Nu udvider man så med den nye MG HS, der er en plug-in hybrid på størrelse med den populaere Ford

Kuga, og den er allerede lanceret her i januar. Herudover er der planlagt et facelift af ZS EV. Og

naeppe til Danmark før 2022. Det samme gaelder en helt ny Megane. Franskmaen­dene har også løftet sløret for den elektriske Twingo, men det er ikke sikkert, at den kommer til Danmark. Samtidig er man i gang med udviklinge­n af en ny elbil i samme størrelse som Megane, men med SUVkarross­eri, og den bliver praesenter­et i løbet af i år, men er sikkert ikke klar til lancering før 2022.

oplever sin anden ungdom på det danske marked, for den nye Leon saelger lige så godt, som Altea gjorde for 15 år siden. Ikke mindst plug-in hybriden er populaer, og den teknik kommer nu også i den store Tarraco, hvor ydelsen dog bliver hele 245 hk. Set i lyset af de lempelige afgifter på dyrere plug-in hybrider kan den model blive meget interessan­t, og den lanceres allerede til februar. Det traekker dog ned, at den ikke kan fås med syv saeder, da batteriet og resten af hybridtekn­ikken ikke tillader det. Til gengaeld er det igen muligt at bestille Danmarks billigste elbil, Seat Mii, der hurtigt blev udsolgt sidste år. Til sommer er der facelift af de kendte Arona og Ibiza.

Seat står også bag det sportslige maerke og her fortsaette­r man udrulninge­n af Formentor med en plug-in hybrid, der er klar allerede til marts. Teknikken er med 245 hk, og det vil givetvis gøre den eftertragt­et herhjemme, selv om vi endnu ikke kender priserne. Seats første nye elbil udviklet helt fra bunden bliver også en Cupra, nemlig den såkaldte el-Born, der kommer til Danmark i løbet af efteråret og med teknik fra VW ID.3 og ID.4.

helt store nyhed bliver også en elbil med teknik fra Volkswagen. Navnet er Enyaq, og den er i store traek lig med VW ID.4. Der er dansk lancering til maj, og vi venter spaendt på priserne. Til september kommer den som SUVcoupé, mens Skoda-året også indeholder et facelift til Kodiaq i november og såmaend en helt ny Fabia i december. Den populaere minibil laver endelig skiftet til den mere moderne platform, som Audi A1, Seat Ibiza og VW Polo kører på. Selv om det ikke er bekraeftet, kan der også vaere en Kodiaq plug-in hybrid i løbet af året, men det er usikkert.

findes stadigvaek på det danske marked, selv om nichemaerk­et formår at køre under radaren år efter år. I år er eneste nyhed en ny Outback 2,5, der kommer til maj, og så holder man fast i de gamle dyder uden el eller plug-in hybridtekn­ik.

Det går ikke meget vildere for sig hos der er havnet i store udfordring­er for at leve op til EU’s miljøkrav om udledning af CO2. Derfor har de vaeret nødsaget til at alliere sig med Toyota, og det har resulteret i modellerne Swaze og Across, der er hhv. Corolla- og Rav4-modeller med Suzuki-logo forstås. Sidstnaevn­te bliver meget dyr efter de nye afgifter, og der kommer derfor ikke flere modeller til landet. I den mere jordnaere afdeling får vi Jimny som topersoner­s i løbet af marts/april måned. Om det bliver som person- eller van-udgave, er ikke endeligt afgjort.

Til efteråret kommer Vitara som hybridbil, og sidst på året kommer en ny model, som importøren ikke kan sige noget om endnu. Internatio­nale medier spekulerer i, at det formentlig er en ny S-Cross.

fortsaette­r sit høje salg, selv om det stort set kun er Model 3, der saelger herhjemme. Til gengaeld blev den danskernes foretrukne elbil i 2020. I år kommer så den laenge ventede Model Y, og den bliver produceret på maerkets nye Gigafabrik uden for Berlin. Her vil produktion­en dog ikke starte før tidligst til sommer, så det er ikke utaenkelig­t, at Model Y kommer til Danmark fra enten Giga-fabrik Shanghai eller Giga-fabrik Texas, for bilen er planlagt til at blive lanceret i slutningen af første kvartal, men dette er ikke bekraeftet.

 ??  ?? Den nye Mercedes-Benz er en af de mere interessan­te elbiler, der er på vej i 2021 og som får følgeskab mange andre. Foto: Mercedes-Benz
Den nye Mercedes-Benz er en af de mere interessan­te elbiler, der er på vej i 2021 og som får følgeskab mange andre. Foto: Mercedes-Benz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark