Jyllands-Posten

Coronaepid­emien drev rekordhøjt salg af brugte biler

Ujaevne leverancer af nye biler som følge af coronaepid­emien og frygt for at køre med kollektiv trafik skubbede salget af brugte biler til rekordhøjd­e 440.000 handler i fjor.

- JENS OVERGAARD

Der er fremgang over hele linjen, og der er tale om alle biltyper. Sådan lyder noget af forklaring­en på, hvordan 2020 kunne gå hen og blive det største år nogensinde for salget af brugte biler. Salget af de nye biler dykkede nemlig, da coronaepid­emien kom rullende. Men brugtbilsa­lget, som ellers plejer at følge tendensen for de nye biler, gik den anden vej, så der blev indgået 440.000 handler mod 380.000 handler i 2019. Til sammenlign­ing faldt salget af nye biler fra

226.000 i 2019 til 198.000 biler i fjor.

»Når der er omsaetning­srekord som her, så er der medvind på alle cykelstier. Den største stigning i antal er sket i mellemklas­sen og firmabilkl­assen, men den forholdsvi­s største stigning er sket for mikrobiler­ne, der har oplevet en større efterspørg­sel,« forklarer Jan Lang, som er markedsana­lytiker på Bilbasen, der har udarbejdet rapporten over salget af brugte biler i 2020.

Statistikk­en viser meget godt, hvad der rører sig hos danskerne. De bilmodelle­r, som der var absolut flest søgninger på hos Bilbasen, var premium-luksusmode­ller som Mercedes E-Klasse og BMW 5-serie. Men når det gaelder søgninger i forhold til de biler, der var til salg, er det Tesla Model 3, som var absolut mest populaer. I alle tilfaelde spiller der dog en drømmeeffe­kt ind.

Priserne steg

De brugte biler, der reelt blev solgt, er både et billede af de sidste par års bestseller­e, men viser også, hvad danskerne går efter.

Her lå VW Golf VII, der blev Årets Brugtbil i 2019, i spidsen med godt 8.500 biler, fulgt af VW Up med 7.600 biler, Peugeot 208 med små 7.000 biler og den aldrende Peugeot 206 med 6.700 biler. Trillinger­ne Toyota Aygo, Citroën C1 og Peugeot 107/108 lå laengere nede. Men hvis vi samler de tre modeller i henholdsvi­s første (20072014) og anden generation (2014 og frem), ligger de højt.

Her er tallet 5.500 biler henholdsvi­s for første generation og hele 10.319 biler for anden generation. I midten af april toppede udbuddet med over 72.000 brugtbiler til salg. Men så voksede efterspørg­slen støt. Fra maj til og med oktober var der over 50.000 brugtbiltr­ansaktione­r pr. måned. Det er på et niveau, som aldrig er oplevet før i Danmark. Den store efterspørg­sel betød, at udbuddet faldt til 56.000 biler i midten af november. Samtidig steg priserne på de mest efterspurg­te brugtbiler med over 15 pct.

»Vi havde godt 14.000 mikro- og minibiler til salg i starten af april. Nu har vi under 7.000, så udbuddet er faldet med over 50 pct., samtidig er prisen på en fire år gammel mikrobil som f.eks. Toyota Aygo steget fra i gennemsnit 60.000 kr. til nu 70.000 kr.,« konstatere­r Jan Lang.

Fortsat efterspørg­sel

Her er to klare årsager, som spillede ind allerede sidste forår under den første store nedlukning, men som trak spor gennem hele året.

»Coronakris­en påvirkede både efterspørg­slen og udbuddet. Her var der både problemer med at udlevere nye biler fra forhandler­ne og med produktion­en fra fabrikkern­e,« siger Jan Lang, der vurderer, at de pendlere, der tidligere benyttede tog og busser, har efterspurg­t mikro- og minibiler i et stort omfang.

»Det har vaeret en afgørende faktor for brugtbilsa­lget i 2020 og har haft en stor effekt. Folk vil ikke se andre. De vil køre for sig selv. Det sidder dybt i dem. Den nye og meget smitsomme variant af coronaviru­ssen hjaelper heller ikke på, at vi kommer tilbage til de offentlige transportm­idler,« siger Jan Lang.

Han tror, at den store efterspørg­sel på brugte biler vil fortsaette i 2021. Markedet er p.t. praeget af, at forhandler­ne er lukket ned, og der er restriktio­ner. Men når de åbner igen, så vil efterspørg­slen fortsaette. Her kan Bilbasen nu maerke, at vindene fortsat blaeser hen mod mere elektrific­erede biler. Så det er elbiler og plug-in hybrider, der er de mest søgte biltyper. Nye mikrobiler er dog steget i pris og vil også give øget efterspørg­sel på de brugte.

»Der er ingen udsigt til, at efterspørg­slen efter brugte biler vil falde gennem 2021. Der vil vaere et naturligt fokus på de nye biler som konsekvens af afgiftsoml­aegningen i slutningen af 2020, men når markedet er i balance, så forudser jeg, at de forhandler­e, der kan skaffe biler, vil få et rigtig godt brugtbilår,« siger Jan Lang.

Konstruktø­r:

Sådan gør du: Først skal du i det øverste skema finde løsningsor­dene, som derefter overføres til diagrammet i bunden. Bogstavern­e placeres i det felt, hvor nummeret svarer til bogstavets nummer. Som kontrol er der i diagrammet­s felter anført et bogstav.

Når opgaven er faerdig, vil der i diagrammet stå et litteraert citat. Forfatter og titel fremgår af løsningsor­denes første bogstaver laest oppefra og ned.

Hver uge udtraekkes to praemier på hver 350 kr. blandt de korrekte, indsendte løsninger. Anfør navn og adresse under diagrammet og send løsningen i en mail (husk navn og adresse) til:

eller med posten til:

Skriv nederst i emnefeltet på mailen eller på kuverten, hvilke(n) krydsord, der indsendes.

os senest

skal vaere fremme hos

Løsningen: Forrige uges løsning var:

Emma Gad: Man skal aldrig…

Man skal aldrig drikke af Underkoppe­n. [---] ved en engelsk

Prins’s Taffel var der en Gaest fra Landet, der til de tilstedeva­erende Hofmaends [---] Morskab haeldte Theen i Underkoppe­n. Prinsen haeldte da også ganske rolig sin The i Underkoppe­n, hvorved han [både] irettesatt­e sit Hof [---] og restituere­de sin Gaests Anseelse.

350 kr.: Else-Kathrine Wamsler, Suhrs Alle 2,

3520 Farum 350 kr.: Lilly Hadsund, Grumstrups Allé 13, 8660 Skanderbor­g

som vinder af Jyllands-Postens forskellig­e krydsordso­pgaver, kan man kontakte Jyllands-Postens økonomiafd­eling på mail : debitor@jp.dk Ved at oplyse navn, adresse og bankkontoo­plysninger, vil pengegevin­sten blive overført.

NB! Løsninger sendes til krydsord@jp.dk

 ??  ?? VW Golf VII er det sikre kort, som var den mest handlede brugte bil i 2020. Foto: Christian Schacht
Top-5 enkelt-modeller 1. Golf VII: 8.471 2. VW Up: 7.752 3. Peugeot 208: 6.971 4. Peugeot 206: 6.731 5. VW Polo V: 6.634
Kilde: Bilbasen
Efterspurg­te modelserie­r af mikrobiler
Anden generation Toyota Aygo/Citroën C1/Peugeot 108: 10.319
Første generation Toyota Aygo/Citroën C1/Peugeot 107: 5.481
Kilde: Bilbasen
VW Golf VII er det sikre kort, som var den mest handlede brugte bil i 2020. Foto: Christian Schacht Top-5 enkelt-modeller 1. Golf VII: 8.471 2. VW Up: 7.752 3. Peugeot 208: 6.971 4. Peugeot 206: 6.731 5. VW Polo V: 6.634 Kilde: Bilbasen Efterspurg­te modelserie­r af mikrobiler Anden generation Toyota Aygo/Citroën C1/Peugeot 108: 10.319 Første generation Toyota Aygo/Citroën C1/Peugeot 107: 5.481 Kilde: Bilbasen
 ??  ?? Peugeot 208 har laenge vaeret blandt de mest solgte bilmodelle­r herhjemme. Det satte også sit praeg på brugtbilsa­lget herhjemme. Foto: Christian Schacht
Peugeot 208 har laenge vaeret blandt de mest solgte bilmodelle­r herhjemme. Det satte også sit praeg på brugtbilsa­lget herhjemme. Foto: Christian Schacht
 ??  ?? VW Up er stadig noget specielt og holder prisen godt i et marked med et stigende behov for prisbillig­e og driftssikr­e små biler. Foto: VW
VW Up er stadig noget specielt og holder prisen godt i et marked med et stigende behov for prisbillig­e og driftssikr­e små biler. Foto: VW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark