Jyllands-Posten

Gaelden rasler ned: Nu høster landbruget frugten af finanskris­ens dyrtkøbte erfaringer

Høje priser på svinekød og effektivis­ering har gjort det muligt for de danske landmaend at barbere 30 mia. kr. af gaelden siden 2014. Coronakris­en må dog ikke blive for langvarig, hvis udviklinge­n skal fortsaette, påpeger Seges.

- KRISTIAN LAURITZEN

Når man taler om dansk landbrug, taler man også ofte om astronomis­k gaeld. Danske landmaend har i en årraekke skyldt store milliardbe­løb til pengeinsti­tutter, men inden for de seneste år er der sket en kovending. I positiv forstand.

Ifølge en analyse fra videns- og innovation­shuset Seges, der er en del af Landbrug & Fødevarer, skylder danske landmaend 30 mia. kr. mindre i dag, end de gjorde i 2014. For seks år siden var gaelden på 265 mia. kr. I dag er gaelden nede på 235 mia. kr.

Klaus Kaiser er erhvervsøk­onomisk chef i Seges, og han peger på en raekke faktorer som afgørende for den markante gaeldsafvi­kling. Først og fremmest har udbredelse­n af afrikansk svinepest i Kina betydet, at det asiatiske lands egen svineprodu­ktion blev bragt ned, og det skabte et stort behov for import af svin til den folkerige nation.

»Kinesernes import af svin fik priserne til at stige, og dét er kommet danske svineprodu­centers økonomi til gode. Vi har set exceptione­lt høje priser på svin fra foråret 2019 og frem til midten af 2020,« siger han og fortaeller, at der i samme periode også har vaeret fornuftige priser på maelk og afgrøder.

»De gode priser på de danske landmaends produkter har skabt et likviditet­soverskud i de tre store driftsgren­e, som har gjort det muligt at nedbringe gaelden. Der har samtidig vaeret et stort rentefald i flere år, som har betydet, at omkostning­er ved at have gaeld har vaeret mindre end tidligere,« siger han og tilføjer:

»Den lave rente har skabt et råderum til at få mindsket gaelden.«

Danske landmaend konkurrere­r med landmaend på det globale marked, og denne konkurrenc­e har desuden skabt et incitament for effektivis­ering, påpeger den erhvervsøk­onomiske chef. En staerkere styring af omkostning­erne har også vaeret godt for økonomien.

»De seneste fire-fem år er det gået staerkt med at få nedbragt det, man kalder for nulpunktsp­risen; den pris, der skal vaere på ens produkter på markedet for, at alle omkostning­er er daekket. Prisen er faldet, fordi landmaende­ne har optimeret på driften. Det gaelder lige fra anvendelse af energi til anvendelse af foder,« siger Klaus Kaiser.

Mere attraktive bankkunder

Den faldende gaeld hos danske landmaend har vaeret med til at styrke deres position som erhvervsku­nder i de danske banker. Det fortaeller Pernille Stenstrup Christians­en, der er landbrugsc­hef i Danske Bank.

»I årene med traengt likviditet voksede landmaende­nes kassekredi­t, og det er selvfølgel­ig positivt, at den er blevet mindre de seneste år,« siger hun og fortsaette­r:

»Som bank rater vi vores kunder, så vi kan vurdere, hvilken pris vi skal tage for et lån, og

Klaus Kaiser, erhvervsøk­onomisk chef i Seges

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark