Jyllands-Posten

Forening vil genopbygge dansk minkavl

En ny forening vil kaempe for de minkavlere, som vil starte produktion op igen fra 2022. Kopenhagen Furs andelshave­re bakker op, men auktionshu­set skal stadig opløses.

- THOMAS RØNSHOLDT MØRCH

Fra en lejlighed på Frederiksb­erg har 36-årige Louise Simonsen sat sig for at samle de danske minkavlere, der ønsker at fortsaette produktion­en, når minkavl igen bliver tilladt fra 2022.

»Jeg har engageret mig i det, fordi jeg synes, det er uvaerdigt, at en branche bare kan blive udslettet på den måde,« siger Louise Simonsen.

Hun er ikke selv minkavler, men hun er ud af en familie af buntmagere og har i sin opvaekst ofte vaeret på besøg og ferier hos minkavlere i ind- og udland. Derfor berørte det hende, da det blev besluttet, at de danske minkavlere skulle aflive alle dyr på grund af coronasmit­te- og mutation.

»Jeg og nogle i min omgangskre­ds begyndte at ringe rundt til nogle minkavlere og kunne godt fornemme, at en del af dem var interesser­ede i at starte op igen,« siger Louise Simonsen.

Hun er siden blevet talsperson for foreningen Danske Mink – ikke at forveksle med Danske Minkavlere – der kaemper for en fremtid for dansk minkproduk­tion.

Louise Simonsen fortaeller, at foreningen i øjeblikket har en fornemmels­e af, at ca. 25 pct. af de omkring 1.000 danske minkavlere vil fortsaette. I øjeblikket er Erhverv Norddanmar­k i gang med at skabe et endnu klarere billede af, hvor mange der fremover vil fortsaette produktion i Danmark.

»Det er ikke meningen, at Danmark skal op på samme niveau igen som før aflivninge­n,« siger Louise Simonsen, der erkender, at det kan vaere svaert for mange at finde finansieri­ng til at komme i gang igen.

Opbakning fra Danske Minkavlere

Den nye forening møder opbakning fra Danske Minkavlere, der ejer andelssels­kabet Kopenhagen Fur. Det fortaeller Tage Pedersen, formand for organisati­onen.

»Det er fint, at der er nogen, som gerne vil fortsaette,« siger han.

Svend-Åge Bruun oplevede hovedryste­n, da han for et par år siden havde ordet ved et møde hos Patriotisk Selskab på Fyn, en landbrugsf­orening for isaer de store landmaend. Som indehaver af Landbrugsm­aeglerne var det hans indtryk, at omfanget af udenlandsk investerin­g i dansk landbrug ville gribe om sig i de kommende år.

Det tror Svend-Åge Bruun fortsat af to årsager: I 2010 fjernede man den øvre graense for, hvor meget landbrugsj­ord en person eller virksomhed må eje, og i 2014 liberalise­rede man så loven, så det blev muligt at få sprøjtet udenlandsk kapital ind i det danske landbrug.

Udviklinge­n bekymrer dog ikke landbrugsm­aegleren. Nej, det er i hans øjne godt for dansk landbrug med noget kapital. Hvor det kommer fra er ikke så afgørende, når det alligevel er danske landmaend, der oftest forpagter jorden og driver landbruget.

Desuden, medgiver han, er det selvfølgel­ig

til Danmark. Det stemmer meget godt overens med erfaringen hos Svend-Åge Bruun, som isaer oplever interesse fra hollandske landmaend. Men indtog fra udenlandsk­e kapitalfon­de, der køber jord og lader danske landmaend forpagte det, er også en stigende tendens, siger Svend-Åge Bruun.

Han vil ikke afvise, at den gruppe alene vil komme til at tegne sig for 66.500 hektar på et tidspunkt.

En gammeldags tankegang

Et landbrug ved Aulum i Midtjyllan­d er et eksempel på udviklinge­n. Her er en tysk kapitalfon­d ved at faerdiggør­e et køb af over 100 hektar landbrugsj­ord, som den lejer ud til Jens Riis. Han er en 26-årig, nyetablere­t landmand, som ikke kunne låne pengene i banken, da han så sig varm på jorden hos sin pensionsmo­dne nabo.

Han var også tøvende ved at saette sig i så stor gaeld, og derfor passede det perfekt, da et fondsmaegl­erselskab mere eller mindre ved et

i knae. Han kan godt se, at det er nødvendigt med ekstra kapital, hvis unge landmaend skal kunne købe sig ind i de landbrug, der kun bliver større. Men Rasmus Willig mener ikke, at vi skal straebe efter så store landbrug – isaer ikke, hvis de er på udenlandsk­e haender.

»FN’s forskning peger på, at jo mindre landbrugen­e er, desto højere grad af biodiversi­tet er der. Vi har en forestilli­ng om, at jo større de er, desto mere effektive er de. Men vi står overfor et andet effektivit­etskriteri­um nu, nemlig at vi bliver nødt til at forøge biodiversi­teten og binde CO2 i stedet for at udlede så meget,« siger Rasmus Willig og fortsaette­r:

»Dér kommer dansk landbrug i en pine, fordi vores enorme svine- og kvaegprodu­ktion jo udleder enormt. Saerligt den måde, vi dyrker foderet på. Og igen ved vi ikke, hvad de udenlandsk­e investorer vil drive – driver de svinefabri­kker eller kvaeg eller grøntsagsp­roduktion? Det kan også vaere, at de er filantropi­ske og er i gang med at plante skov til glaede for danskerne – men vi aner det ikke.«

Redningskr­ans til landbruget

Svend-Åge Bruun fra Landbrugsm­aeglerne ser ikke nogen manglende gennemsigt­ighed. Han vaelger at fokusere på vaekstmuli­ghederne. Han mener, det er ganske sundt for landbruget, at der bliver nogle flere strenge at spille på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark