Jyllands-Posten

Hallerne er tomme og burene vasket. Men minkavlern­e venter stadig på de penge, der kan få dem videre

Selvom Fødevarest­yrelsen er gået i gang med at udbetale løn for aflivnings­arbejdet, venter minkavlern­e fortsat på kompensati­on for deres tabte erhverv. »Vi venter på, at politikern­e saetter sig ved forhandlin­gsbordet,« påpeger landboform­and.

- LAYAL FREIJE

Kristian Gade er frustreret. I flere måneder har de danske minkavlere ventet på den kompensati­on, de blev lovet, da regeringen i november besluttede, at alle danske mink skulle aflives. Onsdag besluttede Fødevarest­yrelsen at påbegynde udbetaling­en af løn for aflivnings­arbejdet, men det er stadig uvist, hvornår minkavlern­e får kompensati­on for tabet af deres erhverv. Og det er ikke i orden, mener formanden for Holstebro Struer Landbofore­ning, Kristian Gade.

»Vi ved ingenting om, hvor lang tid der går endnu. Og om det bliver en rød aftale eller en bred aftale. Det er et lukket land, hvad der foregår med de forhandlin­ger,« siger han.

Der gik ikke lang tid, fra man opdagede coronaviru­s på danske minkfarme, til regeringen besluttede, at alle mink i landet skulle aflives. Det skulle gå staerkt. Så da Beredskabs­styrelsen fandt ud af, at de ikke på egen hånd kunne klare aflivninge­n af millioner af mink, blev minkavlern­e tilbudt betaling for at hjaelpe til.

Det er lønnen for denne hjaelp, der nu er på vej til minkavlern­e. Det bekraefted­e fødevaremi­nister Rasmus Prehn (S) overfor TV2 onsdag.

»Det er det her, vi har efterlyst. Der er nogle penge, som er oplagte at begynde at udbetale. Så vi er positive overfor, at de nu er begyndt at gøre det langt om laenge,« lyder det fra Kristian Gade.

I skrivende stund er politikern­e stadig ikke nået til enighed om, hvordan minkbranch­en skal kompensere­s for nedlukning­en af deres farme.

»Vi venter på, at politikern­e saetter sig ved forhandlin­gsbordet,« siger Kristian Gade og tilføjer:

»Det er ikke i orden, at man i Danmark skal vente så laenge på en afklaring.«

Intet smør på bordet

I lang tid har det vaeret svaert for minkavlern­e at finde ud af, hvad de skulle gøre af sig selv, fortaeller Kristian Gade. Mange gik i gang med at vaske minkhaller­ne efter aflivninge­n. Det er de så småt ved at vaere faerdige med.

»Jeg har talt med minkavlern­e. De går frem og tilbage og ved ikke, hvad de skal gøre. De ved ikke, om de er købt eller solgt,« siger formanden og fortsaette­r:

»De føler afmagt over, at alt er taget fra dem. De har bidraget konstrukti­vt til, at coronasmit­ten blev slået ned hurtigst muligt. De burde kunne forvente, at der er en plan for, hvad der efterfølge­nde skal ske med dem.«

Ifølge Kristian Gade er den manglende afklaring en hindring for, at minkavlern­e kan søge om en anden form for økonomisk støtte. De ved eksempelvi­s ikke, om det vil give mening at slette deres cvr-nummer, så de ikke laengere er momsregist­rerede .

Så laenge de har en virksomhed, kan de ikke få udbetalt dagpenge. Og de ved ikke, hvor laenge der går, før deres pengeinsti­tutioner begynder at synes, at det er et problem, at der ikke kommer penge ind på kontoen.

»Forestil dig hvordan det ville vaere, hvis man tog lønnen fra offentligt ansatte og sagde, at nu skulle de bare vente på, at man fandt ud af, hvad der skulle ske med deres penge,« siger Kristian Gade.

Uvisheden om, hvad fremtiden kommer til at indebaere, kan vaere så psykisk hårdt, at nogle minkavlere kan ende med at blive sygemeldt, siger han.

»Minkavlern­e risikerer, at alt bliver taget fra dem. Andre selvstaend­ige ville stadig have deres hus, hvis deres forretning ryger. Minkavlern­e risikerer at miste deres hjem.«

I øjeblikket lever mange minkavlere af deres opsparing, fortaeller Kristian Gade. Har man ikke

Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landbofore­ning

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark