Jyllands-Posten

Eksperter afviser at lade erhvervsfo­lk komme foran i vaccinekøe­n: »En grim diskussion«

Både sundhedsek­sperter og politikere laegger afstand til nye meldinger fra flere erhvervsor­ganisation­er, der vil have saerligt vigtige medarbejde­re rykket frem i køen for at blive coronavacc­ineret.

- NICOLAI RAASTRUP JESPER HØBERG KLAUS DOHM MATIAS SEIDELIN nicolai.raastrup@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk klaus.dohm@jp.dk matias.seidelin@jp.dk

Det er en skaev diskussion, det er urimeligt, og det vil bryde med principper­ne i det danske sundhedsva­esen. Sådan lyder nogle af reaktioner­ne, efter at flere erhvervsor­ganisation­er saetter blus under en ulmende debat om den danske coronastra­tegi: Om man midt i indsatsen for at få danskerne vaccineret skal lade nogle saerligt vigtige medarbejde­rgrupper springe over i køen.

Det har afgørende betydning for hele

Danmark, at virksomhed­er kan sikre sig nye opgaver i udlandet, og da vaccinered­e inden laenge ventes at kunne rejse igen, bør der inden for få uger reserveres vacciner til eksportmed­arbejdere, lyder det f.eks. fra erhvervsor­ganisation­en DI.

Men ideen om at lade aeldre og andre udsatte vente laengere på en vaccine, fordi en virksomhed har mulighed for at hente en ordre i udlandet, udløser hård modstand blandt sundhedsek­sperter.

»Så der er altså nogle grupper, som ud fra rene økonomiske overvejels­er peger på, at der er nogle, der skal prioritere­s? Jeg må sige, at det er en grim diskussion. Den bryder jeg mig faktisk ikke om,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i Klinisk Mikrobiolo­gi, Syddansk Universite­t.

Eksporten er faldet

Afvisninge­n er lige så klar fra Trine Mogensen, professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universite­t.

»Som laege må jeg bare sige, at det slet ikke kan komme på tale. Ud fra et sundhedsma­essigt synspunkt skal man selvfølgel­ig prioritere de sårbare og aeldre først. Det er dem, der er de mest udsatte, og ikke folk i erhvervsli­vet, der er raske og rørige,« siger hun.

Dansk eksport er ifølge DI faldet over 10 pct., eller hvad der svarer til 160 mia. kr., gennem coronakris­en.

DI foreslår, at 20.000 vacciner reserveres til eksportmed­arbejdere om to-tre uger. Det vil i givet fald betyde, at eksportmed­arbejderne

Som laege må jeg bare sige, at det slet ikke kan komme på tale. TRINE MOGENSEN, PROFESSOR PÅ INSTITUT FOR BIOMEDICIN PÅ AARHUS UNIVERSITE­T

personale i sundhedsse­ktoren samt aeldre og svagelige vaccineres først. Fra april følger personer i samfundskr­itiske funktioner, og derefter følger resten af den voksne befolkning i en stor gruppe, der indtil videre ikke er inddelt i prioritere­de grupper. Det er en gruppe på tre millioner borgere.

Fremhaever de unge

SMVdanmark, der er brancheorg­anisation for små og mellemstor­e virksomhed­er, mener, at unge skal prioritere­s i vaccinatio­nsprogramm­et. Organisati­onen mener, at det kan saenke smittespre­dningen, samtidig med at de unge kan hjaelpe oplevelses­industrien i gang.

»Derudover har vi også et ønske om, at man kan lave en ansøgning til nøglemedar­bejdere. Det betyder, at de sidste tre mio. danskere (i myndighede­rnes vaccinatio­nsplan, red.) ikke er fuldstaend­ig lige, men at f.eks. eksportori­enterede saelgere og teknikere, som man skal have rundt i verden, har mulighed for at få et vaccinatio­nspas,« siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.

Ifølge flere økonomiske eksperter vil det kraeve grundige analyser at afgøre, om det samfundsøk­onomisk giver mening f.eks. at vaccinere eksportmed­arbejdere før aeldre.

Økonomipro­fessor og tidligere overvisman­d Michael Svarer siger, at han bakker op om, at samfundsøk­onomiske hensyn bør indgå i prioriteri­ngen af, hvem der skal vaccineres hvornår.

»For sådan en som mig, der kan lave alt mit arbejde hjemme, så er det fair nok, at jeg kommer sidst i køen. Men det er klart, at hvis man som rejsemontø­r ikke kan komme ud, fordi man ikke kan blive vaccineret, så er der en kaempe produktivi­tetsgevins­t i at give ham en vaccine,« siger han.

Det vil dog kraeve grundige analyser at kortlaegge, hvilke grupper man skal prioritere, og da de ikke er lavet endnu, har han heller ikke noget bud på, hvem der skal rykkes frem i køen.

»Hvis man skal gøre det ordentligt, skal man have analyseret hele arbejdsmar­kedet,« siger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark