Jyllands-Posten

Halvdelen af varmen får vi fra amerikansk og baltisk trae

Brugen af biomasse i kraft-varme-vaerkerne i Aarhus er under beskydning. Men hvad er biomasse, hvad fyrer de egentlig med i Lisbjerg og Studstrup? Og hvad er alternativ­erne?

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Hvis man stiller sig på stranden ude ved Skaering taet på Kaløvig Lystbådeha­vn og kigger over mod Studstrupv­aerket, vil man på et tidspunkt få øje på et skib, der ankommer med traepiller fra amerikansk­e skove.

Og hvis man – efter at have set skibet – cykler hjem igen og skruer op for sin radiator, vil man kunne maerke varmen fra de amerikansk­e traepiller, andre dage kan det vaere traepiller fra Estland, Letland eller Litauen. Eller Portugal, Tyskland, Rusland og Canada.

Sådan får vi halvdelen af varmen i Aarhus, og det er måske ikke alle beboere i klimaambit­iøse Aarhus, der taenker på amerikansk­e traepiller, når de taender for radiatoren. Spørger man SF i Aarhus Byråd, bør det ikke vaere sådan.

»Brugen af biomasse skal udfases, og isaer traepiller­ne fra USA og Baltikum er de store syndere. Vi skal have udskiftet importen af traepiller med mere vedvarende energi så hurtigt som muligt,« siger

Sander Jensen, byrådsmedl­em for SF.

Biomassen er blevet skydeskive, men sådan har det ikke altid vaeret, for da vaerkerne i Aarhus i 2016-2017 markerede et skift fra olie og kul til biomasse, var der grøn fest i gaden.

»Det er en milepael, at vi i Aarhus nu er selvforsyn­ende med grøn energi,« lød det i 2017 fra davaerende teknisk rådmand Kristian Würtz (S), da Lisbjerg gik over til biomasse.

»Vi var jo helte dengang,« som Bjarne Munk Jensen, direktør for Affaldvarm­e, bemaerker med et hørbart skaevt smil.

Fra helt til skurk

Men klimadebat­ten har vendt op og ned på mange ting, og i dag – blot tre-fire år senere – er biomassen af nogle udråbt som en skurk, der bremser vejen mod CO2-neutralite­t.

Men hvad fyrer de med i Lisbjerg og på Studstrupv­aerket, og hvad er diskussion­en?

I Lisbjerg er der to vaerker – et affaldsfor­braendings­anlaeg og et biomassefy­ret kraftvarme-vaerk.

Affaldsanl­aegget fyrede i 2020 udelukkend­e med affald tilsat under 1 pct. have/ parkflis til opstart, mens braendslen i kraft-varmevaerk­et var halm for 94 pct.’s vedkommend­e, og de øvrige dele var primaert skovflis og have/parkflis fra genbrugsst­ationer i Aarhus.

På Studstrupv­aerket, som drives af Ørsted, er billedet et andet.

Vi vil opfordre Aarhus til at udfase fjernvarme baseret på at braende skove i de sydlige delstater i USA. 17 AMERIKANSK­E NGO'ER I ET BREV TIL AARHUS' BORGMESTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark