Jyllands-Posten

Fodboldfan­s og festgaeste­r kan tvinges i isolation

Med en ny epidemilov vil hele grupper eller forsamling­er kunne pålaegges at lade sig undersøge eller isolere. Det er »hardcore«, siger en professor.

- NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND nikolaj.rytgaard@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Uden større debat i offentligh­eden er regeringen ved at få en helt ny beføjelse med den epidemilov, der tirsdag skal behandles for første gang i Folketinge­t.

Som noget nyt vil det blive muligt at pålaegge hele grupper eller forsamling­er af borgere at lade sig teste eller isolere, hvis de har opholdt sig et sted eller vaeret til et arrangemen­t, hvor der er konstatere­t smitte. En overtraede­lse kan straffes med bøde. I dag kan den slags indgreb alene ivaerksaet­tes over for enkeltpers­oner.

I regeringen­s lovforslag naevnes eksempelvi­s koncerter, bryllupper, sportsarra­ngementer, skoler og virksomhed­er, hvor der er konstatere­t smitte. Her fremgår også, at indgrebet kan ivaerksaet­tes, selv om myndighede­rne ikke ved praecist, hvem der deltog ved f.eks. en stor koncert.

Netop derfor har Institut for Menneskere­ttigheder »meget vanskeligt« ved at se, hvordan et påbud om test eller isolation for en større gruppe kan håndhaeves, og derfor er det »problemati­sk« at koble forslaget med en mulig bødestraf.

»Det kan blive ret tilfaeldig­t, hvem man opdager ikke følger reglerne,« siger specialkon­sulent Mikkel Laursen.

Kristian Lauta, juraprofes­sor ved Københavns Universite­t, efterlyser en større offentlig debat om den nye epidemilov, der skal traede i kraft allerede den 1. marts.

»Der er forurolige­nde stille om denne lov, som generelt indeholder ret indgribend­e tiltag, og som nu også vil gøre det muligt at pålaegge potentielt tusindvis af mennesker at isolere sig. Det er en rimelig hardcore bestemmels­e,« siger han.

I bemaerknin­gerne til den nye lov understreg­es, at det altid skal overvejes, om det er nok at opfordre folk til at lade sig teste eller isolere frivilligt. Regeringen skal også forelaegge indgrebet for et udvalg i Folketinge­t, før det kan saettes i gang, ligesom en ny epidemikom­mission skal tage stilling til det.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

De Radikales sundhedsor­dfører, Stinus Lindgreen, er åben over for at justere forslaget og f.eks. se på, om et indgreb mod en gruppe automatisk skal prøves ved en domstol:

»Der kan sagtens vaere noget, vi har overset. Det er ret afgørende, at vi rammer rigtigt og indfører de rette kontrolmek­anismer, så det ikke kan blive misbrugt.«

Lad JP Aarhus guide dig til de bedste takeaway-oplevelser i byen. Laes med på jp.dk/takeaway-tjek

Demonstran­ter skabte grobund for smitteudbr­ud ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark