Jyllands-Posten

Patienter med senfølger står i kø til nye klinikker

-

Coronaviru­ssen har for laengst forladt kroppen, men sådan føles det langtfra. Ømme muskler, voldsom hovedpine, åndedraets­besvaer og høj puls er blot nogle af de gener, der kan plage i månedsvis. Med senfølgekl­inikker er der nu hjaelp på vej til de hårdest ramte.

I fire af regionerne er klinikkern­e åbne, mens den femte i Region Midtjyllan­d er på vej.

Charlotte Bremer Laursen fra Valby er blandt dem, der venter på, at det skal blive hendes tur.

Hun blev smittet med coronaviru­s i begyndelse­n af november og har det så dårligt, at hun er sygemeldt.

»Jeg har konstant hovedpine og en snurren i hovedet.

Jeg er svimmel og kan ikke huske noget,« siger hun.

Charlotte Bremer Laursen er gået fra et aktivt liv som laerer på et gymnasium syd for København til at opleve, hvor presset hun kan blive, blot ved at hendes børn spørger om noget. En kort gåtur er, hvad hun har overskud til i løbet af dagen, og derfor ser hun frem til at få hjaelp.

Mange på venteliste

Hun klarede virussen uden indlaeggel­se, og det kendetegne­r en stor del af de patienter, der henvises til klinikkern­e, siger Lars Østergaard, der er ledende overlaege på infektions­medicinsk afdeling på Aarhus Universite­tshospital. Her er flere end 200 på venteliste.

»De symptomer, de (raske efter coronasmit­te, red.) får, har jeg aldrig tidligere set så specifikt ved nogen sygdom,« siger han.

På Odense Universite­tshospital (OUH) har de fået henvist cirka 60 patienter. Lige nu er der fem ugers ventetid, oplyser overlaege Anne Øvrehus.

I Region Nordjyllan­d var de første patienter til samtale på Aalborg Universite­tshospital fredag. Ifølge Steffen Helmer Kristensen, der er ledende overlaege på lungemedic­insk afdeling, er der indtil videre henvist 46. Men for hele 2021 forventer han flere end de 600 patienter, hospitalet sammen med regionen har skønnet vil have et behov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark