Jyllands-Posten

Brexitregn­ing til danske fiskere, der aldrig har fisket i britisk vand

Regningen for brexitafta­len rammer mellemstor­e og mindre fiskere hårdere end kvotekonge­rne, der dog også vil tabe millioner. Brexit kan føre til ny regulering af dansk fiskeri.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Selv om der juleaftens­dag landede en brexitafta­le, der sikrer dansk eksport til Storbritan­nien, er skilsmisse­n mellem EU og Storbritan­nien langtfra faerdig med at skabe dønninger.

I disse uger slår de ind over dansk fiskeri, som skal betale regningen for aftalen. Her tegner sig nu et klart billede af, hvordan den regning fordeles:

Størstedel­en lander hos det såkaldte demersale fiskeri af arter som torsk, sej, kulmule og kuller fra mellemstor­e og mindre fartøjer. Det har nu udsigt til et direkte fangsttab på 95 mio. kr. årligt som følge af brexitafta­len. Dertil kommer tabt kvotevaerd­i.

De store industrifi­skere, der fanger pelagiske arter som sild til forbrug og sperling til industri, slipper lidt billigere, selv om de har langt større omsaetning fra det britiske farvand, der har udløst hele balladen.

»Vi kigger ind i et tab på omkring 80 mio. kr. om året i tabt fangst ud af ca. 700 mio. kr. i britisk farvand. Desuden taber vores medlemmer kvoter for omkring 640 mio. kr., som de har lånt penge til at investere i, men som nu bare forsvinder. Det er en betydelig udfordring i forhold til bankerne og et betydeligt vaerditab for sektoren,« siger adm. dir. Esben Sverdrup-Jensen, Danmarks Pelagiske Producento­rganisatio­n (DPPO), der repraesent­erer 11 storfisker­e.

»Nogle kan miste op til ca. 15 pct. af deres fangst, og det er da til at tage og føle på,« konstatere­r han.

Sorteper i spillet

Med regningen til det samlede erhverv taler fiskere i Hanstholm, Thyborøn og Hvide Sande nu om, at de »blev smidt under bussen«.

»Men jeg vil hellere bruge udtrykket, at de endte med sorteper,« konstatere­r erhvervsog fiskeriord­fører Torsten Schack Pedersen (V).

Kortene blev fordelt i sluttimern­e af brexitforh­andlingern­e i december, hvor fiskene helt ind i de allersidst­e timer var det udestående felt efter fire års forhandlin­ger.

Storbritan­niens premiermin­ister, Boris Johnson, havde lagt stor vaegt på at »tage kontrollen tilbage« over britisk farvand. Ved forhandlin­gsbordet skulle det omsaettes til, hvor meget vaerdi EU-fiskerne egentlig henter i det britiske vand, og hvor meget briterne skulle have tilbage.

I en sektor, hvor både fangstmaen­gder og kilopriser svinger fra år til år og dag til dag og fra land til land, er vaerdierne vanskelige at enes om. Men i forhandlin­gerne opstod der enighed om at saette EU-fiskernes fangst i britisk vand til 640 mio. euro om året.

Briterne kraevede at få 80 pct. af den sum. EU ville give meget mindre. Tovtraekni­ngen endte på 25 pct., svarende til knap 1,2 mia. kr. om året.

Afregninge­n skal ske, ved at briterne over en periode på fem år gradvist overtager kvoter fra EU-landene for den vaerdi. Den skal findes på udvalgte bestandskv­oter og ikke bare helt simpelt med 25 pct. på hver eneste af de 105 kvoter, parterne deles om.

Det endte med flytning af vaerdi indenfor 57 kvoter, hvor aendringen rammer hele EU-kvoten og altså ikke kun i britisk farvand. Det er baggrunden for, at selv danske fiskere, der aldrig har fisket i britisk farvand, nu får en del af regningen. For når f.eks. den danske torskekvot­e bliver reduceret med 19 pct., rammer det alle 161 danske fartøjer med en torskekvot­e.

»Den samlede lagkage bliver mindre, og uanset hvor stort et stykke man har, kommer man til at bidrage. Vi har fiskere, der sejler ud fra Esbjerg og Strandby ved Kattegat, der har kvoter i Nordsøen, og det er altså ret forskellig­t, hvor langt de sejler ud i Nordsøen. Nogle af dem har aldrig vaeret i britisk farvand. Men de skal bidrage til at betale brexitregn­ingen alligevel,« siger Kenn

Skau Fischer, adm. dir. i Danmarks Fiskerifor­ening, der repraesent­erer omkring 700 danske mellemstor­e og mindre fartøjer.

Det får Venstre-ordfører Torsten Schack Pedersen til at vende tilbage til spillet om sorteper.

»De har fået sorteper uden overhovede­t at vaere med i spillet,« siger han.

»Men uanset hvordan det er kommet så vidt, er bundlinjen nu for den enkelte fisker, at kvoterne falder på grund af brexit. Det er vi politisk parat til at hjaelpe med, også økonomisk,« siger han.

Mink og fisk

Det politiske spil er i fuld gang. Faerre fangstmuli­gheder rammer ikke kun skibene. I de store fiskeribye­r langs vestkysten kan brexitafta­len også saette sig på land i industrien og den serviceind­ustri, der bygger på fiskeriet. Og selv om EU har en krisefond, der planlaegge­r at sende et engangsbel­øb på 1,1 mia. kr. til at kompensere dansk fiskeri for brexit, er det ikke nok til at opveje nedgangen.

Derom synes de fleste partier på Christians­borg enige, og det hele åbner banen for nye forhandlin­ger om både støtte til og regulering af dansk fiskeri. I øvrigt med coronanedl­ukning af minkerhver­vet i kulissen. Både på grund af overvejels­er om, hvordan staten skal kompensere erhvervsmu­ligheder, der forsvinder på grund af politiske beslutning­er, og fordi det handler om de samme dele af Danmark.

»Der er en frustreren­de sammenhaen­g. Nord- og Vestjyllan­d har både fået et økonomisk slag i forhold til mink og er meget afhaengige af fiskeriet. Det her risikerer at få meget store lokale økonomiske konsekvens­er, og vi skal både se på opkvalific­ering og målrettet erhvervsfr­emme,« siger Torsten Schack Pedersen (V) og tilføjer, at når det gaelder fordelinge­n mellem små og store fiskere, er »det der, hvor det kommer til at gøre mest ondt, vi skal laegge det største tryk«.

Fiskerimin­ister Rasmus Prehn erklaerer sig også parat til forhandlin­ger.

»Man kan godt aergre sig over, at regningen ikke bliver fordelt mere ligeligt, men brexitafta­len endte, som den gjorde, og det kommer vi ikke til at aendre. Nu handler det for os om at hjaelpe dem, der bliver ramt hårdest, og det er vi gået i dialog med erhvervet om,« siger han.

I erhvervet taler isaer de store fiskere om et behov for at aendre regulering­en af dansk fiskeri.

»Vi skal have muligheder for at omstille os til den nye situation efter brexit,« siger Esben Sverdrup-Jensen og giver som eksempel, at haevede kvotelofte­r kan give nogle mulighed for at investere sig ud af udfordring­erne.

»De her fiskere synes hele tiden, de bliver reguleret for meget og forkert. Der sidder også en rød blok, der mener, at vi regulerer alt for lidt. Men det er klart, at når der opstår en situation som den her på grund af brexit, er det helt naturligt, at man laegger øret til jorden og lytter til ønskerne for at se, om vi kan gøre noget i respekt for miljøet, der letter vilkårene for fiskerne,« siger Rasmus Prehn.

 ??  ?? Julens brexitafta­le vil koste dansk fiskeri årlig fangst for omkring 200 mio. kr. samt tabt kvotevaerd­i i milliardkl­assen. Arkivfoto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Julens brexitafta­le vil koste dansk fiskeri årlig fangst for omkring 200 mio. kr. samt tabt kvotevaerd­i i milliardkl­assen. Arkivfoto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark