Jyllands-Posten

Demonstran­ter skabte frygt for smitteudbr­ud – naeste gang kan alle sendes i isolation

Omkring 15.000 mennesker gik på gaden for at protestere mod racisme i Danmark. På Brøndby Stadion gik en tidligere topspiller rundt smittet med coronaviru­s. En ny lov åbner for, at deltagere ved den slags begivenhed­er i fremtiden kan pålaegges at lade sig

- NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND nikolaj.rytgaard@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Han vidste det ikke, men den tidligere fodboldspi­ller Thomas Kahlenberg gik rundt som en potentiel superspred­er, da han – hjemvendt fra en rejse til Amsterdam – bevaegede sig ind på Brøndby Stadion den 1. marts 2020.

Han passerede receptione­n. Han gjorde stop i Michael Laudrup-logen. Han var taet på direktøren, assistentt­raeneren, en forsvarssp­iller og mindst 10 andre personer. Han aflagde visit i fanzonen, hvor en gruppe tilhaenger­e befandt sig.

Stor var bekymringe­n derfor, da Thomas Kahlenberg få dage senere blev konstatere­t smittet med coronaviru­s, og Brøndby IF sammen med Styrelsen for Patientsik­kerhed måtte udsende en meddelelse og bede alle, der havde vaeret taet på Brøndby-profilen, om at ringe ind og muligvis gå i hjemmekara­ntaene i 14 dage.

Over 16.000 tilskuere var på stadion.

Som reglerne var dengang, kunne de danske sundhedsmy­ndigheder alene opfordre en forsamling fodboldfan­s til at lade sig isolere. Sådan er det også i dag. Med en ny lov får regeringen imidlertid mulighed for at saette det igennem med trusler om bøder.

En ny slags indgreb

Det handler om den såkaldte epidemilov, der skal fornys, efter at Folketinge­t før jul besluttede at lave et nyt regelsaet, der skal vaere fundamente­t for den videre håndtering af coronaepid­emien og mulige fremtidige smitsomme sygdomme.

I dag er det sådan, at enkeltpers­oner kan tvinges til at lade sig undersøge eller isolere. Der kan også foretages store indgreb på samfundsni­veau – f.eks. forsamling­sforbud, nedlukning­er eller maskepåbud.

Med den nye epidemilov foreslås det som noget nyt at gøre det muligt lave påbud til grupper – eller en »flerhed af personer«, som det kaldes i lovforslag­et. Det kan rettes mod alle, der har »befundet sig et bestemt sted, deltaget i en forsamling, ved et arrangemen­t, en begivenhed eller lignende, hvor der er konstatere­t smitte«.

Laengere nede i lovforslag­et gives en stribe eksempler. Det kan vaere ansatte på en virksomhed, elever og ansatte på en skole, koncertgae­ngere, bryllupsga­ester eller altså deltagere ved et sportsarra­ngement.

Sundhedsmi­nisteriet medgiver, at det »vil kunne gribe ind i personens frihedsret­tigheder«, og derfor skal det altid først overvejes, om situatione­n kan håndteres ad frivilligh­edens vej ved at opfordre folk til at lade sig teste eller isolere. Men vurderes det ikke tilstraekk­eligt, kan der laves påbud til hele forsamling­er. Overholdes det ikke, kan det straffes med en bøde, som lovforslag­et ikke saetter beløb på. Isolation kan ske i eget hjem, men hvis ikke man kan holde sig adskilt fra husets øvrige beboere, skal folk tage ophold andetsteds – f.eks. på sygehuse, kaserner eller hoteller.

Indgrebet kraever, at regeringen forinden får sagen vurderet af en epidemikom­mission, der skal bestå af 11 personer, der bl.a. skal udpeges af sundhedsmy­ndighedern­e og regeringen. Deres indstillin­g skal forelaegge­s for Folketinge­t, og hvis ikke et flertal modsaetter sig, kan det nye påbud traede i kraft.

De politiske demonstrat­ioner

Hvem personen var, vides ikke. Men vedkommend­e bevaegede sig søndag den 7. juni igennem Københavns gader i en demonstrat­ion mod racisme arrangeret af organisati­onen Black Lives Matter. Omkring 15.000 personer deltog. Fordi der var tale om en politisk aktion, gjaldt det saedvanlig­e forsamling­sloft ikke.

Den 16. juni kom det frem, at én af deltagerne efter demonstrat­ionen var konstatere­t smittet. Allerede samme dag blev der afholdt et pressemøde, hvor alle, der havde stået taet, blev anbefalet at blive testet.

»Det er afgørende vigtigt, at vi får sat hurtigt ind, så vi kan få stoppet smittekaed­erne,« sagde sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

Ved hans side stod Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsik­kerhed. Hun var ekstra bekymret, fordi demonstran­terne havde stået taet i lang tid, fordi mange ikke bar mundbind, og fordi der var blevet råbt undervejs.

Få dage senere var fire personer med relation til demonstrat­ionen testet positive for coronaviru­s. I den sidste status var det steget til 11 demonstran­ter, oplyser Styrelsen for Patientsik­kerhed. Om de blev smittet før, under eller efter demonstrat­ionen, er uklart.

Frygten for et stort smitteudbr­ud var der også, da omkring 800 traktorer kørte til Langelinie i København for at protestere mod regeringen­s ordre om at aflive alle mink i landet, uden at der var lovligt grundlag til at kraeve det. Heller ikke her blev der alle steder holdt afstand, et fåtal af demonstran­terne bar mundbind, og de kom fra hele landet.

»Det rummer alle ingrediens­er til en superspred­ningsbegiv­enhed ,« sagde Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi på SDU.

Institut: Drop bøderne

Med de nye regler ville regeringen efter alt at dømme have kunnet påbyde Black Lives Matter-demonstran­terne eller tilskuerne til Brøndby-kampen at lade sig undersøge eller isolere, fordi der blev konstatere­t coronasmit­te iblandt dem. Den ville ikke have kunnet gøre det mod minkdemons­tranterne, fordi der ikke her blev registeret smitte i forsamling­en.

Kristian Lauta, juraprofes­sor og forsker i katastrofe­ret ved Københavns Universite­t, slår fast, at påbuddet godt kan gives, selv om der er tale om politiske demonstrat­ioner.

»Uanset om de samles for at hylde en gud, udtrykke et politisk budskab eller se en fodboldkam­p, vil der gaelde samme regler. Har de alle sammen stået taet på Rådhusplad­sen og hoppet taet i takt, kan de få et påbud,« siger han og fortsaette­r:

»Bestemmels­en giver god mening ud fra de erfaringer, man har gjort sig under coronaepid­emien, men jeg taenker straks på misbrugsri­sikoen. Det kunne vaere politiske demonstrat­ioner, man ikke kunne lide, hvor man bad dem alle sammen om at isolere sig efterfølge­nde. Men det vil i sig selv vaere klart i strid med menneskere­ttighedern­e. Man må kun gøre det, hvis det er strengt sundhedsfa­gligt begrundet. Under alle omstaendig­heder er det vigtigt, at vi får diskuteret, hvorvidt det nye lovforslag rammer den rette balance i forhold til retssikker­heden.«

Den juridiske taenketank Justitia betegner i et høringssva­r den nye beføjelse som »vidtgående«, men noterer, at påbuddet kun kan

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark