Jyllands-Posten

NY EPIDEMILOV

-

Da coronakris­en ramte i foråret 2020, vedtog Folketinge­t en raekke hastelove, der gav regeringen vide beføjelser til at indskraenk­e borgernes frihedsret­tigheder for at bekaempe epidemien – f.eks. nedlukning­er og forsamling­sforbud.

I efteråret offentligg­jorde regeringen et første udkast til en ny epidemilov, der skulle erstatte hasteloven­e og vaere rammen for bekaempels­en af fremtidige epidemier.

Udkastet blev dog trukket tilbage efter massiv faglig og politisk kritik. Saerligt udskaeldt var det, at regeringen selv kunne ivaerksaet­te tvangsindg­reb uden at spørge Folketinge­t.

Et bredt politisk flertal blev før jul enigt om principper­ne for en ny epidemilov, hvilket bl.a. sikrede Folketinge­t mere kontrol med de restriktio­ner, som en regering kan indføre. Lovudkaste­t har netop vaeret i høring og førstebeha­ndles i Folketinge­t tirsdag. indføres i fire uger ad gangen, og at Folketinge­t skal godkende indgrebet, hvilket er en »retssikker­hedsmaessi­g forbedring«.

Hos Institut for Menneskere­ttigheder kalder specialkon­sulent Mikkel Laursen den nye bestemmels­e »en atypisk hybrid« mellem påbud mod den enkelte borger og indgreb på samfundsni­veau. Han er isaer betaenkeli­g ved, hvordan et påbud om isolation og test rettet mod f.eks. tusindvis af koncertgae­ster skal håndteres og håndhaeves i praksis. Derfor bør bødestraff­en helt droppes, anbefaler institutte­t.

»Når man vil knytte et straffeans­var til bestemmels­en, kraever det også, at man kan håndhaeve reglerne over for den enkelte borger. Og hvordan forestille­r man sig at gøre det? Det har vi meget svaert ved at se,« siger Mikkel Laursen.

»Forkert at åbne for den slags indgreb«

Sundhedsor­dfører Lars Boje Mathiesen (NB) mener, at muligheden for at kraeve test eller isolation af grupper af borgere bør begraenses til de mest alvorlige sygdomme med en høj dødelighed – f.eks. ebola:

»Det er forkert at åbne for den slags indgreb, når vi taler om f.eks. coronaviru­s.«

Peder Hvelplund, sundhedsor­dfører for Enhedslist­en, kan ikke naevne et eksempel under coronaepid­emien, hvor han gerne ville have indført et påbud rettet mod grupper. Alligevel finder han det rimeligt og fornuftigt at gøre det muligt.

»Vi er inde og pille ved nogle af de basale frihedsret­tigheder, men det er en balance mellem dem og hensynet til vores faelles sundhed,« siger han.

Sundhedsor­dfører Stinus Lindgren (R) vil nu laese de høringssva­r, som en raekke organisati­oner har afgivet. På den baggrund er han åben over for at justere lovforslag­et.

»Det er vigtigt, at man ikke må kunne misbruge det. Man kunne forestille sig demonstrat­ioner, hvor en regering siger, at det er politiske modstander­e, som vi gerne vil have isoleret. Men det kommer ikke til at ske her, fordi der skal komme en indstillin­g fra epidemikom­missionen, og fordi der skal vaere et flertal i Folketinge­t for at gøre det. Det er ikke noget, en minister eller regering kan gøre selv,« siger han.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

 ??  ?? Da ca. 15.000 borgere forsamlede sig til en Black Lives Matter-demonstrat­ion i juni 2020 i København, udløste det efterfølge­nde bekymring for, at coronaviru­s havde bredt sig mellem demonstran­terne.
Foto: Anthon Unger
Da ca. 15.000 borgere forsamlede sig til en Black Lives Matter-demonstrat­ion i juni 2020 i København, udløste det efterfølge­nde bekymring for, at coronaviru­s havde bredt sig mellem demonstran­terne. Foto: Anthon Unger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark