Jyllands-Posten

Unge højskoleel­ever står uden job og lejlighed: »Jeg er slået tilbage til start«

Efter nedlukning­en af højskolern­e er mange af de elever, der skulle vaere startet i år, nu uden job eller bolig. Det er en »ulykkelig situation«, mener en forstander.

- KRESTEN ANDERSEN HANNE FALL NIELSEN kresten.andersen@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Jeg har dobbeltjob­bet i lang tid for at spare op til højskole, jeg har virkelig knoklet for det. Jeg sagde min lejlighed og begge mine job op. Nu er jeg hjemme hos mine foraeldre. Jeg er slået tilbage til start.«

Den 20-årige Cecilie Engelbrech­t havde arbejdet op mod 70 timer om ugen for at spare op til et højskolefo­rløb på Rønde Højskole fra januar og et halvt år frem. Derfor var skuffelsen til at tage og føle på, da højskolern­e sammen med det meste af Danmark lukkede ned den 21. december. En beslutning som i onsdags blev forlaenget til den 7. februar.

Cecilie Engelbrech­t bor i øjeblikket hos en veninde på Vesterbro i København eller hjemme hos sine foraeldre i Horsens. Højskolesa­ng og nye bekendtska­ber er skiftet ud med en digital start på højskolefo­rløbet med onlineunde­rvisning.

Den mentale sundhed

Tusind af unge mennesker skulle som Cecilie Engelbrech­t i begyndelse­n af januar vaere flyttet ind på en af landets godt 70 højskoler, som sidste år tog imod cirka 40.000 elever. Men i december lukkede højskolern­e ned, og nu er flere elever, som Cecilie Engelbrech­t, arbejdsog boligløse, fordi de havde forberedt et højskoleop­hold.

I Dansk Folkeparti undrer sundhedsor­dfører Liselott Blixt sig over, at eleverne på højskolern­e er sendt hjem.

»Da de unge blev sendt hjem før jul, blev de på mange efterskole­r testet før hjemrejsen og fik besked på, at de skulle møde op med en negativ test efter ferien. Den praksis kunne man fortsaette,« siger hun og tilføjer:

»Hvis man valgte at holde efter- og højskoler åbne, ville det vaere en stor hjaelp for mange unge, som ellers føler sig ensomme og isolerede. Man taler så meget om at sikre den mentale sundhed – her er en mulighed for faktisk at handle på det.«

Ifølge den seneste Hoperappor­t

fra Aarhus Universite­t, der monitorere­r danskernes adfaerd under coronakris­en, føler cirka 40 pct. af de unge mellem 18 og 34 år sig ensomme.

På Rønde Højskole er forstander Birgit Fuglsbjerg ikke i tvivl om, at åbningen skal foregå forsvarlig­t, men hun aergrer sig.

»Det er en virkelig ulykkelig situation. For mange af vores elever er det her halve år en del af deres dannelsesm­aessige grundlag for deres fremtid. Man går glip af et menneskeli­gt vaekstpote­ntiale. Mange af vores elever har lagt en økonomisk og menneskeli­g plan, som nu ikke kan gennemføre­s,« siger hun.

Hos Højskolefo­reningen er generalsek­retaer Elsebeth Gerner Nielsen enig i, at en lukket genåbnings­model kan vaere en løsning, selv om hun forsvarer nedlukning­en.

»Jeg synes, man kunne overveje en tilstraebt lukket model. Man kunne arbejde med, at de unge ikke kan forlade matriklen, når de er kommet ind. Der er selvfølgel­ig en masse nuancer og forbehold, men det ville vaere en løsning,« siger hun.

»Vi savner jo faellesska­bet«

Elsebeth Gerner Nielsen er ikke i tvivl om, hvorfor det er vigtigt at få højskolern­e i gang igen.

»Højskolern­e tilbyder faellesska­b. Vi savner jo faellesska­bet,« siger hun.

Cecilie Engelbrech­t indrømmer i dag, at det måske var en smule naivt, da hun bestilte højskoleop­holdet i august.

»Fremtiden så lysere ud der. Jeg havde en naiv tro på, at 2021 ville vaere et bedre år. Man bor jo rimeligt isoleret på en højskole, så jeg troede ikke, at man ville lukke så brat ned for højskoler,« siger hun.

»Der er en diskurs i samfundet om, at vi sidder i samme båd. Det gør vi ikke. Vi er i samme hav, men i hver vores båd. For os unge er der ikke noget, der bare hedder ”om et år”, for om et år er jeg forhåbentl­igt langt videre,« siger Cecilie Engelbrech­t, som håber på, at hun kan starte fysisk op »i februar ... eller måske i foråret«.

Der er en diskurs i samfundet om, at vi sidder i samme båd. Det gør vi ikke. Vi er i samme hav, men i hver vores båd. CECILIE ENGELBRECH­T, HØJSKOLEEL­EV

 ??  ?? Cecilie Engelbrech­t er en af mange højskoleel­ever, som i stedet for at flytte ind på højskolen har måttet flytte hjem til foraeldre eller venner.
Foto: Gregers Tycho
Cecilie Engelbrech­t er en af mange højskoleel­ever, som i stedet for at flytte ind på højskolen har måttet flytte hjem til foraeldre eller venner. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark