Jyllands-Posten

Fødevarest­yrelsen afviser at støtte minkprojek­t

Det sidste grundlag for at bevare resterende mink i Danmark er forsvundet med afvisning af forsknings­projekt.

-

Fødevarest­yrelsen har afvist at bidrage med 75 mio. kr. til et forsknings­projekt, der bl.a. skulle undersøge coronaviru­s i mink. Dermed er der ikke laengere grundlag for at holde de sidste mink i Danmark, som endnu ikke er blevet aflivet, i live, skriver TV 2.

»Det er måske nok et lockdown af minkforskn­ingen i Danmark,« siger Lars Erik Larsen, professor i veterinaer­virologi på Københavns Universite­t, til TV 2.

Det er forskere fra universite­terne i København og Aarhus, der har ansøgt om dispensati­on og finansieri­ng til projektet. Lars Erik Larsen er en af hovedforsk­erne bag projektet.

Fredag trådte loven mod hold af mink i kraft. Hvis minkavlere stadig holder deres mink i live, overtraede­r de loven.

Fredag oplyste veterinaer­direktør i Fødevarest­yrelsen Hanne Larsen, at styrelsen havde en formodning om, at der fortsat var levende mink på to eller tre minkfarme. Et af stederne er hos minkavler Erik Vammen ved Hobro. Han oplyste fredag til Landbrugsa­visen, at han holder cirka 4.000 mink i live.

»Planen er jo, at minkavlen skal i gang igen i Danmark, og jeg har lovet, at de kan indgå i et forsknings­projekt,« sagde han fredag til Landbrugsa­visen med henvisning til Lars Erik Larsens projekt.

Brev kan vaere på vej

Hvis styrelsen ikke hører yderligere fra minkavlern­e, får de et brev mandag. I brevet vil det fremgå, at de har nogle dage til at sende dokumentat­ion for, at de har aflivet deres mink.

»Hvis vores formodning holder stik, har vi en forventnin­g om, at de afliver minkene. Gør de ikke det, og modtager vi ikke dokumentat­ionen, kontakter vi dem igen, og ellers skal vi ud på farmen for at kigge på, om der stadig er mink. Det kraever dog en retskendel­se,« sagde Hanne Larsen fredag.

Det er i sidste ende myndighede­rne, der vil tvangsafli­ve avlernes mink, hvis de ikke afliver dem selv.

Loven om et midlertidi­gt forbud mod mink gaelder indtil den 31. december i år. Ifølge loven kan man straffes med faengsel i op til seks måneder, hvis man bryder den. Regeringen­s beslutning i november sidste år om at aflive alle mink i Danmark skyldtes, at der var fundet mutationer af coronaviru­s, som man mente kunne true en vaccine.

Der var dog på det tidspunkt ikke lovhjemmel til at kraeve alle landets mink slået ned. Siden blev loven, der forbyder hold af mink i Danmark, vedtaget den 21. december 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark