Jyllands-Posten

Politisk pres for akutte tiltag efter endnu et drab på et bosted

Socialmini­steren og psykiatrio­rdførere på tvaers af partier erkender, at sikkerheds­indsatsen har vaeret for dårlig i socialpsyk­iatrien.

- SOPHIE KAAE JØRGENSEN MIKKEL JENSEN MORTEN PIHL sophie.k.joergensen@jp.dk mikkel.jensen@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Efter endnu et drab på en ansat den 30. december 2020 på det psykiatris­ke bosted Ørbaekskil­de i Fårevejle på Vestsjaell­and peger ordførere på tvaers af partier på, at indsatser for 400 mio. kr. til øget sikkerhed i socialpsyk­iatrien er slået fejl.

»Man lavede nogle initiative­r i 2017, som åbenlyst ikke har løst problemern­e. Enkeltståe­nde elementer har virket nogle steder, men i mine øjne valgte man en forkert løsning dengang med de saerlige pladser,« siger Stinus Lindgreen, psykiatrio­rdfører hos De Radikale.

Han bakkes op af Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti:

»Indsatsen er slået fejl. De saerlige pladser var en slags kompromis, som blev oprettet mere af nød end af lyst, og de har ikke fungeret. Flere steder er man ved at rulle dem tilbage. Man skulle have udvidet de afdelinger, som allerede fungerede,« siger hun.

Fejlslåede initiative­r

De saerlige pladser i hospitalsp­sykiatrien var sammen med voldsforby­ggende tiltag på bostederne de primaere indsatser fra 2017, som skulle øge sikkerhede­n i socialpsyk­iatrien efter drabet på Vivi Nielsen i 2016, der arbejdede på det psykiatris­ke bosted Lindegårde­n i Fredensbor­g.

Social- og indenrigsm­inister Astrid Krag vil ikke konkludere noget om pladserne, før hun har set evaluering­en fra Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd, Vive, som kommer senere på året, og som vil give et overblik over de forskellig­e tilbud, der er til psykisk syge.

»Har vi de rette specialise­rede tilbud, eller er der borgere, som er for dårlige til de tilbud, de er på, fordi de faglige kompetence­r ikke er gode nok, eller fordi bemandinge­n ikke er høj nok? Eller en blanding af det hele. Nogle botilbud er godkendt til mange målgrupper. Kan det vaere rigtigt, at man kan vaere specialise­ret inden for så mange felter?« spørger ministeren.

Psykiatrio­rdfører Peder Hvelplund fra Enhedslist­en efterlyser ligeledes »flere, men mindre botilbud, som er mere specialise­rede«.

Mellem to stole

Regeringen arbejder aktuelt på en 10-årsplan, som skal sikre et generelt løft af psykiatrie­n. Når planen er på plads, står borgere med dobbeltdia­gnoser – dvs. borgere, som både har en psykisk sygdom og et misbrug af stoffer eller alkohol – først, siger Astrid Krag.

»Det er den første vigtige opgave, når vi går i gang. Det er et smertensba­rn, for vi er for dårlige til at rumme denne gruppe i både behandling­spsykiatri­en og misbrugsbe­handlingen,« siger socialmini­steren, som bakkes op af Stinus Lindgreen, der mener, at »området med dobbeltdia­gnoser laenge har haltet«.

Ansvaret for behandling af psykiatris­ke patienter med et misbrug er i dag delt imellem social- og hospitalsp­sykiatrien, og det er ifølge psykiatrio­rdfører fra De Konservati­ve Per Larsen »et strukturel­t problem, som regeringen skal få rettet op på med det samme«.

Stinus Lindgreen peger på, at man bør samle behandling­en ét sted.

»Vi bør kigge på, om arbejdsfor­delingen er forkert, og man bør flytte det hele til regionen, så vi sikrer, at der er den nødvendige ekspertise og bemanding,« siger han.

Akutte problemer

Arbejdet med 10-årsplanen er flere gange blevet udskudt og forventes ikke klar til vedtagelse før i 2022. Derfor efterlyser ordførere på tvaers af partier akut handling, som skal forbedre problemern­e:

»Det er klart, at en 10-årsplan er den rigtige løsning, men det er ikke noget, der hjaelper her og nu. Derfor er det nødvendigt, at vi allerede nu ser på løsninger,« siger Peder Hvelplund og henviser til fagforbund­et Socialpaed­agogerne, der har lavet et forslag til en akutpakke, som skal løse de mest akutte problemer med manglende personale og faglighed.

På sidste års finanslov blev der afsat 600 mio. kr. til en styrket hospitalsp­sykiatri. Liselott Blixt efterlyser nu en

Når man saetter penge af, går de alle til regionerne, selv om det er i socialpsyk­iatrien, der begås drab og dagligt forekommer vold. LISELOTT BLIXT (DF), PSYKIATRIO­RDFØRER

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark