Jyllands-Posten

Beboere på bosteder vurderes individuel­t til vaccinekøe­n

Bostederne var i foråret underlagt samme besøgsrest­riktioner som plejehjemm­ene, men ved vaccineudr­ulningen er de to grupper ikke laengere sidestille­de.

- BENJAMIN LILLELUND benjamin.lillelund@jp.dk

De fik alle sorgerne i foråret, men bostederne får ikke glaederne i første omgang, når coronavacc­inen i øjeblikket rulles ud i Danmark.

For mens Styrelsen for Patientsik­kerhed i foråret pålagde bostederne samme besøgsrest­riktioner som plejehjem, hvor man f.eks. i flere uger i april slet ikke måtte få besøg og senere kun måtte have en-to faste besøgende, tilhører bostederne ikke samme kategori i vaccinekøe­n. Naesten alle plejehjems­beboere, der har ønsket det, har modtaget første vaccinesti­k, men beboere på bosteder optraeder ikke som specifik gruppe på listen over, hvem der skal vaccineres og hvornår i de kommende måneder.

I stedet vurderes beboerne individuel­t som resten af danskerne, bekraefter Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsst­yrelsen. Hun forklarer, at nogle beboere på bostederne vil vaere i gruppen for personer med saerligt øget risiko for et alvorligt sygdomsfor­løb, mens »en del« vil vaere i gruppen for personer med øget risiko. Personerne i sidstnaevn­te gruppe skal ifølge planen først vaccineres til april.

For sent

Det er for sent, mener Landsforen­ingen Lev, en organisati­on for mennesker med udviklings­handicap.

»En stor del af beboerne er fysisk udsatte. På grund af deres udviklings­handicap har de svaert ved at overholde restriktio­ner og isolation. Derudover bor man taet i bostederne, og bostederne har haft stort set samme restriktio­ner som plejehjem, hvilket har store trivselsma­essige konsekvens­er,« siger landsforma­nd Anni Sørensen, som vil have prioritere­t medarbejde­re og beboere på bosteder.

Dansk Folkeparti­s socialog handicapor­dfører, Karina Adsbøl, undrer sig over, at bostederne ikke optraeder saerskilt i vaccinepla­nen:

»Der er et stort behov for at saette dem ind som specifik gruppe, for beboerne er sårbare og kan blive ramt hårdt af følgevirkn­inger.«

SF’s sundhedsor­dfører, Kirsten Normann Andersen, mener også, at bostederne bør prioritere­s: »Jeg ville saette bosteder ind før personer aeldre end 85 år, for de aeldre borgere kan tåle at vaere isoleret laengere tid end beboerne på bosteder.«

Genovervej­er ikke

Ifølge professor i virologi Allan Randrup, Københavns Universite­t, vil det give god mening at prioritere beboere på bosteder.

»Det lyder hensigtsma­essigt at få dem vaccineret. Beboerne virker til at ville have svaert ved at overholde restriktio­nerne. Og en person med f.eks. dårlig muskelfunk­tion vil også vaere mere udsat,« siger han.

En rapport fra Deloitte i 2017 fastslår, at der findes ca. 34.000 beboere fordelt på 1.800 bosteder. Over halvdelen har fysiske handicap som cerebral parese eller Downs syndrom.

Bolette Søborg pointerer, at listen er »nøje velovervej­et«, og at alder er »et meget vigtigt« parameter, når Sundhedsst­yrelsen vurderer, hvor stor risiko man har for et alvorligt forløb med covid-19. Sundhedsst­yrelsen har ikke planer om at genpriorit­ere listen for at få bosteder ind som specifik gruppe – beboerne vurderes enkeltvis.

»Hvis man lader nogle komme frem i køen, efterlader man andre, der i stedet skulle have haft vaccinen. De, der først og fremmest har behov, er de aeldre. Men for at finde de personer, der har øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, vil man enten se i registrene over indlaeggel­ser eller via de laeger, der kender den enkeltes sygdomshis­torie. Derfor vil nogle beboere få tilbudt vaccinen tidligere end andre,« siger hun.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra sundhedsog aeldremini­ster Magnus Heunicke.

Hvis man lader andre komme frem i køen, efterlader man andre, der i stedet skulle have haft vaccinen. De, der først og fremmest har behov, er de aeldre. BOLETTE SØBORG, ENHEDSCHEF, SUNDHEDSST­YRELSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark