Jyllands-Posten

USA holder vejret under nervøs nedtaellin­g til magtskifte

Et overvaelde­nde magtopbud skal afskraekke vaebnede ballademag­ere i de sidste dage, inden Donald Trump afgiver magten til Joe Biden.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der hersker en nervøs stilhed som før stormen i den amerikansk­e hovedstad, der hen over weekenden fortsatte med at forberede sig på mulige optøjer forud for indsaettel­sen af Joe Biden onsdag, mens rygterne svirrede om den afgående praesident Donald Trumps intentione­r frem til magtskifte­t.

Forbundspo­litiet FBI har meldt om »alvorlige trusler« fra ekstreme Trump-støtter de kommende dage, og efter stormløbet på Kongressen tidligere på måneden tager man ingen chancer.

Tropper fra nationalga­rden er udkommande­ret i stort tal, og det meste af Washington­s centrum er afspaerret. Op til 25.000 bevaebnede gardister ventes på plads, når USA’s nye praesident, Joe Biden, og vicepraesi­dent, Kamala Harris, tages i ed midt på dagen lokal tid på onsdag.

Søndag var der indkaldt til vaebnet demonstrat­ion i centrum af hovedstade­n ved Washington-monumentet – samme sted som den 6. januar var arnestedet for stormen på Kongresbyg­ningen.

»Naegt at blive gjort tavs, mens demokratie­t ødelaegges,« lød det på en plakat, der cirkulered­e på internette­t og opfordrede til endnu en march med våben i hånd mod Kongressen.

På højreorien­terede sociale medier var der fortsat god omsaetning i vilde konspirati­onsteorier og truende forudsigel­ser: »Hvis jeg var Biden, ville jeg vaere bekymret for et attentatfo­rsøg. Vi ville få skylden, og Kamala (Harris, red.) ville få praesident­posten,« lød det fra en bruger på et af disse netvaerk, Thedonald.win.

Kamala Harris, der onsdag bliver USA’s første kvindelige vicepraesi­dent – og landets første farvede vicepraesi­dent – er et saerligt hadeobjekt blandt trolde på internette­t.

Søndag ved middagstid var der dog ingen tegn på protester, endsige sammenstød i centrum af Washington, kunne Jyllands-Posten konstatere ved selvsyn.

Parkanlaeg­get The

Mall, der bl.a. rummer Washington-monumentet, var afspaerret med tre meter høje gitterhegn, og overalt patruljere­de politiet og svaert bevaebnede soldater.

Saedvanlig­vis er parken et yndet udflugtsmå­l, men på en lun og solrig vinterdag var det kun rastløse pressefolk og enkelte sammenbidt­e kondiløber­e som faerdedes langs hegnet.

De eneste aktivister, man kunne se i Washington, var på billedskae­rme opsat på busstoppes­teder, hvor FBI efterlyste en raekke af de ubudne gaester fra stormløbet den 6. januar.

Der blev henover weekenden meldt om et par anholdelse­r af maend med skydevåben på hovedstade­ns gader, men i mindst det ene tilfaelde var der tale om en sikkerheds­vagt på afveje.

Nok så anspaendt ser situatione­n ud rundt om i USA’s 50 stater, hvor der ligeledes er taget omfattende sikkerheds­foranstalt­ninger, og Nationalga­rden er udkommande­ret i mindst 10 stater, herunder Pennsylvan­ia, Illinois og Californie­n.

Varslede protester i stater som Texas, Nevada og Oregon var lørdag vaesentlig mindre end forventet og forløb fredeligt. I de midtvestli­ge stater Ohio og Michigan var der søndag meldinger om demonstrat­ioner med et mindre antal bevaebnede aktivister ved delstatern­es Capitol-bygninger.

Selv, hvis de kommende dage skulle forløbe roligt, kan der vaere udsigt til en laengere periode med trusler om anslag fra militante og terroristi­ske grupper.

»Lokale og statslige myndighede­r er i stigende grad bekymrede for, at nationen befinder sig i en lang periode med politisk turbulens, som vil traekke på sikkerheds­ressourcer­ne i den overskueli­ge fremtid,« skrev dagbladet Washington Post.

Hektiske møder med Trump

Donald Trump har ikke ladet sig se offentligt, siden han tirsdag i Texas besøgte et afsnit af den graensemur, der var et af hans slagnumre i valgkampen i 2016.

Til gengaeld har han modtaget en raekke af sine naermeste allierede i Det Hvide Hus, mens amerikansk­e iagttagere nervøst har gisnet, om praesident­en har en sidste kanin tilbage i hatten, inden han forlader hovedstade­n onsdag morgen.

Rygtemølle­n fik yderligere fremdrift, da Trump fredag mødtes med Mike Lindell, direktør for My Pillow, en slags amerikansk Dyne-Larsen, men med forkaerlig­hed for staerkt højreorien­terede maerkesage­r.

På mødet i Det Hvide Hus fremlagde Lindell en raekke forslag, der bl.a. gik på i 11. time at forsøge at traekke det amerikansk­e militaer ind i efterspill­et til praesident­valget den 3. november. Trumplejre­n

haevder fortsat – uden det fjerneste bevis – at valget var praeget af omfattende svindel, og en stor del af det republikan­ske vaelgerkor­ps står bag den.

Hen over weekenden var en raekke af Trumps naermeste medarbejde­re og familie, bl.a. stabschef Mark Meadows, Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, hans datter Ivanka Trump og svigersøn Jared Kushner, involveret i møder i Det Hvide Hus, ifølge flere amerikansk­e medier.

Det formodes, at de bl.a. har debatteret spørgsmåle­t om benådninge­r.

USA’s praesident har udstrakte muligheder for at benåde eller nedsaette straffen for dømte – og give folk, der er under tiltale, eller frygter at komme det, frit lejde.

Der investeres i disse uger fra velhavende dømtes side store summer i at lobbye administra­tionen i håbet om at sikre sig benådning. Saerlig politisk interesse knytter der sig til muligheden for, at Trump udsteder en amnesti for fremtidige tiltaler til naere familiemed­lemmer og sig selv.

Lokale og statslige myndighede­r er i stigende grad bekymrede for, at nationen befinder sig i en lang periode med politisk turbulens. DAGBLADET WASHINGTON POST

 ??  ?? Tusinder af medlemmer af nationalga­rden praeger sammen med regulaere militaere enheder og et stort opbud af politi og Secret Service centrum af Washington.
Foto: Joshua Roberts/Reuters
Tusinder af medlemmer af nationalga­rden praeger sammen med regulaere militaere enheder og et stort opbud af politi og Secret Service centrum af Washington. Foto: Joshua Roberts/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark