Jyllands-Posten

Papirkaos efter brexit betyder tomme hylder i Nordirland

To uger efter at den nye handelsaft­ale mellem EU og Storbritan­nien trådte i kraft, begynder konsekvens­erne at gå op for forbrugern­e og erhvervsli­vet. Isaer Nordirland er lige nu ramt af nye regler.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk MICHEL BARNIER, EU'S CHEFFORHAN­DLER

Indbyggern­e i Nordirland maerker i disse dage for alvor konsekvens­erne af brexit.

I supermarke­derne er hylderne med friske fødevarer langt hen ad vejen tomme.

Frugt, kød og fisk fylder til gengaeld i lastbilern­e på havnen i Belfast eller i Dublin, efter de er ankommet fra havne i Storbritan­nien.

Den nye brexitafta­le, der trådte i kraft den 1. januar, indebaerer, at friske fødevarer til Nordirland skal følges af eksporterk­laeringer og underlaegg­es kontrol.

Selv om Nordirland er del af Det Forenede Kongerige og dermed er ude af EU, så er det også aftalt, at man for den irske freds skyld skal holde graensen til Irland – og dermed EU’s indre marked – åben. Derfor er der oprettet en graense i Det Irske Hav.

En del transportf­irmaer har ikke haft papirerne i orden, mens der også er gået et vist bureaukrat­i i papirbehan­dlingen. Og det kan altså maerkes direkte hos forbrugern­e i Nordirland.

Tidligere på ugen sendte topchefern­e fra store supermarke­dskaeder som Tesco, Sainsbury’s, Asda, Iceland, Co-Op og Marks & Spencer en appel til regeringen i London for på en eller anden vis at få løsnet op for situatione­n.

Og det fik premiermin­ister Boris Johnson til at true EU med, at briterne vil overtraede den nyligt indgåede aftale og selv bestemme, hvilke varer der skal kontroller­es på vej til Nordirland, hvis ikke tingene bedrer sig.

De kommende uger skal Storbritan­nien og EU forhandle helt på plads, hvordan den såkaldt nordirske protokol skal implemente­res, og truslen om at gå sine egne veje kan – igen – give gnidninger mellem Bruxelles og London.

Børnesygdo­mme

»Hvis problemern­e fortsaette­r – hvis EU insisterer på en fortolknin­g af protokolle­n, som vi finder uretfaerdi­g eller unødvendig – tager vi egne skridt til at løse det,« sagde Boris Johnson, da han tidligere på ugen talte til det såkaldte forbindels­esudvalg i Underhuset – et udvalg, der kan spørge om alt mellem himmel og jord i et forsøg på at have en vis form for kontrol med regeringen­s embedsføre­lse.

Boris Johnson vil dog også se tiden an i et par uger. Han har betegnet problemern­e med at få sendt fødevarer til Nordirland som børnesygdo­mme i forhold til den samlede EU-aftale.

Ved en brexithøri­ng i Underhuset sagde Andrew Opie, direktør i British Retail Consortium, om den nordirske situation:

»Det er en uundgåelig konsekvens af den sent indgåede handelsaft­ale. Vi fik først praecise informatio­ner om, hvordan vi skulle forholde os den 31. december – og aftalen trådte i kraft den 1. januar.«

Mens brexit er tydelig i de nordirske supermarke­der, er det f.eks. i London gået naermest ubemaerket hen på et tidspunkt, hvor coronakris­en fylder mediernes dagsorden og briternes egne umiddelbar­e bekymringe­r.

Meget er da også gået relativt glat de første par uger. I første omgang er de bebudede kaotiske tilstande ved graenserne begraensed­e. Men der er dog problemer.

Mens den britiske regering siger, at 90 pct. af varerne flyder frit over Den Engelske Kanal, vurderer den britiske interesseo­rganisatio­n for landtransp­ort, Road Haulage Associatio­n, RHA, at det snarere er hver femte transport, der er problemer med.

Som ved graensen ved Det Irske Hav skal chauffører­ne også her medbringe eksportreg­istreringe­r, men det er ikke alle, der har papirerne i orden. Samtidig er der fortsat en bekymring for, at køerne ved Dover, Calais, i Holland og Belgien begynder at blive laengere, i takt med at trafikken for alvor kommer i gang igen. Tidligere på ugen kørte 2.000 lastbiler gennem kanaltunne­len. Normalt krydser 6.000 biler – på travle dage 10.000 – graensen den vej.

Stor prisstigni­ng

Flere transportd­irektører har beklaget sig over, at myndighede­rne er langsomme til at behandle papirerne, og at der mangler toldbetjen­te isaer på den britiske side. Betalingen for det øgede papirarbej­de og risikoen for at medarbejde­re strander ved en graenseove­rgang har fået en del transportf­irmaer til at haeve priserne enormt. Ifølge avisen The Telegraph har nogle europaeisk­e transportf­irmaer og deres chauffører øget priserne fra ca. 12 kr. pr. kørte kilometer til 80 kr.

Udgifterne føres direkte over på forbrugern­e, der altså kan se frem til stigende priser på varer, der sendes ind og ud af Storbritan­nien.

EU’s chefforhan­dler Michel Barnier sagde torsdag til Financial Times, at de problemer,

Det er konsekvens­en af at forlade det indre marked.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark