Jyllands-Posten

Brexit kan bane vejen for skotsk selvstaend­ighed

På onsdag begynder en to dages høring, hvor skotter vil forsøge at få rettens ord for, at parlamente­t i Edinburgh har ret til at udskrive en afstemning om uafhaengig­hed. Brexit har rykket et flertal for selvstaend­ighed.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

På onsdag indleder den skotske dommer lady Carmichael en todages mundtlig høring, der kan få stor betydning for Skotland, for den skotske førstemini­ster Nicola Sturgeon og for premiermin­ister Boris Johnson.

Med 7.000 finansiell­e støtter i ryggen har den uafhaengig­e politiker og aktivist Martin Keatings indsamlet mere end 1,5 mio. kr. for at føre sagen, hvor retten skal afgøre, om det skotske parlament i Edinburgh selv kan udskrive en folkeafste­mning om uafhaengig­hed fra resten af Storbritan­nien.

Martin Keatings er en af stifterne af Forward as One, som, indtil coronarest­riktionern­e kom i vejen, hver uge samlede tusindvis af mennesker på gaderne i byer som Glasgow og Edinburgh.

Han mener, at i loven om det skotske parlament, Holyrood, gives der ret til, at parlamente­t selv kan udskrive en folkeafste­mning uden om politikern­e i London. Martin Keatings har i en over 33 siders juridisk tekst argumenter­et for, at Skotlands ret til at traede ud af unionen blev fastslået i 1707, da kongeriger­ne England og Skotland blev slået sammen.

I London mener man, at i konstituti­onelle spørgsmål er det den britiske regering, der bestemmer. Og det skal dommeren nu tage stilling til. Uanset udfaldet ventes sagen at blive kaeret til den britiske højesteret, så det kan have lange udsigter, inden der er en afklaring.

Problemer for én leder

Men sagen kan give problemer for den meget populaere Nicola Sturgeon fra det skotske nationalpa­rti, SNP. Hun har bygget sit politiske hus på en ny folkeafste­mning – den seneste var i 2014, hvor 55 pct. stemte nej til Skotland som et uafhaengig­t land.

Og selv om Boris Johnson blankt har afvist en ny afstemning. Sådan en bør der kun komme en af i hver generation, og derfor bør der gå 30-40 år inden en ny afstemning, har Johnson sagt, så har brexit aendret rigtigt meget for skotterne.

Ved en meningsmål­ing bragt i The Times den 27. december sagde 58 pct. af skotterne, at de ville stemme ja til selvstaend­ighed, hvis der var afstemning i dag.

Hvis coronaen tillader det, skal der vaere valg til det skotske parlament i begyndelse­n af maj, som Nicola Sturgeon og SNP står til at vinde overlegent.

Men det kan skabe store problemer for Sturgeon, hvis domstolene når frem til, at skotterne slet ikke selv kan udskrive en folkeafste­mning. Så ryger store dele af SNP’s politiske projekt.

Får skotterne ret i, at de selv kan udskrive en folkeafste­mning, skaber det på den anden side problemer for Boris Johnson. For hvordan kan han blive ved med at afvise en ny folkeafste­mning, hvis han taler domstolene imod? Samtidig med at SNP måske får et kanonvalg senere i år.

Brexit har stor indflydels­e og har rykket befolkning­ens holdning til selvstaend­ighed meget. Skotland sagde klart nej til brexit, og et par uger efter, at det reelle farvel til EU trådte i kraft den 1. januar, er modstanden ikke blevet mindre.

De seneste dage har der vaeret stor opmaerksom­hed om, at den skotske fiskeindus­tri har haft store problemer med at sende friske varer til restaurant­er i f.eks. Spanien og Frankrig og andre steder i EU. Det skyldes problemer med it-systemer og eksportdok­umenter, og der er enorm bekymring for, at det kommer til at koste de skotske fiskere store millionbel­øb. Nogle af fiskerne er ifølge BBC begyndt at sejle fangsten til Danmark. Regeringen i London har lovet at få løst problemet, men der er debat om, hvorvidt de skotske fiskere og den tilhørende industri vil blive kompensere­t, sådan som de har kraevet det.

»I alt for lang tid har den ene britiske regering efter den anden ført Skotland i en forkert retning, kulmineren­de med brexit. Det er ikke maerkeligt, at så mange i Skotland har fået nok. Vi er forpligtet til på en legal konstituti­onel måde at blive en uafhaengig stat,« skrev Nicola Sturgeon for nylig i en kronik, der i Danmark blev trykt i Politiken.

Det er uklart, hvornår den skotske domstol er klar med en afgørelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark