Jyllands-Posten

Trumps benådninge­r kan koste amerikansk­e soldater dyrt

Trumps benådninge­r har revet op i gamle sår i Irak, og det kan koste amerikansk­e soldater dyrt. Lederen af FBI's efterforsk­ning i sagen bebrejder Trump, fortaeller han til JyllandsPo­sten.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D JENSEN heidi.plougsgaar­d@jp.dk

John Patarini var begyndt at taenke på aftensmade­n, da telefonen ringede. Det var dagen før jul, og USA’s praesident, Donald Trump, havde netop benådet fire amerikansk­e lejesoldat­er for deres rolle i en massakre i Bagdad.

Stemmen i den anden ende af røret tilhørte Mohammed Kinani, far til ni-årige Ali Kinani, der var en af de 17 irakiske civile, der blev draebt. Yderligere 20 blev såret.

Ali Kinani og hans familie havde den 16. september 2007 siddet fast i den taette trafik naer Nisour Square, en central rundkørsel i den irakiske hovedstad. Solen havde stået højt på himlen, og indbyggern­e havde kortvarigt fået lov at glemme den eskalerend­e spiral af vold, som plagede byen. Men så hvinede kuglerne pludselig igennem luften.

Ali Kinani blev draebt naesten øjeblikkel­ig af et skud i hovedet. Det fik hans hjerne til at falde ud. Hans far greb den i sine haender, da han senere åbnede bildøren, som Alis livløse krop laenede sig op mod.

Patarini, der i dag er gået på pension, ledte det hold af agenter, som FBI sendte til Irak for at efterforsk­e og som blev en af de største FBI-sager siden terrorangr­ebet mod USA den 11. september 2001. Dets rapport anbefalede, at der blev rejst anklage mod fem af de ansatte fra det notorisk kontrovers­ielle sikkerheds­firma Blackwater, som at mange i hans omgangskre­ds havde spurgt ham, om han stadig havde tiltro til det amerikansk­e retssystem.

Patarini fortaeller til Jyllands-Posten, at han forsøgte at berolige Kinani med, at selv om Blackwater-maendene var ude af faengsel, stod de stadig til ansvar for, hvad de havde gjort.

Dustin Heard, Evan Liberty, Paul Slough og Nicholas Slatten blev ved retssager i perioden 2014 til 2018 idømt mellem 12 års faengsel og livstid for deres rolle i massakren. En femte mand, Jeremy Ridgeway, erkendte sig skyldig i to strafbare handlinger og blev idømt et års faengsel. Ham benådede Trump ikke.

Det står ikke klart, hvad der fik praesident­en til at gå ind i sagen.

Amerikansk­e medier har spekuleret i, at det var en vennetjene­ste til Erik Prince, stifteren af Blackwater. Han er en naer Trump-allieret og desuden bror til Trumps nu tidligere undervisni­ngsministe­r, Betsy DeVos.

Men retssagern­e har også delt amerikaner­ne i to lejre. For nogle er de et billede på, hvordan USA mistede sit moralske kompas i en forfejlet krig. Andre ser en gruppe patriotisk­e maend, som blev ofret af deres egen regering af politiske hensyn.

Iraks regering har beskyldt USA for at gå imod internatio­nal ret. Et billede af en smilende ni-årig Ali har spredt sig som løbeild på internette­t. En tidligere klassekamm­erat til en af de draebte siger til nyhedsbure­auet AFP, at i amerikaner­nes øjne er »vores blod billigere end vand.«

Vold uden straf

Det har også udløst kritik internatio­nalt, og i USA har den nu pensionere­de general David Petraeus advaret om, at det signalerer, at amerikaner­e kan begå grufulde overgreb og slippe afsted med det. Den opfattelse deler Lars Robl, tidligere dansk jaegersold­at og i dag psykolog.

»Ud fra en psykologis­k betragtnin­g tror jeg, at den vrede og had og følelse af uretfaerdi­ghed, som mange irakere føler, kan blive projiceret mod de amerikansk­e soldater, som stadig er i Irak eller andre steder i verden.«

Patarini og hans hold tog til Irak i den tro, at der var tale om en broget, komplicere­t sag. Men de skiftede hurtigt mening.

»Jo mere vi efterforsk­ede, jo grimmere så det ud for Blackwater,« fortaeller han.

Dels burde Blackwater­holdet ifølge FBI’s rapport slet ikke have vaeret på gerningsst­edet. De havde anmodet om at måtte yde støtte til et andet hold, der skulle køre en diplomat fra det centrale Bagdad til den sikre grønne zone. De fik afslag, men tog afsted alligevel.

Da deres fire pansrede biler nåede frem til rundkørsle­n ved Nisour Square, gik trafikken helt i stå. Biler begyndte at zigzagge forbi hinanden for at komme derfra. En af bilerne var en hvid Kia med en ung laegestude­rende bag rattet sammen med sin mor. Blackwater-holdet mente, at det var en selvmordsb­ombe og begyndte at skyde med både maskinpist­oler og granater. Den unge laegestude­rende var den første, som døde.

FBI konstatere­de senere, at sporene efter skudskader på Blackwater-bilerne, som sikkerheds­firmaet i hast havde fået omlakeret, var gamle og stammede fra andre begivenhed­er. Opfattelse­n af, at det var en massakre, blev styrket af billeder, som blev taget af amerikansk­e soldater fra en kampenhed, som befandt sig i naerheden og styrtede til stedet.

»Jeg bebrejder Trump«

Også Patarini frygter for konsekvens­erne af praesident­ens beslutning.

»Det her var en ekstrem vigtig sag. Ikke bare pga. antallet af civile, der blev draebt og såret, men pga. af de politiske og militaere følger. En fjendtlig befolkning kan udløse flere angreb mod vores haer og civilt personel i et land,« siger Patarini og tilføjer:

»Jeg bebrejder Trump,« som Patarini ellers har stemt på.

»Det siges, at du kan bedømme en persons karakter på de mennesker, han omgiver sig med. Praesident­en burde havde overvejet, hvem der bad om de benådninge­r, hvorfor og hvordan det vil påvirke vores land.,« siger John Patarini.

 ??  ?? Irakisk politi inspicerer på dette arkivbille­de fra 2007 en af de biler, som blev ødelagt i et taet trafikeret kryds i Bagdad, da et hold sikkerheds­vagter fra det amerikansk­e firma Blackwater pludselig åbnede ild.
Foto: Khalid Mohammed/AP
Irakisk politi inspicerer på dette arkivbille­de fra 2007 en af de biler, som blev ødelagt i et taet trafikeret kryds i Bagdad, da et hold sikkerheds­vagter fra det amerikansk­e firma Blackwater pludselig åbnede ild. Foto: Khalid Mohammed/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark