Jyllands-Posten

Opposition­sleder blev anholdt kort efter hjemkomst

Aleksej Navalnyj blev tilbagehol­dt af politiet umiddelbar­t efter ankomsten til Moskva.

-

Den russiske opposition­sleder Aleksej Navalnyj landede søndag i Moskva efter at have vaeret udsat for et giftattent­at i Rusland sidste år.

Umiddelbar­t efter ankomsten blev han tilbagehol­dt af russisk politi, fremgik det af direkte tv-billeder. Anholdelse­n bekraeftes af hans advokat og russiske faengselsm­yndigheder.

Aleksej Navalnyj havde selskab af adskillige journalist­er på flyet mod Moskva, og på videooptag­elser, der blev transmitte­ret direkte på YouTube,

kunne man se Aleksej Navalnyj forlade flyet og gå mod ankomsthal­len.

Han nåede at holde et improviser­et pressemøde, hvor han blandt andet forholdt sig til udsigten til en anholdelse i Rusland.

»Jeg er ikke bange. Jeg ved, jeg har ret, og jeg ved, at alle straffesag­erne imod mig er fabrikered­e,« sagde han.

Derefter bevaegede Navalnyj sig mod paskontrol­len, hvor han blev mødt af russisk politi. Efter en kort samtale med betjentene kyssede Aleksej Navalnyj sin kone og blev derefter tilbagehol­dt af politiet.

Det var planen, at kritikeren af praesident Vladimir Putin skulle lande i Vnukovoluf­thavnen i den russiske hovedstad. Men få minutter før den planlagte ankomst, lukkede lufthavnen for ankomster.

Derfor blev flyet omdirigere­t til Sjeremetje­vo-lufthavnen, der også ligger i Moskva.

Aleksej Navalnyj har opholdt sig i Tyskland, efter at han sidste år blev udsat for et angreb med nervegifte­n Novitjok.

Aleksej Navalnyj blev syg om bord på et fly fra Sibirien til Moskva sidste sommer. Senere viste det sig, at han var blevet forgiftet med den saerdeles potente nervegift Novitjok, der blev udviklet under sovjetstyr­et.

Det russiske styre har hidtil afvist alle beskyldnin­ger om at det skulle stå bag attentatet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark