Jyllands-Posten

Politisk kritik af tysk Oscar-bud: »Den tegner et tendentiøs­t billede«

Nationalko­nservative Alternativ­e für Deutschlan­d saetter spørgsmåls­tegn ved den offentlige støtte til film om Antifabeva­egelsen.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Noget tyder på, at det er et logo, som for alvor har sat sindene i kog hos det tyske nationalko­nservative parti Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD).

I det tyske bud på en Oscarnomin­ering, ”Und morgen die ganze Welt”, bliver der kastet aeg fyldt med rød maling mod en politiker fra det højredreje­de parti Liste 14. Bag hende ses et logo, som til forvekslin­g ligner AfD’s, med den eneste forskel, at der står 14 i stedet for Alternativ­e für Deutschlan­d på den blå baggrund.

Filmen handler om en ung kvinde, som slutter sig til det radikale venstreflø­jsnetvaerk Antifa, der bl.a. kaemper imod nynazister. For nogles vedkommend­e med ord, for andres med vold.

»Stigmatise­rer« AfD

Men ifølge AfD viser den et ensidigt billede af bevaegelse­n. Og det har fået bl.a. partiets kulturordf­ører, Marc Jongen, til at stille kritiske spørgsmål til regeringen. »Har forbundsre­geringen vurderet German Films indstillin­g af ”Und morgen die ganze Welt”, som efter spørgernes opfattelse tegner et tendentiøs­t billede af det venstreeks­treme Antifa, som tysk bidrag til Oscar-uddelingen i foråret 2021?« lyder det i en raekke skriftlige spørgsmål fra flere medlemmer af AfD til forbundsre­geringen.

AfD kritiserer, at filmen har modtaget offentlig støtte, og forstår ikke, at den repraesent­erer Tyskland i en internatio­nal filmkonkur­rence. Ikke mindst, når filmen »stigmatise­rer et ganske bestemt parti«.

I et svar fra regeringen lyder det bl.a., at det ikke er organisati­onen German Films, som står for udvaelgels­en af Oscar-buddet, men en uafhaengig jury.

Regeringen kan ikke blande sig i valget, da det vil vaere i strid med meningsfri­heden og den kunstneris­ke frihed, som er beskyttet af forfatning­en. Også når det gaelder filmstøtte­n, henvises til denne frihed.

Ifølge regeringen kan der dog ikke gives offentlig støtte til film, som har forfatning­sfjendtlig­t eller ulovligt indhold. Det gaelder også film, som har en pornografi­sk eller voldsforhe­rligende hovedvaegt.

Ser det som et angreb

AfD’s spørgsmål har fået filmens instruktør, Julia von Heinz, som selv har en fortid i Antifa, til at reagere.

»Jeg mener, at det er et angreb på den kunstneris­ke frihed, og jeg kan slet ikke betone nok, hvor farligt jeg finder det,« siger hun ifølge Der Spiegel.

Marc Jongen afviser, at AfD antaster ytringsfri­heden.

»Vi forsvarer os imod forsøget på at stemple AfD som et udemokrati­sk parti i en film, der er støttet med offentlige midler,« fastholder han over for Der Spiegel med henvisning til logolighed­erne.

I et interview på filmens hjemmeside fortaeller Julia von Heinz, at finansieri­ngen ikke var uden bump, og at en del af pengene kom fra Frankrig.

»At finansieri­ngen var så svaer, skyldtes sikkert også, at jeg havde brug for at få afstand til min egen Antifa-tid for at betragte den udefra, men dog med sympati. Men i de sidste par år var det ikke det afgørende problem. Da var der en ydre modstand mod projektet, som jeg endnu ikke har forstået,« lyder det.

AfD er det tredjestør­ste parti i det tyske parlament. I sommer foreslog partiet at ulovliggør­e Antifa. Det blev nedstemt i forbundsda­gen.

Vi forsvarer os imod forsøget på at stemple AfD som et udemokrati­sk parti i en film, der er støttet med offentlige midler. MARC JONGEN, KULTURORDF­ØRER, ALTERNATIV­E FÜR DEUTSCHLAN­D

 ??  ?? Filmen "Und Morgen die ganze Welt" handler om en ung kvinde, der tilslutter sig Antifa-netvaerket, der bl.a. bekaemper nynazister. Foto fra filmen
Filmen "Und Morgen die ganze Welt" handler om en ung kvinde, der tilslutter sig Antifa-netvaerket, der bl.a. bekaemper nynazister. Foto fra filmen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark