Jyllands-Posten

Alt ved det gode gamle i Berlin

-

Angela Merkel går snart af efter 16 år som forbundska­nsler, men med valget af Armin Laschet som ny CDU-formand vil hun trygt kunne følge sit parti fra sidelinjen. Tysk politik vil fortsat blive styret fra midten, Europa stadig skrevet med meget stort, tonen vil vaere afdaempet, og det vil handle om både kompromise­ts og forhandlin­gens kunst, hvor alle får noget med hjem. Ikke for skarpe kanter, slet ingen polariseri­ng eller grøftegrav­ning. Konsensus er konge.

Laschet er selvfølgel­ig sig selv, han er lidt yngre, men han er i stil, fremtoning og politisk verdensbil­lede en slags klon af Merkel, hvilket kun kan vaere rosende ment med tanke på kanslerens overvaelde­nde popularite­t i vaelgerbef­olkningen. Også han er et aegte barn af efterkrigs­tidens legendaris­ke valgslogan­s: »Ingen eksperimen­ter« og »Videre på samme måde«. I en tumultaris­k tid med enorme rystelser på den internatio­nale scene er det lige før, at det er dem, der i dag virker smårevolut­ionaere.

Hvis Merkel har vaeret et modbillede til Donald Trump, så er Laschet det ikke mindre. Tyskland skal vaere forudsigel­igt og til at stole på. Europas største og staerkeste magt har et saerligt ansvar i EU, men definerer sig reelt stadig langt under sin egen vaegtklass­e globalt. Dilemmaet er klassisk: Tyskland presses fra mange sider for at påtage sig et større ansvar internatio­nalt, men når det så sker, udløser det ofte kritik og mistaenkso­mhed, f.eks. under finanskris­en. Det bliver ikke nemmere af, at Tysklands tunge historie stadig svinger med.

Det er ikke sikkert, at Laschet også bliver søsterpart­ierne CDU/CSU’s kanslerkan­didat til forbundsda­gsvalget til september. Det afgøres til foråret, når en raekke tunge landdagsva­lg er overstået. Formentlig vil den bayerske ministerpr­aesident, Markus Söder, også vaere interesser­et, men CDU vil som det klart største af de to unionspart­ier svinge taktstokke­n politisk. Også selv om det bliver Söder, der skal gå efter kanslerpos­ten, vil CDU under Laschet føre det store ord. CDU’s medlemmer har ved at foretraekk­e ham frem for den slagne modkandida­t Friedrich Merz med en langt klarere borgerlig profil tydeligt tilkendegi­vet, at CDU hører til på midten, og at Tyskland skal styres fra det udgangspun­kt.

Det er ikke uden problemer. Merkel har i sin lange kanslertid flyttet Tyskland markant mod venstre og åbnet CDU mod nye grupper. Tyskland af i dag er naermest ikke til at kende fra for 25 år siden, og det skyldes ikke kun genforenin­gen. Men prisen har vaeret høj. Det har vaeret et mantra i tysk politik, at der ikke måtte opstå et levedygtig­t parti til højre for CDU/CSU. Men det er sket nu med Alternativ­e für Deutschlan­d, AfD, som artikulere­r en bred protest, ikke kun på udlaending­eområdet. Selv om CDU stadig er Tysklands største parti, har det kun en svag afglans af fordums styrke. Tilstanden sløres af, at det andet klassiske folkeparti, det socialdemo­kratiske SPD, regulaert er til taelling. Miljøparti­et De Grønne derimod stormer frem. Med Laschet som formand er det sandsynlig­t, at CDU kan se sig selv i en regeringsk­oalition i Berlin med De Grønne. Det vil vaere et markant nybrud i tysk politik.

For Danmark er det afgørende, at den store nabo Tyskland så entydigt bekender sig til et forpligten­de internatio­nalt samarbejde. En rolig hånd på rattet i Berlin er den første forudsaetn­ing for, at Europas mange udfordring­er, som også er Danmarks, kan håndteres. Der er kun grund til at hilse Armin Laschet velkommen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark