Jyllands-Posten

Medierne faldt totalt igennem under coronaens anden bølge

- LARS OLSEN journalist og forfatter

Sidste søndag bragte TV 2 et stort anlagt interview med statsminis­ter Mette Frederikse­n, det fokuserede naturligt nok på coronaen. Mange af spørgsmåle­ne blev stillet af borgere i TV 2’s regioner: Hvorfor får vi ikke en mere langsigtet plan for nedlukning og genåbning, spurgte direktøren for et hotel i Herning.

Undervejs blev der stillet spørgsmål fra fire selvstaend­ige erhvervsdr­ivende, der var kritiske over for nedlukning og hjaelpepak­ker, og kun to andre – en sygeplejer­ske, som ville foran i vaccinekøe­n, og datteren til en dement på plejehjem. Men hov, hvor var de mange arbejdsløs­e i lufthavnen­e? Og hvor var den fyrede fra rejseburea­uet, der nu skal klare sig på dagpenge? Og hvor var de kritiske spørgsmål fra den anden vinkel: Hvorfor var regeringen i anden omgang så laenge om lukke ned, at vi nu har langt flere døde end i foråret?

Desvaerre er skaevheden typisk for de toneangive­nde medier. Isaer tvstatione­rne har siden foråret ageret mikrofonho­ldere for erhvervslo­bbyister, dag efter dag har vi mødt utilfredse hotelejere og restauratø­rer. Aviserne er kun marginalt bedre. Da smitten for alvor bredte sig i november, tog ”Minkgate” forside på forside, mens smittetall­ene blev registrere­t inde i avisen.

Virologern­e var bekymrede, det samme var store dele af befolkning­en, men hverken tv-stationern­e eller de store aviser dramatiser­ede for alvor den tikkende smittebomb­e. Ingen af de toneangive­nde medier gjorde sig til talerør for de mange bekymrede borgere. Hvorfor denne skaeve prioriteri­ng? En del af forklaring­en er staerk erhvervslo­bbyisme: Kommunikat­ionsafdeli­ngen kontakter redaktione­n, en ”case” med ramte erhvervsdr­ivende er grydeklar, journalist­en får sit human touch, og vupti: Horesta eller Dansk Erhverv er i tv.

Men skaevheden er også en følge af den journalist­iske tradition. Vi – jeg har vaeret medlem af Journalist­forbundet i 36 år – er bedre til at afdaekke beslutning­er end ikke-beslutning­er. Når politiet rykker ud til minkavlere, er det en åbenlys historie. Men når myndighede­rne lader smitten stige uden at gribe resolut ind, så trigger det ikke samme journalist­iske dna.

Inden jul blev der ført en tankevaekk­ende debat i medieverde­nen. Efter 4-5 ugers minkoffens­iv fik borgerlige politikere og medier en slem overraskel­se: Minksagen havde stort set ikke indflydels­e på meningsmål­ingerne, Socialdemo­kratiet stod stadig bomstaerkt. Nu var problemet angiveligt, at statsminis­ter Mette Frederikse­n kommuniker­er på de sociale medier udenom de journalist­iske linjevogte­re. Weekendavi­sen sammenlign­ede Mette Frederikse­n med Trump, og debatredak­tør Pierre Collignon skrev i Berlingske: »Medierne skal passe på, at de ikke taber kampen om opinionen, ligesom den borgerlige opposition har gjort det.«

Heldigvis var der også besindige røster. En leder i fagbladet Journalist­en svarede, at »den skingre retorik rammer medierne, før den rammer statsminis­teren«. »Faren er, at endnu flere danskere mister tilliden til medierne,« advarede chefredakt­ør Christian Lindhart.

Medierne bør tage denne fare alvorligt. Coronakris­en optager af gode grunde danskerne, mange følger rigtig godt med, vi laeser smittetal dagligt og laerer nye ord som ”kontakttal”, ”superspred­er” og ”flokimmuni­tet”. Mange unge har allerede vendt ryggen til de etablerede medier; hvis de også mister tilliden blandt modne oplyste borgere, så er Fanden for alvor løs i Laksegade.

Skaevheden er også en følge af den journalist­iske tradition.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark