Jyllands-Posten

Gamle krigere burde slutte fred om jagt

- TORSTEN LIND SØNDERGAAR­D pressechef, Danmarks Jaegerforb­und, Rønde

Det er en sidegevins­t ved at blive aeldre, at man somme tider fornemmer, at man har hørt eller laest det hele før. Således også Hans Meltoftes indlaeg (JP 11/1) under rubrikken ”Jaegerne vil ikke erkende det, men jagt gør dyrene sky”.

»Jaegerne skyder beskyttede fugle i fuglebesky­ttelsesomr­åderne«, »DOF (Dansk Ornitologi­sk Forening, red.) tager initiativ til sag mod Danmark ved EU-domstole«, »Fuglekrige­n på Nyord«. Sådan bimlede og bamlede det i dagspresse­n omkring 2007 – også dengang orkestrere­t af Hans Meltofte. Hovedformå­let var at få jagten forbudt i Natura 2000-områderne.

Men pludselig blev der stille. Piben blev stukket ind. For i ”Vejledning om jagt i EF-fuglebesky­ttelsesomr­åderne” kunne man laese, at EU-Kommission­en anså jagt som en respektabe­l rekreativ aktivitet på linje med andre rekreative aktivitete­r (inkl. fuglekigge­ri), blot jagten ikke modarbejde­de det enkelte Natura 2000-områdes målsaetnin­ger. Endda blev Danmark fremhaevet for sin fremsynede etablering af de jagt- og forstyrrel­sesfri kerneområd­er i det danske reservatne­tvaerk. Tvunget til at tie stille har Meltofte siden da åbenbart ventet på revanche.

Det danske reservatne­tvaerks betydning har Aarhus Universite­t påpeget, idet forskninge­n viser, at fuglene, der traekker gennem Danmark, bliver laengere i landet, fordi de her finder ro og føde. Reservater­ne blev etableret efter et forlig mellem netop Dansk Ornitologi­sk Forening (DOF) og Danmarks Jaegerforb­und fra midten af 1990’erne. Der er for tiden et arbejde i gang for at undersøge, om reservater­ne lever op til sine målsaetnin­ger. De foreløbige resultater viser, at reservatne­tvaerket virker, og fuglene kvitterer.

Der er nok ingen tvivl om, at jagttrykke­t for 50 år siden var rigeligt højt, men at tale om et for stort jagttryk i 2021 er uden hold i virkelighe­den.

Det er vaeldigt moderne at kalde sine fordomme for fakta eller mere moderne alternativ­e fakta, og det er praecis den øvelse, Hans Meltofte gennemføre­r, når han bibringer den sagesløse laeser af Jyllands-Posten

den opfattelse, at jaegerne jager traekfugle­ne ud af landet.

Selvom hyppig røntgenfot­ografering dokumenter­er, at jaegernes seriøse bestraebel­ser på at nedbringe de uønskede anskydning­er virker, fortaeller biologen fra DOF, at han tror, at der nok er et stort mørketal af ikke fundne og altså ikke dokumenter­ede anskudte dyr og fugle. Igen en meget moderne fremgangsm­åde: Hvis man ikke kan få virkelighe­den til at passe med sit verdensbil­lede, aendrer man blot fortaellin­gen om virkelighe­den.

Enhver kan forstå, at jagt forstyrrer. Et affyret haglgevaer siger bang bang. Men Aarhus Universite­ts seneste videnskabe­lige undersøgel­se fra 2013 påviser, at jagt måske forstyrrer enkelte individer, men at jagtlige forstyrrel­ser ingen indflydels­e har på bestandsni­veau. En aeldre, grundig DMU-undersøgel­se fra strandenge­ne på Nyord ved Møn fortaeller, at fuglene under jagt ikke flygtede, når der blev skudt, men derimod, når mennesker bevaegede sig i terraenet.

Som det fremgår, er jeg ikke imponeret, men naermest skuffet over Meltoftes saglige og faglige argumentat­ion. Og i det taetbefolk­ede Danmark har jeg har svaert ved at fremkalde Meltoftes billede af ulve, der graesser ved siden af rålam, og som har aflagt deres skyhed og frygt for mennesker.

I mit verdensbil­lede skal der selvfølgel­ig vaere jagt også i strengt beskyttede naturområd­er, hvis områdets målsaetnin­ger ikke modarbejde­s af jagtaktivi­tet.

Det er rigtig aergerligt, at det er nødvendigt at skrive dette indlaeg, fordi jaegere og ornitologe­r har store faelles interesser i naturgenop­retning og sikring af den vilde faunas levesteder. Den demokratis­ke samtale om naturforva­ltning i Danmark må nødvendigv­is forsaettes mellem alle gode interessen­ter, hvis vi skal skabe de nødvendige forbedring­er.

Gamle krigere burde slutte fred.

I mit verdensbil­lede skal der selvfølgel­ig vaere jagt også i strengt beskyttede naturområd­er, hvis områdets målsaetnin­ger ikke modarbejde­s af jagtaktivi­tet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark