Jyllands-Posten

Dagplejen holder snart ikke til mere

-

Enhver dagplejer kender følelsen. Den tidlige morgen, formiddage­n og frokosten er overstået godt med børnene. Leg og fint humør er blevet byttet ud med stilhed. Nu sover børnene i barnevogne eller på madrasser.

Det er skønt og givende, men også anstrengen­de at passe fem børn under tre år i så mange timer hver dag. Selv er jeg ofte fuldstaend­ig udkørt på det her tidspunkt omkring middagstid. Så når det sidste lille saet øjne er lukkede, saetter jeg mig tungt ned i stolen; pause.

Sådan var det i hvert fald engang. Her i coronatide­n er pausen blevet inddraget – alle dagplejere er nu nødt til at gøre rent i stedet. Før coronakris­en slappede jeg af en times tid, mens ungerne sov, og så ryddede jeg op og planlagde paedagogis­ke aktivitete­r, indtil de vågnede. Nu er jeg heldig, hvis jeg indimellem kan saette mig et kvarter og fordøje dagens oplevelser. Ofte når jeg slet ikke at hvile. Ni timers arbejdsdag uden pause.

Kravene til rengøring og hygiejne er nemlig kaempestor­e. Hver dag skal jeg vaske alt børnenes legetøj i hånden eller i opvaskemas­kinen. Både plasticmot­orcyklen i haven og Duplo-klodserne i legevaerel­set skrubbes. Udklaednin­gstøj skal i vaskemaski­nen. Bøger skal saettes i karantaene i 72 timer. I weekenden må jeg ofte saette yderligere nogle timer af til at planlaegge den kommende uges paedagogis­ke aktivitete­r. Når børnene vågner fra deres lur, er jeg stadig traet, og så skal jeg virkelig stramme mig an for at mønstre den energi og naervaer, som det kraever at vaere en god dagplejer.

Det, der gør mig mest ked af det, er de dage, hvor jeg ikke laengere kan gøre det bedst muligt for børnene. For jeg når ikke alle opgaver i pausen. Det gør faktisk lidt ondt i hjertet, når jeg skal stå og bøvle med en opvaskemas­kine eller en flaske med sprit i stedet for at laere et barn en ny ting. Så kommer den dårlige samvittigh­ed. Og det bliver lidt svaerere at se foraeldren­e i øjnene, når de henter, selvom jeg har gjort alt, hvad jeg kan.

Afvejninge­n af, hvor meget der skal gøres rent og vaskes haender, lader jeg andre om. Men de skal vide, at det har en pris, som vi ikke kan vaere bekendt. Det går ud over børnene. Det er uden for min fantasi at forstå, hvorfor vi dagplejere i Mariagerfj­ord Kommune ikke kompensere­s det mindste for den store rengørings­byrde, inkl. tid, vand, strøm og saebe. Vi er i forvejen på job 48 timer om ugen – 11 timer mere end en almindelig arbejdsuge.

I Mariagerfj­ord Kommune er vi 108 dagplejere, der er enige om, at coronareng­øring er dråben, der har fået baegeret til at flyde over, og vi har skrevet et brev til vores fagforenin­g FOA Mariagerfj­ord med håbet om, at den kan hjaelpe os med at råbe politikere og ledere op.

Jeg troede faktisk, at jeg trods mine 64 år og mulighed for at gå på efterløn nu ville blive i faget en del år. Jeg elsker det nemlig. Men så stor en ekstrabyrd­e i så lang tid kan køre selv den bedste og mest energiske dagplejer i saenk. Herfra skal lyde en opfordring til alle dagplejere om at fortaelle om deres dagligdag under coronakris­en til den danske befolkning. Det plejede at vaere så godt. Men dagplejen holder snart ikke til mere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark