Jyllands-Posten

Nej tak til larmende museumsfor­midling

-

Som Nyborg Slot står i dag, er det muligt ved et besøg at fornemme historiens vingesus.

Nu vil man så mere eller mindre bygge slottet op på ny, så historien kan formidles til folket. Ombygninge­n af Nyborg Slot sker i samarbejde med Moesgaard Museum, som er et eksempel på et museum, hvor formidling­en har taget overhånd – alle kvaliteter til trods. Få, men vigtige genstande, som naermest drukner i voldsomme, larmende – meget mørke – omgivelser. Våbenfunde­ne fra Illerup Ådal opleves med lysbillede­r af krigere, der farer hen ad vaeggen til høje lyde af kampråb og våbenrasle­n. Fantasien får ikke mange ben at gå på. Er det elitaert selv at kunne taenke? Skal alting stoppes ned i halsen på os arme folk med skeer?

Alting er givet på forhånd. Der er ingen mulighed for fortolknin­g, når løsningen er givet af museumspae­dagogerne, og fortiden er hyppigt mangetydig. Dermed ikke sagt, at der ikke kan gøres noget for at saette genstanden­e ind i en sammenhaen­g, men det må ikke tage overhånd.

Nyborg Slot-projektet er så omfattende, at man smider barnet ud med badevandet i formidling­ens hellige navn. Det lader i hvert fald til at vaere opfattelse­n hos Miljøog Fødevarean­kenaevnet, som har standset projektet med henblik på beskyttels­e af kulturarv.

Vi var nogle, som åndede lettet op, men så gik der politik i sagen; kulturmini­ster Joy Mogensen vil have det oprindelig­e projekt gennemført. Kunne man dog bare nøjes med en mindre opgraderin­g og restaureri­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark