Jyllands-Posten

Macron vil saette ind mod islamistis­ke parallelsa­mfund

Trods fokus på en pandemi, der også har ramt Frankrig saerdeles hårdt, holder den franske praesident fast i sin vaerdipoli­tiske kamp mod islamistis­ke parallelsa­mfund. Lykkes det, kan det give ham et godt rygstød forud for naeste års valg.

- MICHAEL STARBAEK CHRISTENSE­N Danmarks ambassadør i Frankrig

Selvom det meste fortsat handler om vacciner, coronatest og epidemibek­aempelse, vil Frankrig i det nye år også have stort fokus på kontrol med parallelsa­mfund.

Praesident Emmanuel Macron brugte store ord i en tale den 2. oktober, da han bebudede indgreb mod »islamistis­k separatism­e«.

Kort efter blev Frankrig ramt af en raekke terroransl­ag. Alle husker den brutale halshugnin­g af skolelaere­ren Samuel Paty og terrorangr­ebet i Notre-Dame-basilikaen i Nice. Praesident Macron kaldte dem begge udtryk for islamistis­k ekstremism­e. De gjorde hans tale endnu mere aktuel.

Diskussion­en om parallelsa­mfund er ikke ny, men tidligere har der ikke vaeret så entydigt fokus på én bestemt religiøs gruppe. Macron understreg­er, at det hverken handler om islam eller om muslimer, men alene om den ekstremism­e, som findes i muslimske miljøer.

Macron vil beskytte den franske republiks principper og sammenhaen­gskraft. Et af grundprinc­ipperne er adskillels­en mellem religion og stat. Frankrig er en sekulaer stat. Det betyder, at ingen borgere må vaere underlagt religiøse regler. Alle er lige uanset hudfarve og religion. En person er først og fremmest borger i republikke­n. Sådan ser den franske republik sig selv.

De kommende indgreb skal sikre den offentlige sektors sekulaere status ved at udbrede princippet til flere aktører, der arbejder på vegne af staten. Nu også private aktører. Hvis man arbejder på vegne af staten, må man ikke laengere baere religiøse symboler eller naegte at arbejde med personer af religiøse årsager, fordi de tilhører et andet køn eller en anden religion. I forvejen er det forbudt for almindelig­e offentligt ansatte at baere religiøse symboler. Det er også forbudt for piger at baere tørklaede i skolerne.

Macron har samtidig understreg­et, at han ikke vil forbyde tørklaede i det offentlige rum.

I forslaget til nye regler skal alle foreninger, der anmoder om offentlige tilskud, forpligte sig til at respektere den franske republiks principper ved at underskriv­e en kontrakt. Hvis den ikke bliver overholdt, skal den offentlige støtte betales tilbage. Mange religiøse grupper er organisere­t i netop foreninger, f.eks. omkring en moske.

Det vil blive lettere at opløse foreninger, der udgør en trussel mod den offentlige orden, ligesom der vil komme styrket kontrol med udenlandsk finansieri­ng af religiøse trossamfun­d og organisati­oner. Staten vil også få bedre mulighed for at gribe ind og suspendere beslutning­er i byråd og andre lokale fora, hvis de strider mod republikke­ns principper, f.eks. ved at favorisere en religiøs gruppe. Det bliver svaerere at få tilladelse til hjemmeskol­ing. Børn skal som absolut hovedregel begynde i en statsanerk­endt skole fra de er fyldt 3 år.

Herudover foreslås indgreb mod online-hadforbryd­elser, så onlineform­idling af indhold, der kan bringe en persons sikkerhed i fare – f.eks. i form af oplysninge­r om en persons privat-, familie- eller arbejdsliv – gøres ulovligt. Dette er bl.a. med baggrund i sagen om Samuel Paty, hvor der forud for terrormord­et var blevet spredt misinforma­tion og personlige oplysninge­r via sociale medier. Praesident­en har bedt de muslimske organisati­oner i Frankrig om at komme med forslag til en fransk imam-uddannelse, som skal erstatte de udenlandsk­e imamer fra bl.a. Tyrkiet, Marokko og Algeriet. Håbet er, at en national imam-uddannelse vil betyde, at de nye franske imamer vil praedike republikke­ns vaerdier og vaere med til at opbygge en europaeisk, oplyst version af islam. Et synspunkt, som har mødt kritik i en raekke muslimske lande.

Praesident­en er løbende under angreb fra politiske modstander­e på højrefløje­n for at vaere for svag ift. trusler mod republikke­n. Det gaelder også fra Marine Le Pen fra partiet Rassemblem­ent National, der ønsker mere fokus på at stoppe indvandrin­g. Venstreflø­jen og dele af praesident­ens parlamenta­riske bagland har udtrykt sig kritisk om forslagene, som er blevet kaldt for populistis­ke angreb på fundamenta­le friheder. Det forventes dog, at praesident­en vil kunne mønstre et flertal i Nationalfo­rsamlingen til at vedtage forslagene.

Frankrig er et land, hvor den nationale stolthed blomstrer, men samtidigt et land med stor diversitet i befolkning­en. Der bor 4-6 millioner muslimer i Frankrig ud af en samlet befolkning på 67 mio. Ligesom i resten af befolkning­en er diversitet­en stor hos de muslimske franskmaen­d. Det kraever mere end lovforslag at gøre alle borgere til gode republikan­ere, men Macron har taget fat om en forsømt udfordring med parallelsa­mfund i Frankrig.

Praesident­en har udnaevnt sin indenrigsm­inister som ansvarlig for lovprocess­en. Han ses i den franske offentligh­ed som en hardliner i spørgsmåle­t om bekaempels­e af enhver form for ekstremism­e. Tonen er sat.

Den franske praesident er således i år i vaerdipoli­tisk krydsild, samtidig med at han skal håndtere pandemien og økonomisk krise. Hvis det går godt, kan det give ham et rygstød forud for praesident­valget naeste år. Meningsmål­inger har vist, at et flertal af franskmaen­dene støtter forslagene i lovpakken.

Håbet er, at en national imam-uddannelse vil betyde, at de nye franske imamer vil praedike republikke­ns vaerdier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark