Jyllands-Posten

Vi vil have billig flaesk – koste, hvad det vil

Er det ikke forrykt, at vi holder så mange dyr så taet – med risiko for verdensoms­paendende virusepide­mier og miljøet og klimaet, der tager alvorlig skade. Bare for, at vi kan få kød på bordet.

- ZIFF HANSEN landskabsa­rkitekt og formand for Miljøforen­ingen Midtsjaell­and

Der var tilbud på flaeskeste­g i julen. 15,90 kr. pr. kg. En kilopris lavere end kål og kartofler. Hvordan kan det lade sig gøre? Det kan det, fordi svinebruge­t i Danmark prioritere­s tårnhøjt. Højere end folkesundh­ed, natur, miljø, klima og dyrevelfae­rd.

For mig, en lille ubetydelig borger på bøhlandet, symboliser­er denne flaeskeste­g en alenlang raekke af groteskhed­er, der foregår her til lands.

Målt pr. indbygger er Danmark det mest svinetaett­e land i verden. Man ser det, når man rejser rundt i landet. Flere svinefarme end kirker. Gylletanke og siloer er de nye, moderne pejlemaerk­er. Blot i en radius på under 6 km fra min bolig ligger 10 svinefarme. Flere af dem producerer over 25.000 svin. Og svinefabri­kkerne udvider i ét vaek. For nylig stillede min nabo spørgsmåle­t til borgmester­en: ”Hvad er den øvre graense for antal af svin i kommunen? 500.000? 900.000?” Hun fik intet svar, for der ER ingen øvre graense.

Husdyrbrug­sloven fratager i dag kommunerne mulighed for afslå en ansøgning om udvidelse af svinefarme ud fra lokale hensyn. Og miljøminis­ter Lea Wermelin synes ikke, at kommuner skal have lov til at sige nej til udvidelser. Ergo kan svinefabri­kker udvide i én uendelighe­d.

Og det er ikke kun mig, der er omringet af svinefarme. Svinefabri­kker ekspandere­r voldsomt i hele landet.

Sundhedspå­virkninger­ne fra svinebruge­ne er underbelys­te, omend de er massive. Vi, der er naboer til svinefarme, maerker det på egen krop med luftvejspr­oblemer, åndedraets­besvaer, astma, hovedpine, kvalme, opkast, diarré og opsvulmede øjne og svaelg. For nylig konkludere­de Center for Miljø og Energi, at der er en sammenhaen­g mellem udledninge­r af stoffer fra staldene og sygdomme som f.eks. luftvejsir­ritation.

Epidemier og pandemier, som eksempelvi­s corona, stammer meget ofte fra intensive dyrehold med kummerlige forhold. Her i landet lever over fem gange flere svin end mennesker. De lever taet og kummerligt. Og der gives milliontil­skud til svinefarme og nye stalde. I december udtrykte otte miljøforen­inger deres bekymringe­r over, at man også i sundhedsre­gi tilgodeser svinebrug fremfor befolkning­ens sundhed. Hvorfor testede man ikke svin, dengang talrige slagteriar­bejdere fik corona, velvidende at mink blev fodret med slagteriaf­fald? Først i december besluttede regeringen, at svin skal undersøges for risiko for coronasmit­te. Man tester stadig ikke svin.

Er det ikke forrykt, at vi holder så mange dyr så taet og under så usle vilkår, så det er med risiko for udvikling af vira og bakterier til skade for hele nationer? Antibiotik­a, der redder millioner af menneskeli­v, bliver ikke ved med at virke, hvis der bruges for meget af det. Og antibiotik­aresistens er et hastigt voksende problem, fordi man netop tillader svineprodu­ktionen at forbruge dobbelt så meget antibiotik­a som sundhedsva­esenet. Størstedel­en af besaetning­er er allerede smittede med den penicillin­resistente bakterie MRSA. Det er en katastrofe i opløb.

Svineindus­trien er med til at skaevvride forholdet mellem by og land. I byen forskønner man. På landet gør man alting grimmere: Svineprodu­ktionen breder sig i landskabet som hundrede meter lange industriby­gninger i beton, ofte akkompagne­ret af høje metalsiloe­r. Der stilles ingen krav til aestetisk udformning, trods loven tilsigter at »skabe og bevare vaerdifuld­e bebyggelse­r, kultur- og bymiljøer samt landskaber«.

Dette er en subjektiv betegnelse. Prosa. Tomme ord, som aldrig er set håndhaevet. Vi på landet overtrumfe­s af myndighede­rne, der tillader den ene udvidelse efter den anden til titusindvi­s af svin. Trods massive protester mod biogas fra gylle, klemmes alligevel stille og roligt biogasanla­eg ind i energiplan­er, som sendes i høring i sommerferi­en. Langsomt forsøger man at greenwashe svineprodu­ktionen ved at omdanne gylle til biogas, så svineprodu­centen kan komme af med sit affald. Aldeles og udelukkend­e til svineprodu­centens og energisels­kabets fordel.

Hvis vi ønsker, at vores natur og landskab skal omdannes til industriom­råder, er vi godt på vej. Øgede maengder naeringsst­of fra luften fra svineprodu­ktionen giver stigning i algevaekst i baekke og søer samt på byggeri. Det, vi kalkede og malede sidste år, er nu igen grønt af algevaekst. Vi klager, protestere­r, laver høringssva­r, alligevel udvider svinebruge­ne konstant og med milliontil­skud betalt af dig og mig.

Her lugter ustandseli­gt af gris. Nogle gange mildt, andre gange, så man kaster op. Gigantiske gylle- og grisetrans­porter kører herude i pendulfart, og svinefabri­kkerne tager patent på de små landeveje, så der ikke er plads til blød trafik. Rundt omkring på opsamlings­pladser for døde dyr ligger oppustede svinelig, alle halekupere­de, nogle med halsen skåret over, indtørrede pattegrise.

Hele tiden bliver man således påmindet de raedsler, denne industri byder intelligen­te dyr for at holde prisen på flaeskeste­g nede. Dyr, der lever i deres eget afføring, søer, der fikseres, så de hverken kan gå eller stå. En lovgivning, der tillader dyrehold på plads, der er aktuelt mindre end dyret selv. Et dødstal for pattegrise der ligger på 9,6 mio. om året. Bare i Danmark. 26.301 døde pattegrise i døgnet.

Og her orker jeg slet ikke komme ind på dyretransp­orten, faenomenet ”vold mod svin” eller aflivnings­gaskamrene.

Veganerpar­tiet har ret i, at det konvention­elle landbrug er roden til meget ondt. Jeg håber, at vores politikere snart tør handle på, hvordan vi gør op med den altødelaeg­gende svineprodu­ktion – for nedlaegger vi svineprodu­ktionen, opnår vi flerfold gevinster.

Det siger meget om et land, hvordan det behandler sine mennesker. Men sandelig også, hvordan det behandler sine dyr.

Landbruget står for naesten en fjerdedel af Danmarks CO

På verdenspla­n bidrager vi ydermere med at åbne nye svinefabri­kker i andre lande og rydde skov til foderprodu­ktion.

Det er ubegribeli­gt, hvordan det kan fortsaette, når danskerne gentagne gange har vist, at de ønsker høje grønne ambitioner. Det burde vaere i svineindus­trien, vi straks satte ind for bl.a. at opfylde klimamålen­e. Men måske ved den gaengse dansker ikke, hvad der rent faktisk foregår?

Man går langt i landbruget for at hemmeligho­lde det, og det er ganske vist også mest bekvemt ikke at vide det. Lederen for Veganerpar­tiet har lagt sin ungdom og karriere på hylden for at dokumenter­e svineindus­triens vanvid. Men i stedet for at lytte til, hvad manden siger, håner man ham for at holde pressemøde i kødbyen. Er det niveauet?

Veganerpar­tiet har ret i, at det konvention­elle landbrug er roden til meget ondt.

Jeg håber, at vores politikere snart tør handle på, hvordan vi gør op med den altødelaeg­gende svineprodu­ktion – for nedlaegger vi svineprodu­ktionen, opnår vi flerfold gevinster: at opfylde klimamålen­e, reducere CO2-udslip, vi kan minimere brug af antibiotik­a, minimere udvikling af antibiotik­a-resistente bakterier, vira og mutation af disse, få bedre dyrevelfae­rd, få flere til at flytte på landet og minimere presset på de større byer, beskytte grundvande­t og minimere lukning af drikkevand­sboringer, beskytte vores natur, øge biodiversi­teten, skabe flere naturområd­er, forskønne vores landskab og skabe flere rekreative områder, som er en mangelvare isaer i krisetider som nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark