Jyllands-Posten

Hullede fodboldmål førte ham ind i politik

Den radikale retsordfør­er, Kristian Hegaard fortaeller med egne ord, hvordan han endte i politik, og hvorfor han gerne taler om sit handicap.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Kristian Hegaard har trods sine kun 30 år allerede vaeret aktiv i politik i mange år.

Han har arbejdet for at vise, at man kan nå langt med et handicap.

Ved folketings­valget i juni 2019 kulminered­e Kristian Hegaards politiske drøm, da han blev valgt ind for De Radikale i Nordsjaell­ands Storkreds med 1.945 personlige stemmer.

Kristian Hegaards politiske karriere tog sin begyndelse allerede i folkeskole­n, hvor et par fodboldmål blev indgangen til at vaere en del af beslutning­erne.

»I 7. klasse ville jeg gerne vaere der, hvor mine kammerater var i frikvarter­ne. Jeg ville ikke sidde og spise madpakker med pigerne, så når de spillede fodbold på graesplaen­en, var jeg med dem, og jeg var som regel dommer.

På et tidspunkt var fodboldmål­ene gået i stykker, og det er altså vanskeligt at se, om bolden er inde eller ude, hvis der er huller i nettet, og så var jeg ikke populaer, hvis jeg vurderede, at den var inde, når den var ude. Det brokkede vi os enormt meget over, men der skete ikke rigtig noget.

Derfor foreslog en fra klassen, at jeg kunne stille op til elevrådet, og på det første møde blev jeg valgt som formand.

Til skolens fødselsdag, hvor alle foraeldre kom, havde elevrådet en bod, hvor der blev solgt øl til de vokse og sodavand til børnene. Overskudde­t kunne elevrådet disponere over. På mit første elevrådsmø­de som formand besluttede jeg, at de penge skulle gå til nye fodboldmål.

Der gik det op for mig, at man kunne gøre en forskel for sine klassekamm­erater, hvis man arbejdede målrettet for det, i stedet for at vi brokkede os i hjørnerne. Det gjorde, at jeg begyndte at gå lidt op i politik,« fortaeller Kristian Hegaard, som hurtigt skulle saette sig andre og mere ambitiøse mål.

Formand viste vejen

En tidligere radikal partiforma­nd og minister var med til at vaekke hans politiske interesse.

»I 2005 fulgte jeg lidt med i folketings­valget, og en lørdag skulle jeg egentlig have vaeret på netcafé med min klasse, men en nabo spurgte, om jeg ikke ville med til noget politik på en gågade. Der talte jeg med en, og hun virkede meget fornuftig og venlig, og det begyndte at gøre mig sådan lidt radikal. I dag er hun kommissaer i EU.

Som 18-årig blev jeg valgt til byrådet i Fredensbor­g. Mit fokus var, at børn i familier, der havde en indkomst under 300.000 kr., skulle kunne gå gratis til idraet, så det ikke var deres foraeldres pengepung, der gjorde, at de kunne gå til fodbold eller badminton. For mig handlede det om lige muligheder.

Lige da jeg var faerdig med gymnasiet i 2010, gik jeg i gang med at laese jura, fordi jeg altid har vaeret optaget af, at hvis der er noget uretfaerdi­gt, så skal man tage kampen op. I byrådet blev jeg engang erklaeret inhabil, fordi der var en sag med en raekke punkter vedr. handicapom­rådet. Ville det sige, at alle aeldre også skulle gå uden for døren, hvis det gjaldt aeldrepoli­tik? Tilfaeldig­vis havde jeg skrevet bachelorop­gave om inhabilite­t i byråd, så de gjorde kamp mod den forkerte. Jeg indbragte det for det kommunale tilsyn og vandt,« fortaeller Kristian Hegaard, som gerne fortaeller om sit handicap og mener, at f.eks. humor kan vaere en måde få talt om sit handicap på, så det ikke bliver så tabubelagt.

»Jeg er født med et knoglehand­icap, der gør, at knoglerne sidder lidt anderledes.

Jeg har intet imod at tale om at have et handicap. Og når man kan tage lidt pis på sig selv, så bliver det lettere at tale om, og det kan måske vaere med til, at det også bliver lettere for andre, der sidder i kørestol, at få opfyldt deres ambitioner – hvad enten det er at vaere skolelaere­r, direktør eller politiker.

Noget af det bedste er, når børn kommer hen og spørger, hvordan det kan vaere, at jeg sidder i sådan en kørestol. Så forklarer jeg, at det er sådan, man kan vaere født, ligesom nogle har brune øjne eller blå øjne. Det forstår de godt. Jo mere man taler om det, jo større forståelse får de, og jo faerre fordomme er der,« siger Kristian Hegaard, som i Folketinge­t er sit partis retsordfør­er og tillige naestforma­nd for Retsudvalg­et.

»Jeg ser det som min rolle som radikal og sociallibe­ral retsordfør­er at stå vagt om retssikker­heden. Når justitsmin­isteren udtaler, at med mere overvågnin­g kommer mere frihed, så ser jeg det som mit lod at saette den største fod ned, for det kan ikke vaere mere gakket,« siger Kristian Hegaard, som på sin korte tid i Folketinge­t har vist, at han ikke er bange for at tage en konfrontat­ion eller to.

Jeg har intet imod at tale om at have et handicap. Og når man kan tage lidt pis på sig selv, så bliver det lettere at tale om. KRISTIAN HEGAARD

Kristian Hegaard (R) MF, retsordfør­er, Humlebaek

 ??  ?? Kristian Hegaard blev i 2019 valgt til Folketinge­t, da De Radikale fik et kanonvalg. Trods sin unge alder har Kristian Hegaard allerede vaeret aktiv i politik i mange år, blandt andet som medlem af byrådet i Fredensbor­g Kommune.
Foto: Finn Frandsen
Kristian Hegaard blev i 2019 valgt til Folketinge­t, da De Radikale fik et kanonvalg. Trods sin unge alder har Kristian Hegaard allerede vaeret aktiv i politik i mange år, blandt andet som medlem af byrådet i Fredensbor­g Kommune. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark