Jyllands-Posten

Selv ikke to karrieretr­uende skader kan fjerne smilet fra danskeren i Berlin

Det store gennembrud på landsholde­t mangler stadig, men Lasse Andersson naermer sig, efter at bagspiller­en i Berlin har genfundet glaeden ved spillet.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk LASSE ANDERSSON, LANDSHOLDS­SPILLER

Lasse Andersson er stille, mens han maerker efter. Hvilken storby kan han egentlig bedst lide? Barcelona eller Berlin?

»Berlin er en sindssygt fed by, men det er en unfair sammenlign­ing, for Berlin i lockdown i efterårs- og vintermåne­derne sprudler selvfølgel­ig ikke, og den kan derfor ikke konkurrere med mit indtryk af Barcelona, som var på sit højeste med godt vejr og gang i den.«

Håndboldhe­rrernes kaekke fyr fra Valby, der for en håndfuld år siden tog den danske liga med storm, har kun vaeret profession­el i otte saesoner, men han har allerede spillet og boet i et par af Europas smarteste storbyer.

I øjeblikket er han til VM i Egypten, men til daglig er bagspiller­en bosat i Berlin i en lejlighed, som han sagde ja til uden hverken at have set eller opholdt sig i den.

Det havde coronanedl­ukningen af den tyske hovedstad forhindret, men trods den specielle og noget turbulente flytning har Lasse Andersson svaert ved at skjule sin begejstrin­g over sin nye tilvaerels­e.

Efter fire år i Barcelona sagde han i sommer farvel til elitesport­ens måske mest ikoniske spilletrøj­e for at tørne ud for et tysk subtophold, men han har på ingen måde fortrudt sit klubskifte til Füchse Berlin.

Tvaertimod.

»Jeg har fået min frihedsføl­else tilbage, jeg har fået selve lysten tilbage. Det havde jeg brug for. At spille derudad, skyde en masse og have det skideskaeg­t. Jeg var endt i en rolle som ham den skadede, der bare arbejdede hårdt, og den ville jeg ud af. Jeg ville vaere fri og have masser af ansvar,« siger han.

Han henviser til de to alvorlige knaeskader, der spolerede størstedel­en af hans ophold i Barcelona. Derfor er det i sig selv en bedrift, at han er blevet udtaget til de seneste to slutrunder – også med tanke på den massive konkurrenc­e på venstrebac­k i dansk herrehåndb­old.

Styrket mentalitet­en

I en alder af 25 år er Andersson to gange blevet opereret i samme knae efter to korsbåndss­kader, og da han efter adskillige måneders slid og selvisolat­ion vendte tilbage i topform med det klare mål at blive udtaget til VM på hjemmebane i 2019, blev han vraget af landstraen­eren. Sidenhen vandt Danmark verdensmes­terskabet – for første gang nogensinde – foran 15.000 tilskuere i Herning.

At flere af landsholds­kammerater­ne både har OL- og VM-guldmedalj­er liggende i skuffen, mens han ingen ejer, gør stadig ondt den dag i dag, men Lasse Andersson naegter at iklaede sig selvmedlid­enhed. Skaderne har styrket hans mentalitet, og han vil faktisk ikke vaere dem foruden, siger han.

»Jeg har laert at fokusere på de ting, jeg selv kan gøre noget ved.«

Forsvar som genvej

Han venter stadig på sit store gennembrud på landsholde­t, men ballasten fra Barcelona og begejstrin­gen i Berlin har kun styrket hans tro på, at det snart sker.

»Mange sagde til mig, at det var dumt, at jeg som 22-årig skiftede til så stor en klub som Barcelona. Men jeg er glad for, at jeg tog springet. Der har vaeret op- og nedture, og jeg har fået en masse brugbar erfaring og håndboldvi­den, som jeg ikke ville have haft, hvis jeg var taget direkte til Tyskland,« siger han og uddyber:

»I Spanien spiller man håndbold på en helt anden måde. Tilgangen er langt mere detaljeret i begge ender af banen, og jeg har laert meget om, hvordan man kan løse tingene uden bare at slå hårdest. Det har jeg taget med mig til Berlin.«

Isaer hans forsvarssp­il er blevet udviklet, siden han i 2016 forlod KIF Kolding København, og netop evnerne i defensiven er vaerdifuld­e for Nikolaj Jacobsen.

Landstraen­eren mangler i høj grad bagspiller­e med forsvarsev­ner, og derfor er det ikke en tilfaeldig­hed, at Andersson i flere landskampe på det seneste er blevet sendt på banen for at forsvare på en backpositi­on – saerligt efter Rasmus Lauges afbud.

»Jeg er klar til at tage hvilken som helst rolle. Det er selvfølgel­ig sjovest at spille både forsvar og angreb, men det er op til landstraen­eren.«

Jeg har laert meget om, hvordan man kan løse tingene uden bare at slå hårdest

Søndagens VM-kamp i herrehåndb­old mellem Danmark og DR Congo sluttede efter avisens deadline, men efter slutfløjt kan du finde kampreport­age, karakterbo­g, analyse og kommentare­r på

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark