Jyllands-Posten

Fire måder at beregne fradrag på

Fradraget for negative renter er langtfra ens for alle.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Hvem siger, at det skal vaere let? Mange danskere betaler i dag 0,6 pct. eller mere for at have en del af opsparinge­n i banken. Den renteudgif­t er fradragsbe­rettiget. Men så kommer det indviklede.

Der er fire måder at fratraekke den udgift på. I visse tilfaelde daekker fradraget en paen del af regningen, i andre tilfaelde ikke specielt meget, oplyser revisionss­elskabet BDO, der har regnet på konsekvens­erne. Under »normale omstaendig­heder,« som BDO udtrykker det i et nyhedsbrev, vil skattevaer­dien af negative renter kunne beregnes på én af fire måder:

26 pct. Gaelder i de tilfaelde, N hvor den samlede nettokapit­alindkomst eksklusive de negative bankrenter er negativ med mere end 50.000 kr. (100.000 kr. for aegtefaell­er).

34 pct. Gaelder i de tilfaelde, N hvor den samlede nettokapit­alindkomst er negativ, men med mindre end -50.000 kr. (det dobbelte for aegtefaell­er).

38 pct. Gaelder, hvis den N samlede nettokapit­alindkomst er positiv, men med mindre end +46.800 kr. (det dobbelte for aegtefaell­er).

42 pct. Gaelder, hvis nettokapit­alindkomst­en N er positiv og overstiger de 46.800 kr. (det dobbelte for aegtefaell­er), og den samlede indkomst i øvrigt er så høj, at man betaler topskat.

Skatten daekker altså et sted mellem 26 og 42 pct. af de negative renter med langt de fleste danskere i de to mellemste grupper, oplyser BDO.

For flertallet vil skatten dermed daekke omkring 36 pct. +/- 2 pct.-point.

Beregnes der negativ rente af et indeståend­e på 100.000 kr., vil den faktiske udgift efter skat som oftest derfor udgøre et beløb på under 400 kr. om året. For en topskattey­der med stor positiv kapitalind­komst og et indeståend­e på 1 mio. kr., hvoraf der beregnes negativ rente, vil denne efter skat koste ca. 3.500 kr. om året.

Danskerne har i øjeblikket lidt over 1.000 mia. kr. stående i bankerne til ingen eller negativ rente.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark