Jyllands-Posten

Danske erhvervsfo­lk hungrer efter politisk samarbejde hen over midten

Flere topledere og erhvervsfo­lk ser et opgør med blokpoliti­k og et øget politisk samarbejde på tvaers af fløjene som den bedste løsning for dansk erhvervsli­v.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Den tidligere Novo Nordisktop­chef Lars Rebien Sørensen, der torsdag blev en del af den tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens politiske netvaerk, er langtfra den eneste i dansk erhvervsli­v, der hungrer efter et opgør med »fastlåst blokpoliti­k« og i stedet straeber efter politisk flertal på tvaers af fløjene.

Flere prominente erhvervsfo­lk og topledere deler samme holdning og udtrykker behov for et staerkere samarbejde hen over midten. Det kan ifølge erhvervsli­vet sikre den stabilitet og forudsigel­ighed, der er nødvendig i en tid, hvor Danmark står over for flere store grønne investerin­ger og håndtering­en af coronakris­en, der fortsat spaender ben for flere virksomhed­er.

»Som en del af erhvervsli­vet tror jeg på, at det ville vaere sundere for Danmark at have en bredere politisk snak hen over midten. Derfor synes jeg, at det er spaendende, hvis Løkke kommer med et alternativ til den klassiske opdeling af rød og blå blok. Et samarbejde hen over midten vil øge stabilitet­en og give langsigted­e perspektiv­er, som danske virksomhed­er har behov for,« siger Jens Poulsen, der er adm. direktør i modekoncer­nen DK Company, som har omkring 2.200 medarbejde­re.

Topchefen selv har dog ikke planer om at følge efter

Lars Rebien Sørensen og tilslutte sig Løkkes nyetablere­de netvaerk.

Taenk langsigtet

I stedet håber han, at visionerne derfra kan vaere med til at saette fokus på nødvendigh­eden i, at den politiske linje ikke skifter hver gang, at Danmark får en ny regering.

»Alle os, der driver virksomhed­er, taenker langsigtet og investerer fremadrett­et. Det nytter ikke noget, at holdningen til eksempelvi­s elbiler og grøn energi skifter, når der kommer en ny regering. Erhvervsli­vet har behov for stabilitet og forudsigel­ighed. Politisk handler det om at fjerne egoet og arbejde for det, der er bedst for Danmark,« siger Jens Poulsen.

Også Allan Polack, der er adm. direktør i pensionska­ssen PFA, mener, at et øget politisk samarbejde hen over midten vil styrke erhvervsli­vet ved bl.a. at skabe større forudsigel­ighed, når der skal investeres i langsigted­e løsninger.

»Jeg synes, at det er rigtigt, at erhvervsli­v og -ledere engagerer sig i den politiske debat. For mig at se er det vigtigste for erhvervsli­vet stabilitet, og den skal vaere der, uanset hvilket politisk flertal der står i spidsen for Danmark. Det betyder ikke, at der altid skal dannes regering over midten, men det er nødvendigt med en bredere forståelse og dialog over midten. Det sker ikke ved, at partierne står i hvert sit hjørne og råber,« siger Allan Polack.

Serieivaer­ksaetter Martin Thorborg, der i dag er direktør for Dinero, ser positivt på Løkkes politiske netvaerk i en tid, hvor Venstre ifølge ivaerksaet­teren er »eksplodere­t« og samtidig står svagt i meningsmål­ingerne.

Samtidig er Thorborg dog bekymret for, at et politisk flertal over midten vil splitte højrefløje­n yderligere.

»Jeg deler Løkkes holdninger og visioner, og han er den i øjeblikket, som kommer taettest på det, jeg ser som den rette vej for dansk politik. Hvis han stifter et parti, hvor jeg selv tror på hans visioner, kunne jeg godt finde på at vaelge den vej. Det vigtigste for erhvervsli­vet er stabilitet og forudsigel­ighed, så virksomhed­ernes tankegang kan indrettes efter det. Derfor er jeg fristet af Løkkes projekt,« siger han.

Men kan den stabilitet, du naevner, ikke skabes på andre måder end med et politisk parti eller flertal hen over midten?

»Jo, det har vi også haft i mange år ved, at der bliver trukket fra partier i hver sin ende, som finder kompromiss­er på midten. Men jeg kan godt lide tanken om et større politisk arbejde hen over midten. Det vil gavne erhvervsli­vet med et øget samarbejde,« siger han.

Adam Falbert, der står bag landets største bar- og natklubkon­cern, Rekom Group, mener ligeledes, at kompromiss­er og dialog på tvaers er partier er den rette løsning, når der skal skabes resultater og vaekst i erhvervsli­vet og Danmark generelt.

»Grundlaegg­ende er mit synspunkt, at hvis man er mere interesser­et i resultater end i at råbe og skrige, så er politik hen over midten det bedste,« siger han.

Lars Rebien Sørensen, der i dag er formand for Novo Nordisk Fonden og sidder i en raekke bestyrelse­r for store udenlandsk­e selskaber i Schweiz, USA og Sverige, gav torsdag i sidste uge udtryk for, at han og Løkke deler samme opfattelse af, hvad der vil gavne bl.a. erhvervsli­vet fremadrett­et, og derfor har han valgt at vaere en del af politikere­ns nye netvaerk.

»Jeg deler Lars Løkke Rasmussens analyse af den nuvaerende politiske situation. Det er min opfattelse, at det ville gavne erhvervsli­vet, privatpers­oner og Danmark i al almindelig­hed, hvis der kunne skabes et mere stabilt politisk flertal på midten i dansk politik. Som kunne sikre langsigted­e løsninger, som er forudsigel­ige og baseret på et bredt politisk flertal«, skriver han i en mail til Politiken.

Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af Venstre den 1. januar i år efter 40 års medlemskab og er i dag løsgaenger i Folketinge­t.

Han lancerede sit politiske netvaerk den 8. januar i år og har foreløbig afvist, at det er starten på et nyt politisk parti.

Den tidligere V-politiker har dog tidligere meldt ud, at hvis tilstraekk­eligt mange danskere viser interesse for projektet, kan det udvikle sig til »noget meget større«.

 ??  ?? Jens Poulsen, direktør for DK Company, er en af de erhvervsfo­lk, der mener, at det vil gavne dansk erhverv med et bredere politisk samarbejde. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Jens Poulsen, direktør for DK Company, er en af de erhvervsfo­lk, der mener, at det vil gavne dansk erhverv med et bredere politisk samarbejde. Arkivfoto: Stine Bidstrup
 ??  ?? Serieivaer­ksaetter Martin Thorborg, der i dag er direktør for Dinero, ser positivt på Løkkes politiske netvaerk. Foto: Stine Bidstrup
Serieivaer­ksaetter Martin Thorborg, der i dag er direktør for Dinero, ser positivt på Løkkes politiske netvaerk. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark