Jyllands-Posten

Billund Lufthavn ønsker togforbind­else til Aarhus

Forslag om en batteridre­vet togforbind­else igennem Østjylland direkte til lufthavnen.

- CAECILIE M. SØRENSEN cms@jp.dk

Midt i Vestdanmar­k ligger den internatio­nale lufthavn i Billund, som nu vil gøre det nemmere for isaer østjyderne at komme på vinger. Det skal ske med en jernbanest­raekning fra lufthavnen via Jelling eller Gadbjerg og videre til Lindved, Horsens, Skanderbor­g og Aarhus.

Det skriver Billund Lufthavn i en pressemedd­elelse.

Det er tanken, at passagerer­ne skal rejse med et batteridre­vet tog på straekning­en, der på 55 minutter vil forbinde Aarhus med Billund. Men planen møder kritik fra økonomiske eksperter.

Ifølge pressemedd­elelsen går kritikken på det økonomiske aspekt: Det giver dårlig samfundsøk­onomi, og det kan meget bedre betale sig at indsaette busser i stedet for tog, lyder kritikken.

Ifølge adm. direktør i Billund Lufthavn Jan Hessellund er det en ensidig holdning, der vender det blinde øje til danskernes ønsker, og samtidig tager de økonomiske eksperter ikke det faktum med, at bedre infrastruk­tur til en lufthavn vil øge den internatio­nale tilgaengel­ighed, mener han.

Kun i hovedstade­n?

»Kritikpunk­terne kommer, hver gang vi taler om forbedring­er af national infrastruk­tur med tog i Jylland. Den måde, samfundsøk­onomien bliver beregnet på, giver naesten kun god samfundsøk­onomi i hovedstade­n. Kan vi undvaere alle andre togstraekn­inger? Eller vil vi opgradere der, hvor der potentielt kan vaere endnu flere passagerer, end der er på flere steder af hovedstrae­kningen,« spørger Jan Hessellund.

Direktøren understreg­er desuden, at lufthavnen servicerer naesten alle større vestdanske byer med ferierejse­r og forbindels­er til det internatio­nale marked.

»Billund Lufthavn daekker ikke kun én storby. Naesten alle de store vestdanske byer ligger i Billund Lufthavns optageområ­de, og med vores forslag til en tillaegsst­raekning – til den allerede politisk besluttede straekning mellem Billund-Jelling/Gadbjerg – vil både Horsens, Skanderbor­g og Aarhus få direkte adgang med tog til en internatio­nal lufthavn på under en time fra Aarhus,« lyder det bl.a. i pressemedd­elelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark