Jyllands-Posten

Mange mindre firmaer har øget deres salg under krisen

Virksomhed­er har formået at vende krisen til deres fordel, hvis de altså lod vaere med at skaere ned først, viser et studie.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

En underskov af mindre og mellemstor­e virksomhed­er har trodset krisen, som ellers har ramt det indenlands­ke forbrug som en hammer. De har formået at øge deres omsaetning med opfindsomh­ed og god økonomi.

Det viser et nyt studie fra Syddansk Universite­t blandt 372 danske virksomhed­er med i gennemsnit 21 medarbejde­re. Forskerne fulgte virksomhed­erne fra starten af den første nedlukning til september sidste år.

»Mange af de mest innovative virksomhed­er skabes i krisetider. Det gør de af samme årsag, som når cykelrytte­re stikker af op ad en bakke. Det er nemmere at laegge afstand til de andre,« siger Kim Klyver, professor i entreprenø­rskab på Syddansk Universite­t.

Mens 38 pct. af virksomhed­erne i undersøgel­sen blev kastet ud i en alvorlig krise, formåede 32 pct. at øge deres omsaetning. De resterende 30 pct. forsvarede deres position og størrelse.

Der er i alt omkring 310.000 mindre og mellemstor­e virksomhed­er herhjemme. Studiet tegner ifølge forskerne et godt billede af den generelle situation blandt virksomhed­erne.

Økonomisk helbred

Den altafgøren­de forskel på, om virksomhed­erne blev hårdt ramt af krisen eller formåede at vende den til noget positivt, var deres økonomiske helbred, konkludere­r forskerne.

De kriseramte virksomhed­er havde allerede før krisen i gennemsnit 59 pct. lavere afkastning­sgrad, 53 pct. lavere likviditet­sgrad og 25 pct. lavere soliditets­grad sammenlign­et med de virksomhed­er, som blomstrede op under krisen, viser studiet.

»De som blev ramt, blev det, fordi de ikke var finansielt rustede. Den vigtigste forudsaetn­ing har vaeret at have penge på kistebunde­n. Dernaest har det vaeret vigtigt at vaere agil og at have en entreprena­nt kultur,« siger Kim Klyver.

”Kriseudnyt­tere”

Andelen af de såkaldte kriseramte virksomhed­er var størst i handels- og transportb­ranchen, mens der var flest ”kriseudnyt­tere”, som gjorde det godt, i landbruget og fiskeriet.

Der var en langt større andel af kriseudnyt­tere blandt virksomhed­er i gruppen med under 21 ansatte.

Mens nogle af de succesfuld­e virksomhed­er befandt sig på et marked, som tilfaeldig­vis fik medvind under nedlukning­en som f.eks. boligindre­tning eller håndvaerk, opererede andre i nogle af de hårdest ramte brancher, viser analysen.

Alligevel lykkedes det dem at vende krisen til deres fordel.

»Der har vaeret nogle, som virkelig har kunnet omstille sig. De har vaeret fleksible, heldige, har kunnet udnytte deres netvaerk og udvist entreprenø­rskab,« siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark