Jyllands-Posten

Hun sad først og tudbrølede –

Efter 30 år med butik på gågaden i Sønderborg åbnede coronakris­en Rikke Torrés øjne for muligheder­ne på Facebook.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Da butiksejer Rikke Torré sidste vinter så billederne af ambulancer­ne i Italien, der fragtede døde coronapati­enter vaek, gik situatione­ns alvor op for hende.

Da Danmark kort efter blev lukket ned, sad hun chokeret tilbage i sin tøj- og livsstilsb­utik på gågaden i Sønderborg.

Den var tom på en hverdag for første gang i de 30 år, hun havde haft den. De fire ansatte var sendt hjem.

»Jeg sad mutters alene og kiggede på mit varelager. Jeg sad og tudbrølede i butikken og taenkte: pis!,« siger Rikke Torré.

Hun ringede til sine leverandør­er og bad dem stoppe leverancer­ne, indtil hun vidste, om virksomhed­en ville overleve. Og så fortrød hun inderligt, at hun ikke havde oprettet en onlinewebs­hop.

Men der gik mindre end en uge, før hun havde rystet selvmedlid­enheden af sig. Hun lagde et opslag op på Facebook, hvor hun havde samlet omtrent 3.000 følgere. Mange var hendes kunder.

De følgende dage blev hun ved med at skrive og laegge op. Så begyndte folk at svare. Der kom en strøm af tilkendegi­velser.

Mange var rystede over situatione­n ligesom hun og havde bare brug for én at snakke med. Det var krisen og ikke tøjet, der var i fokus.

Men det var helt o.k. Rikke Torré gjorde sig umage for at besvare alle henvendels­er personligt.

Kunder rakte ud

»Jeg blev oversvømme­t med beskeder. Det var mine kunder, som rakte ud. Jeg kunne pludselig maerke alle mine kunder,« husker Rikke Torré.

Folk begyndte at bestille varer via Facebook og kom forbi butikken og betalte med Mobilepay.

Nogle skrev til hende helt fra København og Aalborg. Det var ofte folk, som var flyttet fra Sønderborg, men som stadig havde familie i byen.

Nogle af dem spurgte hende, om ikke hun ville køre ud med gaver til deres naermeste. Det gjorde hun så.

Hun tog billeder af sig selv og lavede videoer af sig i butikken – ofte iført butikkens tøj – hvor hun snakker og smiler; og lagde dem på Facebook.

Hun brugte timer på at besvare beskeder om dette og hint.

Så kom påsken. Virksomhed­er, som aldrig havde købt ind hos hende før, bestilte gavesaet til 20 medarbejde­re ad gangen. Hun havde aldrig haft så travlt før. I maj kaldte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark