Jyllands-Posten

Minkavlere­s løn forsinket i strid med EU-regler

Størstedel­en af minkavlern­e har endnu ikke modtaget løn for det arbejde, de udførte for staten i november. Det er i strid med EU-reglerne og dybt pinligt, erkender den ansvarlige minister.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

I november knoklede 1.100 minkavlere og mange hundrede medhjaelpe­re i døgndrift for at udføre regeringen­s ordre om at aflive alle mink i Danmark.

Minkavlern­e udførte arbejdet på vegne af Fødevarest­yrelsen og på kontrakter, som indeholdt faste timelønnin­ger for arbejdet med aflivninge­rne og den efterfølge­nde rengøring af farmene.

Alle mink på de enkelte farme skulle vaere døde inden regeringen­s deadline den 19. november klokken 23.59, hvis minkavlern­e ville sikre sig den såkaldte tempobonus på 30 kr. pr. dyr. Derfor blev der knoklet igennem for at udføre aflivninge­rne så hurtigt som muligt, og stort set alle minkavlern­e nåede i mål.

Det samme kan man ikke helt sige om myndighede­rnes efterfølge­nde håndtering af deres del af aftalen.

Der er endnu ikke udbetalt en krone i tempobonus til minkavlern­e, og det går kun langsomt fremad med udbetaling­en af de lønninger og andre udgifter, som minkavlern­e har afholdt for at udføre ordren.

Fødevarest­yrelsens vicedirekt­ør Johan Kjølhede Overgaard oplyser, at det estimeres, at minkavlern­e har 50-75 mio. kr. til gode i honorarer for arbejdet med aflivninge­rne. Det estimerede beløb til udbetaling af honorarer for rengøring og desinfekti­on af farmene er ca. 200 mio. kr. Samlet set har minkavlern­e dermed 250-275 mio. kr. til gode.

Heraf var der den 15. januar udbetalt 3,3 mio. kr. oplyser Johan Kjølhede Overgaard.

20 medarbejde­re

En af dem, der har penge til gode, er den vestjyske minkavler Niels Chr. Poulsen. Han har drevet en raekke minkfarme naer Ringkøbing og årligt produceret naesten 200.000 mink.

»I november ansatte jeg 20 medarbejde­re til at aflive mink og rengøre farmene. Vi fik en fast kontrakt med aftalte timelønnin­ger fra Fødevarest­yrelsen. Vi knoklede som gale og nåede det hele til tiden. Den 20. november sendte jeg en regning på 879.831 kr. til Fødevarest­yrelsen. Jeg har stadig ikke modtaget krone, så nu har jeg sendt en rykker og skrevet renter på,« fortaeller Niels Chr. Poulsen.

Han er chokeret over den manglende betaling.

»Helt aerligt: Det er det offentlige, og der stod i kontrakten, at de betaler inden for 30 dage. Taenk, hvis man også ventede flere måneder med at udbetale løn til alle de mennesker, der er ansat til at coronatest­e danskerne. Det er utaenkelig­t,« mener Niels Chr. Poulsen.

»Det er ikke godt nok«

På et samråd i Folketinge­ts erhvervsud­valg torsdag kritisered­e Hans Kristian Skibby (DF) skarpt, at stort set ingen minkavlere har fået betaling for det arbejde, de udførte i november. Han påpegede, at staten dermed overtraede­r EU’s såkaldte ”Late Payment Directive”, som foreskrive­r, at offentlige myndighede­r skal betale for varer og serviceyde­lser inden for 30 dage.

På samrådet erkendte fødevaremi­nister Rasmus Prehn, at EU-reglerne er overtrådt.

»Det har Fødevarest­yrelsen beklaget – også over for mig. Det er dybt pinligt. Det er staerkt beklagelig­t. Det er ikke godt nok. Men det er sådan, det er,« erkendte Rasmus Prehn.

Han forsvarede således ikke langsommel­igheden i udbetaling­erne, men forsøgte at forklare årsagerne for medlemmern­e af Folketinge­ts erhvervsud­valg. Ifølge ministeren har det taget tid for Fødevarest­yrelsen at opbygge »et administra­tivt setup, som kan håndtere udbetaling­erne«. Det har også spillet ind, at der skal foretages et såkaldt afslutning­ssyn af de tømte og rengjorte farme.

»Disse officielle afslutning­ssyn har vaeret forsinket, og det er en medvirkend­e årsag (til forsinkels­erne, red.). Dertil kommer, at Fødevarest­yrelsen som offentlig myndighed ikke må udbetale penge til den enkelte minkavler uden at sikre, at man har tilgodeset eventuelle kreditorer,« påpegede Rasmus Prehn på samrådet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark