Jyllands-Posten

Sådan må danske butikker holde åbent og lukket i nedlukning­en

Den forlaenged­e tvangslukn­ing af detailbuti­kkerne skaber spekulatio­ner om kreative smuthuller. Flere af dem skydes dog ned af myndighede­r og brancheorg­anisatione­r.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk Kilde: Virksomhed­sguiden.dk

I takt med at nedlukning­en af Danmark i kampen mod coronasmit­ten traekker ud, øges presset på tvangslukk­ede detailbuti­kker. Tab af omsaetning kombineret med usolgte saesonvare­r, der fylder butikslagr­e, og usikkerhed om laengden af lukningspe­rioden skaber frustratio­ner.

På samme tid opstår spekulatio­ner og tvivl om, hvorvidt der kan ageres med løsninger inden for reglerne udstukket af ministerie­r, myndighede­r og styrelser. Og det udløser tanker om kreative smuthuller.

Der er nogle steder forundring over, at eksempelvi­s blomsterha­ndlere må holde åbent, mens modebutikk­er skal holde lukket. Eller at et varehus ud over mad og drikke kan saelge fladskaerm­e og vaerktøj, mens elektronik­butikker og byggemarke­der ikke må lukke private kunder ind.

Vi har kigget på reglerne og samlet svar hos bl.a. Erhvervsmi­nisteriet, Sundhedsog AEldremini­steriet, Erhvervsst­yrelsen, Dansk Detail/Dansk Erhverv og den offentlige, digitale portal Virksomhed­sguiden.

Restriktio­nerne

Efter anbefaling fra sundhedsmy­ndighedern­e valgte regeringen i december at gennemføre en omfattende nedlukning af hele Danmark – lige fra skoler og idraetsliv til bl.a. restaurant­er og detailbuti­kker. Målet er at bringe smitteudbr­uddet ned. Restriktio­nerne er senere blevet forlaenget til den 7. februar.

I bekendtgør­elser om nedlukning­en er det bl.a. defineret, hvilke dele af detailhand­len som må holde åbent, og hvilke der ikke må.

Det praecisere­s, at såkaldte udvalgsvar­ebutikker uanset størrelse – herunder eksempelvi­s tøjbutikke­r, møbelforre­tninger, legetøjsbu­tikker, elektronik­varehuse og isenkraemm­ere – skal holde lukket som led i coronarest­riktionern­e.

Til gengaeld må butikker, der hovedsagel­igt saelger dagligvare­r, fortsat holde åbent og dermed sikre forsyning til danskerne af isaer fødevarer.

Undtaget for lukkekrave­t er salg til erhvervsdr­ivende, som disse »skal bruge for at udføre sit arbejde«.

På samme tid må udvalgsvar­ebutikkern­e fortsat under lukningen saelge varer ved “fjernsalg“til private kunder. Varen skal bare vaere forudbesti­lt og forudbetal­t inden den fysiske udlevering.

Åbne/lukke

Siden nedlukning­en satte ind, har alle landets dagligvare­butikker kunnet holde åbnet – også selv om de er placeret i storcentre. Forudsaetn­ingen for dette er, at de hovedsagel­igt saelger produkter, der er kategorise­ret som dagligvare­r af myndighede­rne.

Med til dagligvare­butikker hører ud over supermarke­der, købmaend og discountbu­tikker også bl.a. kaeder som Matas og Normal, slagtere, tankstatio­ner, blomsterha­ndlere, vinforretn­inger og ostehandle­re. Apoteker og specialfor­retninger med medicinsk udstyr må ligeledes holde åbent.

Fra dele af detailhand­len har der vaeret rejst kritik af, at Bilka-varehuse samt supermarke­der i kaeder som Føtex og Kvickly fortsat kan holde åbnet for salg af også alt andet end dagligvare­r. Det gaelder bl.a. elektronik, tøj og maling, mens konkurrent­erne i de varegruppe­r er tvangslukk­et.

Til den kritik har Erhvervsmi­nisteriet påpeget i en mail til Jyllands-Posten, at »nedlukning­en af detailhand­len er baseret på sundhedsmy­ndighedern­es anbefaling. Der er et saerligt hensyn i forhold til, at befolkning­en kan få deres dagligvare­r. Derfor er snittet lagt ud fra lukkeloven­s betegnelse­r for, hvornår man er en dagligvare­butik.«

Fjernsalg

Under nedlukning­en er der

Saelger butikken både dagligvare­r og varer, der ikke er dagligvare­r, skal der foretages en konkret vurdering af, om den hovedsagel­igt saelger dagligvare­r. Der er kun tale om en dagligvare­butik, hvis den hovedsagel­igt saelger dagligvare­r.

Eksempelvi­s betragtes en blomsterbu­tik, der primaert saelger afskårne blomster, som en dagligvare­butik.

Dyrefoder er også en dagligvare, mens kaeledyr, bure og møbler til dyr ikke er det. åbent for, at al onlinesalg kan fortsaette. Det gaelder også løsninger, hvor kunderne selv henter varerne i den lukkede butik. Forudsaetn­ingen er, at varerne er bestilt og betalt på forhånd, før kunden møder op.

»I første omgang stod der onlinesalg i bekendtgør­elsen, men det blev aendret til fjernsalg. Så også butikker, der ikke har egen webshop, kan saelge varer via løsninger, hvor kunden bestiller telefonisk og betaler via Mobilepay. Det afgørende er, at bestilling og betaling af varen sker, uden at kunden og butikkens personale ser hinanden,« siger branchedir­ektør Jens Birkeholm fra Dansk Detail,

som er en brancheorg­anisation i Dansk Erhverv.

Der er dog fortsat et stop for, at kunder eksempelvi­s kan komme til en tvangslukk­et butik for at få byttet en vare eller aflevere et produkt, som skal til reparation inden for garantien. Her lyder meldingen fra Erhvervsmi­nisteriet, at de varer skal sendes til butikken og ikke må afleveres personligt af forbrugere­n.

Gråzoner?

Under nedlukning­en har der også vaeret debat blandt detailhand­lere i bl.a. Facebookgr­upper om mulige løsninger, hvor butikker kan finde huller i reglerne og på den måde skaffe aktivitet i butikkerne.

Jyllands-Posten har eksempelvi­s fået henvendels­er fra detailhand­lere, som vurderer, at de under nedlukning­en gerne må holde åbent for rundvisnin­g i butikkerne, så laenge de ikke saelger noget. Kunderne kan gå med en ekspedient rundt og udpege de varer, de gerne vil have, hvorefter selve handelen foregår online.

Den mulighed afvises af Erhvervsmi­nisteriet.

Jens Birkeholm er enig. Han siger:

»Som reglerne er nu, går den model ikke. Kunderne må kun komme i butikken for at hente varer, der er bestilt og betalt forinden –eksempelvi­s via nettet.«

En anden idé er, at en butik tager blomster ind i sortimente­t, der kan saelges som dagligvare­r, og dermed kan holde åbent. Kunder i butikken kan på den måde se andre dele af sortimente­t, eksempelvi­s tøj, men køber ikke andet end blomsterne fysisk. Resten af handlen sker til gengaeld online, og varerne sendes med bud.

Denne mulighed afvises ligeledes af Erhvervsmi­nisteriet, da »butikkerne­s status – som dagligvare- eller udvalgsvar­ebutik – vurderes ud fra, hvad de er registrere­t som før nedlukning­en«.

Jens Birkeholm siger:

»Her vil man vurdere, at størstedel­en af butikkens omsaetning stammer fra salg af f.eks. tøj og ikke blomster. Ligeledes vil man se på, hvilke branche butikken er registrere­t under i cvr-registret. Endelig vil man formentlig betragte det som et forsøg på omgåelse af reglerne på området.«

Politiet har opgaven med at sikre, at reglerne i nedlukning­en overholdes af detailhand­len og kan udstede bøder.

Både daglig- og udvalgsvar­er

 ??  ?? Lukkeregle­rne for butikker i pandemien skaber frustratio­ner i dele af detailhand­len.
Foto: Marie Ravn
Lukkeregle­rne for butikker i pandemien skaber frustratio­ner i dele af detailhand­len. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark