Jyllands-Posten

Han drømte om arkaeologi, men kom i stedet til at saelge cementfabr­ikker

Egentlig ville Richardt Fangel have vaeret arkaeolog. I stedet blev han chef for FLSmidths aktivitete­r i Brasilien og Mexico. Efter 33 år i Mexico bruger han nu hverdagen på arbejdet som goodwill-ambassadør for Wonderful Copenhagen.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

I Danmark er coronakris­ens hjaelpepak­ker et emne, der har skabt stor debat. Det oplever man ikke på samme måde i Mexico, for her eksisterer hjaelpepak­ker slet ikke. Derfor frygter den 65-årige Richardt Fangel, der bor i Puebla et par timers kørsel sydøst for Mexico City, at pandemien vil give betydelige økonomiske efterdønni­nger.

Hvad angår antallet af smittede og dødsfald er landet hårdt ramt, og lige nu lever befolkning­en desuden under en lockdown, der minder meget om de restriktio­ner, vi er underlagt i Danmark.

Uden hjaelpepak­ker er det mexicanske samfund mere presset, og den eneste formildend­e omstaendig­hed er ifølge Richardt Fangel en kulturbåre­n tradition.

»Det at man i vid udstraekni­ng holder sammen i familien og støtter hinanden både socialt, menneskeli­gt og økonomisk er en stor hjaelp midt i denne krisesitua­tion,« forklarer Richardt Fangel, der har boet i Mexico i 33 år.

Børnene over karrieren

Da Richardt Fangel var ung, havde han en drøm om at blive arkaeolog. Han endte dog med at laese økonomi ved CBS i København – men heller ikke det blev hans levevej.

»Det blev til gengaeld ingeniøran­svaret for FLSmidths aktivitete­r i først Brasilien og siden Mexico,« fortaeller Richardt Fangel.

Mange års ansaettels­e i den danske cementkonc­ern har bragt ham verden rundt, men Syd- og Mellemamer­ika har altid vaeret omdrejning­spunktet for hans tilvaerels­e.

»Isaer efter at jeg blev gift med min mexicanske hustru i 1985,« smiler Richardt Fangel.

Parret har to voksne børn, og de har spillet en stor rolle for det faktum, at familien er blevet i Mexico. Richardt Fangel er nemlig af den opfattelse, at hvis man prioritere­r karrieren højest og flytter fra et land til et andet, kan børnene nemt komme til at føle sig rodløse.

»Derfor har vi altid haft den holdning, at det er vigtigt at give børnene et fast holdepunkt. Når de er voksne, kan de selv beslutte, hvor de vil slå sig ned,« siger han.

Det har bl.a. betydet, at sønnen Robert i dag bor i Danmark, mens datteren Jennifer bor i Mexico. Richardt Fangel har aldrig fortrudt, at han på denne måde har sat familien over karrieren.

»Over årene har jeg sagt nej tak til flere jobtilbud, men jeg har til gengaeld haft en spaendende tid i FLSmidth,« siger han og uddyber:

»Lige før jeg gik på pension i 2018, var jeg f.eks. med til at lukke en handel på to cementfabr­ikker til en vaerdi af 2 mia. kr. til en kunde i Caribien.«

Tid til arkaeologi­en

Selv om Richardt Fangel ikke laengere er i FLSmidth, byder hverdagen stadig på masser af gøremål.

»Jeg er med i en raekke virksomhed­sbestyrels­er og har desuden vaeret praesident for det nordiske handelskam­mer i Mexico i to perioder, ligesom jeg er goodwill-ambassadør for Wonderful Copenhagen,« forklarer Richardt Fangel og naevner, at han i dag også driver eget rådgivning­sbureau.

I Mexico har han desuden rig mulighed for at dyrke arkaeologi som hobby, ligesom han tager onlinestud­ier i antropolog­i.

»Jeg er ikke holdt op med at arbejde – jeg laver bare noget andet,« griner danskeren.

Richardt Fangel tager jaevnligt bussen fra Puebla ind til Mexico City. Her har han en lejlighed, som han benytter, når f. eks. bestyrelse­sarbejdet kraever det. Køreturen er dog lidt af en oplevelse i sig selv, for det er ikke som at tage linje 5 i København.

»Jeg kører med en bus, der ikke stopper, fra jeg stiger på, til jeg når mit mål. Det er en executive service, der bl.a. kører med forretning­sfolk, og alle passagerer bliver ganske som i lufthavnen scannet for våben,« siger han og forklarer, at sikkerheds­risikoen ved at gøre stop undervejs simpelthen er for stor.

Efter 33 år i Mexico kunne man måske forestille sig, at Richardt Fangel havde lagt tankerne om en dag at vende hjem til Danmark bag sig. Men han afviser ikke, at det kan komme på tale. Han har stadig et stort netvaerk i Danmark, som han besøger en til to gange om året, og både af familiemae­ssige årsager og af hensyn til arbejdet som goodwill-ambassadør kunne det give god mening at vende hjem.

»Over årene har jeg både arbejdet med at markedsfør­e Danmark, danske virksomhed­er og dansk teknologi i Mexico og vaeret med til at gøre mexicanske ingeniørta­lenter interesser­et i at arbejde i Danmark. Så ambassadør­arbejdet har på den måde fungeret begge veje,« siger han.

Det at man i vid udstraekni­ng holder sammen i familien og støtter hinanden både socialt, menneskeli­gt og økonomisk er en stor hjaelp midt i denne krisesitua­tion. RICHARDT FANGEL, SELVSTAEND­IG

 ??  ?? Karrieren i den danske cementkonc­ern FLSchmidth boet i 33 år. Han afviser bragte 65-årige Richardt dog ikke, at han en dag Fangel til Mexico, hvor vender hjem til Danmark han nu har igen. Foto: Privat
Karrieren i den danske cementkonc­ern FLSchmidth boet i 33 år. Han afviser bragte 65-årige Richardt dog ikke, at han en dag Fangel til Mexico, hvor vender hjem til Danmark han nu har igen. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark