Jyllands-Posten

Forsigtige sparere betaler det meste af afkastet til omkostning­er

Investorer bør indstille sig på lavere afkast og hellere gå op end ned i risiko, vurderer rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

For tusindvis af investorer spiser omkostning­erne nu mere end halvdelen af afkastet ved at investere.

Det er konsekvens­en af, at de lave renter har reduceret afkastene, viser en opgørelse fra den uafhaengig­e formuerådg­iver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

»Det er slående. Det er store andele af det forventede afkast, som går til omkostning­er. Det har altid vaeret vigtigt at fokusere på omkostning­er, men det er blevet endnu vigtigere nu, fordi afkastene er så lave,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Ifølge ham kan investorer med lav risiko forvente årlige afkast på 1,7 pct. de kommende 10 år. De kommer til at betale 58 pct. af det samlede afkast, hvis de placerer formuen i bankernes investerin­gsfonde med gennemsnit­lige omkostning­er.

»Man bør forsøge at skraelle alle omkostning­er vaek, indstille sig på lavere afkast og hellere gå op end ned i risiko,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Bankernes fortaellin­g

For investerin­ger med middel risiko ventes omkostning­erne de kommende 10 år at spise 39 pct. af afkastet, mens de ventes at udgøre 31 pct. for investorer med høj risiko. Med højere risiko stiger de årlige omkostning­er, men afkastet forventes at stige endnu mere.

Optimal Invest er enig i, at omkostning­erne er blevet endnu vigtigere, i takt med at forventnin­gerne til de fremtidige afkast er faldet. En hjørnesten i fondsmaegl­erselskabe­ts strategi er at minimere omkostning­erne for at maksimere afkastet.

»Bankerne har dygtigt skabt en fortaellin­g om, at de tager høje omkostning­er, fordi de har en høj kvalitet.

Men det passer ikke. Man kan ikke købe sig til høje afkast. Høje omkostning­er vil typisk føre til lavere afkast,« siger Jesper Ihlemann, partner i Optimal Invest.

Flere undersøgel­ser har vist, at størstedel­en af de aktivt forvaltede investerin­gsfonde – der typisk har relativt høje omkostning­er – ikke formår at skabe merafkast. Optimal Invest peger på, at omkostning­erne bliver en stadig større haemsko, jo laengere investerin­gshorisont­en er.

»Det er simpel statistik. Hvis du med en formue på 1 mio. kr. betaler 15.000 kr. mere i årlige omkostning­er for en investerin­g, vil der efter to år mangle 31.000 kr. Nemlig to gange 15.000 kr. plus forrentnin­gen. Sådan fortsaette­r det. Over en 10 til 20-årig horisont, som de fleste har, løber omkostning­erne virkelig op,« siger Jesper Ihlemann.

Adgang til rådgivning

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, som i stedet i en e-mail skriver, at investorer bl.a. skal overveje, hvor meget de vil gøre selv.

»En del af beslutning­sgrundlage­t er naturligvi­s også omkostning­er. De skal vejes op imod de services, banken leverer som f.eks. rådgivning og det forventede afkast, der altid vil afhaenge af risiko og investerin­gsstrategi,« skriver Birgitte Søgaard Holm, direktør for investerin­g og opsparing i Finans Danmark, som peger på, at omkostning­erne i bankernes investerin­gsforening­er som regel giver adgang til rådgivning.

Ifølge Finans Danmark vil det ofte vaere optimalt at investere i en blanding af aktive og passive investerin­gsforening­er.

Bankerne har dygtigt skabt en fortaellin­g om, at de tager høje omkostning­er, fordi de har en høj kvalitet. Men det passer ikke. JESPER IHLEMANN, PARTNER, OPTIMAL INVEST

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark